Άποψη: Παιχνίδια με τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Σολτς δεν στέλνει πυραύλους στο Κίεβο, ο Στάρμερ το σκέφτεται...

Την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξουσιοδότησε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει το τακτικό πυραυλικό σύστημα του αμερικανικού στρατού (γνωστό ως ATACMS) για περιορισμένα πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι η Μόσχα θεωρεί την πιθανή χρήση των ATACMS ως κόκκινη γραμμή και ότι «θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ -οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες- βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».

 

Σύμφωνα με ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους, η έγκριση του Μπάιντεν θα έχει «πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο αποτέλεσμα» στο πεδίο της μάχης, πιθανότατα εστιάζοντας μόνο στην περιοχή μέσα και γύρω από την περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας.

 

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν μια μεγάλη επίθεση για να ανακαταλάβουν την περιοχή του Κουρσκ, που το Κίεβο κατέλαβε αιφνιδιαστικά τον Αύγουστο.

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι τα ATACMS είναι ζωτικής σημασίας για τη στόχευση ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, που είναι σημαντικές για την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου. Αλλά παρά τις εκκλήσεις του, ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριζε στους συνεργάτες του: «προσπαθούμε να αποφύγουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

 

Τι άλλαξε από τότε; H νίκη του Τραμπ. Ο απερχόμενος πρόεδρος θέλει προφανώς να δεσμεύσει τον επόμενο, που  έχει ταχθεί υπέρ του γρήγορου τερματισμού του πολέμου, χωρίς να λέει πώς σκοπεύει να το πράξει.

 

Αν πράγματι η χρήση των ATACMS εμποδίσει την ανακατάληψη του Κουρσκ από τα ρωσικά στρατεύματα, η περιοχή θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο συναλλαγής στις διαπραγματεύσεις ειρήνευσης. Αξίζει να διακινδυνεύσει κανείς έναν παγκόσμιο πόλεμο για μερικές δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα;

 

‘H μήπως η αλλαγή πλεύσης αφορά την υστεροφημία του προέδρου Μπάιντεν, που δεν κέρδισε τον πόλεμο δια αντιπροσώπου; Mήπως δείχνει απλώς την αβάστακτη επιπολαιότητα με την οποία οι αμερικανικές κυβερνήσεις παίζουν πολεμικά παιχνίδια, με πιόνια άλλες δύστυχες χώρες;

 

Ο Σολτς δεν στέλνει πυραύλους στο Κίεβο, ο Στάρμερ το σκέφτεται...

 

ο Όλαφ Σολτς και ο Κιρ Στάρμερ

 

«Δεν θέλω να αναλάβω την ευθύνη» είπε ο καγκελάριος, «δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

 

Ως κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θεωρείται το πράσινο φως που (φέρεται να) έδωσαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο, για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εντός του ρωσικού εδάφους.

 

Η χρήση από την Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, θα σημάνει μια ριζική κλιμάκωση της σύγκρουσης, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς εκτιμά ότι αυτό θα σημάνει και την ενεργή συμμετοχή της Δύσης στον πόλεμο. Σύμφωνα με τη Μόσχα, μια τέτοια ενέργεια θα άλλαζε θεμελιωδώς τη φύση του πολέμου και θα πυροδοτούσε μια «επαρκή και απτή» απάντηση από τη Ρωσία.

 

Η στάση Βερολίνου και Λονδίνου

 

Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία. Οι πύραυλοι Taurus δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο εάν η Γερμανία αναλάβει εν μέρει την ευθύνη για τον έλεγχο των στόχων, γεγονός που θα την καθιστούσε ντε φάκτο μέρος του πολέμου, είπε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μπορώ και δεν θέλω να αναλάβω την ευθύνη», υπογράμμισε ο καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα ήταν σωστό» να παραδώσει τέτοιους πυραύλους στο Κίεβο.

 

Ο Σολτς αρνείται εδώ και μήνες να παραδώσει πυραύλους Taurus, που έχουν βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων, επικαλούμενος τον κίνδυνο κλιμάκωσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

 

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο θα παραδώσει στην Ουκρανία 4.000 προηγμένα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

 

Όσο για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, αυτός απέφυγε να δηλώσει εάν η χώρα του θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφου.

 

«Προφανώς δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες, επειδή εάν το κάναμε αυτό, ο μοναδικός κερδισμένος θα ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν», περιορίστηκε να πει ο Στάρμερ, απαντώντας σε δημοσιογράφους. «Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες και να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα έχει όσα χρειάζεται για όσο καιρό απαιτείται, επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», σημείωσε επίσης. 

 

Στο μεταξύ και ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλιμ, όταν ρωτήθηκε σχετικά στο βρετανικό Κοινοβούλιο, απέφυγε να απαντήσει για το θέμα, λέγοντας ότι δεν θέλει «να θέσει σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ασφάλεια».

 

Νωρίτερα, πάντως, δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλούνται πηγή από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο, ανέφεραν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο και αυτό –μετά τις ΗΠΑ– να δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. 

 

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Σολτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μια ενέργεια που δεν προτίθεται να μιμηθεί ο Στάρμερ, όπως δήλωσε ο ίδιος.

 

Μπορέλ: Δεν έχουν μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι...

 

«Δεν είναι μεγάλη η απόσταση που μπορούν να διανύσουν οι πύραυλοι» για τους οποίους έδωσε το πράσινο φως η αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξουσιοδότησε (σ.σ. τις ουκρανικές δυνάμεις) να χρησιμοποιήσουν πυραύλους βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων για να χτυπήσουν ρωσικά εδάφη. Δεν είναι πολύ, δεν είναι μεγάλη η απόσταση που μπορούν να διανύσουν αυτοί οι πύραυλοι, αλλά αυτή είναι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης», ανέφερε ο Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

 

Πάντως, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο γιατί οι ΗΠΑ «πήραν αυτή την απόφαση τώρα και όχι πριν τις εκλογές».

 

Ανέφερε επίσης ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στο σημερινό Συμβούλιο. «Νομίζω ότι είναι λογικό όταν δίνουμε όπλα να μπορούν με αυτά να χτυπούν όχι μόνο τα βέλη, αλλά και τους τοξότες που τα ρίχνουν. Αυτό όμως είναι μια εθνική απόφαση. Σήμερα δεν υπάρχουν αποφάσεις γι' αυτό το ζήτημα, η κάθε χώρα θα λάβει την απόφαση που θεωρεί κατάλληλη», σημείωσε με σαφήνεια.

 

Όσο για την ευρωπαϊκή δυστοκία, ο Μπορέλ (ο οποίος πρόκειται να αντικατασταθεί τον Δεκέμβριο από την πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας) ήταν επίσης ξεκάθαρος: «Πολλές φορές έπρεπε να συζητήσουμε για πάρα πολύ καιρό. Δεν γίνεται να ισχυριζόμαστε ότι είμαστε μια γεωπολιτική δύναμη εάν για να φτάσουμε σε μια συμφωνία χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες. Η τελευταία έκκλησή μου προς τους συναδέλφους μου είναι να είναι πιο ενωμένοι και να παίρνουν πιο γρήγορα αποφάσεις».

 

► Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά να επιτραπεί στον στρατό της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά όπλα. Πρόσφατα, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της στο Κουρσκ, με στρατεύματα από τη Βόρεια Κορέα. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η Ρωσία σημειώνει νίκες στα πολεμικά μέτωπα, ενώ ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε δύσκολη θέση και υποχωρεί συνεχώς. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ σε περίπου δύο μήνες θα ορκιστεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί πως θα τερματίσει άμεσα τον πόλεμο. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ