Στην Κύπρο ο Μητσοτάκης για τη Διακυβερνητική Σύνοδο - Τα θέματα που θα «πέσουν» στο τραπέζι

Θα συμμετάσχει σε δύο συνόδους

 

Στη Λευκωσία μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου και για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.

 

Οι τομείς που μπουν στη συζήτηση

 

Η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου – η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα, κατόπιν της συμφωνίας θεσμοθέτησής της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη τον Ιούλιο του 2023 – σηματοδοτεί την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και την εμβάθυνση και διεύρυνσή της σε μια σειρά από τομείς, πέρα από την εξωτερική πολιτική, όπου η συνεργασία και ο συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας είναι διαρκής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

 

Άμυνα, Ενέργεια, Περιβάλλον, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Ψηφιακή Πολιτική, Έρευνα-καινοτομία-τεχνολογία, Εργασία και Κοινωνική Ασφάλιση, Κράτος Δικαίου, Δικαιοσύνη, Οικονομία, κοινωνική πολιτική, Ναυτιλία είναι οι τομείς συνεργασίας που θα συζητηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας και Κύπρου

 

Στη Σύνοδο, της οποίας θα προεδρεύσουν ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,  αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την κινητικότητα σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και το άτυπο δείπνο κκ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ υπό τον γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τον περασμένο Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι για την Ελλάδα λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

Στην δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Πολιτισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Επικρατείας, και οι υφυπουργοί Άμυνας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης.

 

Η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας

 

Θα ακολουθήσει, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης Διακυβερνητικής Διάσκεψης Ελλάδας-Κύπρου, η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα για την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας στη Μέση και για τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή (υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας είχε συμμετάσχει και στη Σύνοδο Κορυφής των MED9 τον περασμένο Οκτώβριο στην Πάφο).

 

Συνάντηση Ρούτε-Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου: Απαραίτητη η τήρηση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών

 

Μητσοτάκης – Ρούτε (INTIME)

Μητσοτάκης – Ρούτε

 

Ο κ. Ρούτε επισκέφθηκε νωρίτερα τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών

 

Στην Αθήνα βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης (26/11) ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος το μεσημέρι πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Αμφότεροι αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην ανάγκη διατήρησης της στήριξης της Ουκρανίας ενόψει και του χειμώνα που ξεκινά σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας του ΝΑΤΟ και στους διαχρονικούς δεσμούς που ενώνει τον Οργανισμό με την ΝΑΤΟ.

 

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης Μητσοτάκης και Ρούτε παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

 

«Αναγνωρίσαμε από κοινού ότι στις σύγχρονες προκλήσεις που διαμορφώνονται στην εποχή μας, στον κόσμο μας πρέπει να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας με τους εταίρους. Να προχωρούμε από κοινού με πίστη στις θεμελιώδης αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης με αναγκαία και απαραίτητη, απαράκλητη προσήλωση όλων στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών κάτι που αφορά ιδιαίτερα και την ευαίσθητη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων” τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

 

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα του ότι αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις για μία κατάπαυση του πυρός στον νότιο Λίβανο θα τελεσφορήσουν ώστε τουλάχιστον αυτό το μέτωπο να μπορέσει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν.

 

«Εξετάσαμε όσα συμβαίνουν στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας με μία κοινή θέση ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί ειδικά το χειμώνα ο οποίος έχει ξεκινήσει και αυτό σημαίνει ότι μένουμε συνεπείς στην δέσμη μέτρων της Συνόδου Κορυφής» πρόσθεσε.

 

Σημείωσε, δε, ότι με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ «συγκλίναμε σε μια από τις θεμελιώδεις θέσεις, την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής μας άμυνας» κάνοντας ειδική αναφορά στην «επίκαιρη παρά ποτέ αντιπυραυλική ασπίδα» ζητώντας «να συζητήσουμε πώς αυτή η αναγκαιότητα μπορεί να γίνει πράξη»

 

Υπενθυμίσε, δε, ότι «ως Ελλάδα επενδύαμε το 2% του ΑΕΠ μας στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ και σε δύσκολες στιγμές»

 

«Αναγνωρίσαμε από κοινού ότι στις σύγχρονες προκλήσεις πρέπει να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας με τους εταίρους. Να προχωρούμε με πίστη στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, με απαραίτητη την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών κάτι που αφορά ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή των δυτικών βαλκανίων» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια σημαντική αμυντική βιομηχανία»

 

Από την πλευρά του ο Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε την Ελλάδα ισχυρή σύμμαχος και σημείωσε ότι εξελίσσεται σε μια σημαντική αμυντική βιομηχανία.

 

Σημείωσε ακόμα ότι η χώρα μας έχει επενδύσει το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, ενώ προχωρά σε νέο εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων.

 

«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ για πάνω από 70 χρόνια, από τότε ήσασταν αφοσιωμένος σύμμαχος στηρίζοντας την άμυνα. Η Ελλάδα έχει επενδύσει το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα και ανακοινώσατε πρόσφατα ότι προχωράτε σε νέο εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων» σημείωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

 

Όπως τόνισε «η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια σημαντική αμυντική βιομηχανία ενώ πραγματοποιεί σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις».

 

Ο Μαρκ Ρούτε αναφέρθηκε, επίσης, στη διμερή συμφωνία της Ελλάδας με την Ουκρανία και την ενίσχυση της εκπαίδευσης των Ουκρανών στα F-16

 

«Η Ρωσία με τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία κάνει χρήση βορειοκορεατών μαχητών, κινεζικών drone. Η υποστήριξη μας στην Ουκρανία πρέπει να τους κρατήσει. Πρέπει να στηρίξουμε την αεράμυνα της Ουκρανίας, πρέπει να στηρίξουμε την αεράμυνα αυξάνοντας τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία. Σε ευχαριστώ που η Ελλάδα είναι ισχυρή σύμμαχος χάρη στην καθοδήγησή σου» κατέληξε ο Μαρκ Ρούτε.

 

Συναντήσεις με Γεραπετρίτη και Δένδια

 

Νωρίτερα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα.

 

https://twitter.com/NikosDendias/status/1861343248347750899

 

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός, συζήτησαν μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τις σχέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, τις σχέσεις της Ελλάδας με τα κράτη μέλη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή, τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφάλειας.

 

Επίσης, οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και της καινοτομίας, όπως και στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

 

Μετά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Ρούτε μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών για να συναντηθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ