«Πρωταθλητής» για άλλη μια φορά η Ελλάδα
«Ενισχύουμε την δημόσια Υγεία όσο κανείς», έχει πει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Μόνο που η πραγματικότητα καμία σχέση δεν έχει με το κυβερνητικό αφήγημα. Αυτό προκύπτει από έκθεση του ΟΟΣΑ για τα συστήματα υγείας των χωρών – μελών του που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η έκθεση «Health at a Glance: Europe 2024» του ΟΟΣΑ για τα συστήματα υγείας στα κράτη-μέλη, με τα στοιχεία να καταδεικνύουν τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ, ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Βάσει των στοιχείων στην Ελλάδα ένας στους τέσσερις χαμηλόμισθους δεν έλαβε ιατρική περίθαλψη όταν τη χρειάστηκε μέσα στο 2023, λόγω του κόστους. Την ίδια ώρα ένας στους 10 Έλληνες δεν λαμβάνει αναγκαία ιατρική περίθαλψη ενώ και στις δύο περιπτώσεις ο παράγοντας είναι η αδυναμία τους να καλύψουν το κόστος.
Τους λιγότερους νοσηλευτές στην ΕΕ έχει η Ελλάδα
Σύμφωνα με την έκθεση ο κατά κεφαλήν αριθμός γιατρών και νοσηλευτών έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ελλείψεις έχουν μειωθεί.
Κατά μέσο όρο στις χώρες της ΕΕ, υπήρχαν 4,2 γιατροί ανά 1.000 πληθυσμού το 2022, από 3,1 το 2002 και 3,6 το 2012Η αύξηση του αριθμού των γιατρών ήταν ιδιαίτερα ταχεία στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, αλλά όπως αναφέρεται στην έκθεση είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα δεδομένα για αυτές τις δύο χώρες αφορούν όλους τους ιατρούς που έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Την ίδια ώρα, ενώ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευτών, η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο αριθμό νοσηλευτών κατά κεφαλήν μεταξύ των χωρών της ΕΕ, (τα δεδομένα περιλαμβάνουν μόνο νοσηλευτές που εργάζονται σε νοσοκομεία).
Οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης χαρακτηρίζονται με χαμηλότερο από το μέσο αριθμό γιατρών και οι νοσηλευτών, και αυτές είναι επίσης χώρες που τείνουν να ξοδεύουν λιγότερα για την υγεία. Πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης (π.χ. Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισπανία) έχουν υψηλότερο από τον μέσο όρο αριθμό γιατρών ανά πληθυσμό αλλά χαμηλότερο από το μέσο αριθμό νοσηλευτών, και άρα μεγαλύτερη εξάρτηση από τους γιατρούς για την παροχή υπηρεσιών υγείας.
Παράλληλα σε πολλές χώρες, υπάρχει ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση γιατρών στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη συγκέντρωση εξειδικευμένων υπηρεσιών. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα στην Αυστρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβακία.
Στα ύψη οι ιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα για την Υγεία
Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, οι ιδιωτικές δαπάνες αντιπροσώπευαν το κατά μέσο όρο το 15% του συνόλου των δαπανών για την υγεία το 2022. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, όπως η Λιθουανία, η Λετονία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ξεπερνούσε το 30%.