Η ΝΔ βαφτίζει τους γιατρούς που κάνουν το αγροτικό τους «προσωπικούς γιατρούς», τσουβαλιάζοντας και τους ανειδίκευτους πτυχιούχους ιατρικών σχολών και αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν τίτλο ιατρικής ειδικότητας
Στην ολομέλεια ήρθε, σήμερα Τρίτη, το σχέδιο νόμου του υπουργείο Υγείας «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού - Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» ενώ στις 11:00 αναμένεται να μιλήσει για το σχέδιο νόμου και ο πρωθυπουργός.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να επιτεθούν στην κυβέρνηση για το νέο νομοσχέδιο που φέρνει, επιβαρύνοντας περαιτέρω την τσέπη του ασθενή. Ανοίγει διάπλατα η πόρτα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ τις ιατρικές δαπάνες θα επωμίζονται... οι πολίτες. Ο «οικογενειακός γιατρός», όπως τον φέρνει η ΝΔ, τσουβαλιάζει τους ανειδίκευτους πτυχιούχους των ιατρικών σχολών και αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν τον τίτλο ιατρικής ειδικότητας.
O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναμένεται να απαντήσει σε υψηλούς τόνους στον πρωθυπουργό, το απόγευμα, αφότου επιστρέψει από τη Θεσσαλονίκη για την κηδεία του Γιάννη Μπουτάρη.
Η κυβέρνηση βάζει τους ιδιώτες γιατρούς στους σχεδιασμούς της για την πετσοκομμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), φορτώνοντας στους ασθενείς το ανεξέλεγκτο -αφού δεν βάζει καν πλαφόν- κόστος των αμοιβών τους. Επίσης, περιορίζει την πρόσβαση σε αναγκαίες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις. (βλ. «Νέος «προσωπικός γιατρός» και αυτός από την τσέπη μας!»)
Ποιοι θα είναι οι «προσωπικοί γιατροί»;
Στη νέα έκδοση του «προσωπικού γιατρού», η ΝΔ βαφτίζει τους γιατρούς που κάνουν το αγροτικό τους «προσωπικούς γιατρούς», τσουβαλιάζοντας στον θεσμό και τους ανειδίκευτους πτυχιούχους των ιατρικών σχολών ή και αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν τον τίτλο ιατρικής ειδικότητας. (βλ. «Τρίτη και φαρμακερή για την τσέπη των ασθενών»)
«Προσωπικοί γιατροί», όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, μπορεί να είναι:
- οι δημόσιοι, οι ιδιώτες, οι επί θητεία (π.χ. αγροτικοί γιατροί) και οι γιατροί με ιδιωτική αποζημίωση. Ολοι θα αξιολογούνται και θα αποζημιώνονται βάσει του ρόλου τους, ο οποίος είναι η πρόληψη -συμβουλές για αλλαγή τρόπου ζωής, σωστή διατροφή, άσκηση, διακοπή καπνίσματος κ.λπ.- αλλά και η προαγωγή υγείας -προληπτικές εξετάσεις, δημιουργία και συντήρηση του ψηφιακού ιατρικού φακέλου του ασθενούς.
Είναι πρώτη φορά που γιατροί, χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί καταλλήλως και δίχως να έχουν εμπειρία, αναλαμβάνουν έναν τέτοιο σημαντικό ρόλο.
Νίκος Παππάς: Δεν είναι σύμβουλος υγείας ή διαιτολόγος ο Μητσοτάκης – Για εσάς η Υγεία είναι εμπόρευμα
«Καλές είναι οι συμβουλές να προσέχουμε την υγεία μας, αλλά οι καρκινοπαθείς καλούνται να καλύψουν 100% τη μορφίνη» υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Παππάς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά την έναρξη τη ομιλίας του ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος «ήταν ένας άνθρωπος, που αποστρατεύτηκε από τη δικτατορία, συνέβαλε στο κίνημα του Ναυτικού και, βεβαίως, στήριξε και όσους αξιωματικούς είχαν διωχθεί από το καθεστώς της δικτατορίας», όπως ανέφερε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον Γιάννη Μπουτάρη, «έναν άνθρωπο ευθύ και αντισυμβατικό. Ένας άνθρωπος της επιχειρηματικότητας, οραματιστής. Μια ηγετική φυσιογνωμία, που αναδείχθηκε δήμαρχος από το 2011 έως το 2019 και αναζωογόνησε τη Θεσσαλονίκη. Ήταν αφοσιωμένος στο να χτίζει γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών και βοήθησε τη Θεσσαλονίκη να γίνει κόμβος ανεκτικότητας και μνήμης».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο σύστημα υγείας, ο Νίκος Παππάς σημείωσε: «Αν κάτι αποδείχθηκε μέσα στην πορεία των πολλαπλών κρίσεων, πτυχή των οποίων ήταν και η κρίση της πανδημίας, ήταν ότι ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του τις ανάγκες της κοινωνίας. Μόνο η Πολιτεία μέσω ισχυρών δημόσιων παρεμβάσεων μπορεί να παίξει ρόλο καταλυτικό και σωτήριο», τονίζοντας ότι «για τη Νέα Δημοκρατία η Υγεία είναι εμπόρευμα».
Παράλληλα, αναφερόμενος στην πολιτική φαρμάκου, ο κ. Παππάς απάντησε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο στις παραινέσεις του κου Μητσοτάκη για ευεξία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι σύμβουλος υγείας ή διαιτολόγος ή σύμβουλος αυτοβελτίωσης ο κ. Μητσοτάκης. Καλές είναι οι συμβουλές να προσέχουμε την υγεία μας, αλλά οι καρκινοπαθείς καλούνται να καλύψουν 100% τη μορφίνη. Μήπως εδώ κάτω από τις φράσεις του κ. Μητσοτάκη, υπάρχει η ιδέα ότι και εδώ θα ακουμπήσουμε στην ατομική ευθύνη για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα; Τι να σου κάνουμε; Ας είχες καλή δίαιτα και ας ήσουνα δρομέας; Δεν είναι αυτό που περιμένει ο Έλληνας πολίτης από έναν άνθρωπο, ο οποίος κρατά δυστυχώς για τη χώρα, τη θέση του πρωθυπουργού».
Αναφερόμενος κριτικά στη διαχείριση της κυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η κατάταξη της χώρας στις απώλειες ζωής ανά εκατομμύριο στον κόσμο φέρει την Ελλάδα στη 13η θέση. «Τον Μπολσονάρο της Βραζιλίας τον θυμάστε; Ήταν στη διακυβέρνηση της Βραζιλίας, όταν ξέσπασε η πανδημία. Και με τα δικά του ιδεολογικά ακραία δεξιά ελατήρια έλεγε, δεν μπορώ να κάνω τίποτα για την πανδημία. Ποια είναι η κατάταξη της Βραζιλίας σε αυτόν τον σκληρό δείκτη; 21η στον κόσμο. Και, μάλιστα, η Ελλάδα προσπέρασε στη δεύτερη και την τρίτη φάση της πανδημίας. Τότε που μέτρησε το αν η πολιτεία μπόρεσε να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στις συνέπειες της πανδημίας. Και εκεί ακριβώς έρχεται κατάρρευση», είπε. Συμπλήρωσε δε, ότι «ο ρόλος μιας κυβέρνησης δεν είναι να εξαγγέλλει και να υλοποιεί κουτσά στραβά προγράμματα. Είναι να οικοδομεί δομές. Δομές, οι οποίες μπορούν να εξυπηρετούν τον πολίτη και να απαντούν στις ανάγκες του».
Στη συνέχεια, ο Νίκος Παππάς τόνισε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ως βασικός πυλώνας του κράτους πρόνοιας και δικαίου βρίσκεται σε κατάρρευση και απαξίωση με την Ελλάδα να υπολείπεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στις δαπάνες υγείας από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Ταμείο Ανάκαμψης δαπανάται μόνο το 4,8 για την Υγεία.
«Μας έκανε δε τεράστια εντύπωση ότι παρέλειψε ο κύριος Μητσοτάκης να αναφέρει ότι το ποσοστό των ακάλυπτων αναγκών υγείας στην Ελλάδα είναι 17%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη 3,3%. Ότι το 20% των φτωχών πληθυσμιακών ομάδων δεν έλαβε ιατρική εξέταση θεραπεία κάθε φορά που τη χρειάστηκε. Ότι το 26% των πολιτών, ένας στους τέσσερις, βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας», σημείωσε, συμπληρώνοντας ακολούθως: «Μπορεί η κυβέρνηση να νιώθει υπερήφανη, τη στιγμή που οι ιδιωτικές πληρωμές υγείας είναι υψηλότερες στην Ε. Ε. και φτάνουν το 35%; Νιώθει υπερήφανη για την υποστελέχωση που από το 2021 μειώθηκε το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ κατά 7.500 άτομα; Νιώθει υπερήφανη μήπως για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας; Κληρονομήσατε από εμάς 237 δομές πρωτοβάθμιας υγείας. Τι έχετε κάνει πέντε χρόνια; Άλλες δέκα; Και βεβαίως παγώσατε μια ανεφάρμοστη υπουργική απόφαση τις Κινητές Μονάδες Υγείας, 177 τον αριθμό. Έξι κλίνες ΜΕΘ, λοιπόν, η Ελλάδα ανά 100.000 κατοίκους, 12 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 Χιλιάδες κατοίκους ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο κ. Παππάς, αναφέρθηκε, επιπλέον, στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που παρέλαβε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας κατεστραμμένο μετά από τα χρόνια της δημοσιονομικής λιτότητας. «Εμείς θεσπίσαμε τη δωρεάν πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη. Και, βεβαίως, επειδή δεν υπήρχε πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επί δικών σας ημερών είχαν συσσωρευτεί 180 εκατομμύρια χρέη προσωπικά, τα οποία και εμείς διαγράψαμε. Εμείς καταργήσαμε το 5ευρω για την είσοδο στα νοσοκομεία, βγάλαμε τους εργολάβους, ιδρύσαμε τα ΤΟΜΥ, στηρίξαμε το προσωπικό, μειώσαμε τα χρέη των νοσοκομείων. Αυτές είναι οι προοδευτικές πολιτικές. Για εσάς, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, δυστυχώς, η υγεία είναι εμπόρευμα και αποδεικνύεται και με αυτό το νομοσχέδιο», υποστήριξε.
Τέλος, ο Νίκος Παππάς υποστήριξε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία να καταθέσει τροπολογία για την εργασιακή αποκατάσταση των εποχικών πυροσβεστών, ευχαριστώντας από το βήμα της Βουλής τον κ. Χαρίτση και την κα Κωνσταντοπούλου «για τη διαρκή διαβούλευση, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα κείμενο το οποίο είναι νομικά άρτιο». Η τροπολογία εισηγείται την επιμήκυνση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής περιόδου και 12μηνη απασχόληση μέσα στο έτος των πυροσβεστών. Παράλληλα, κάλεσε το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία και «να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα όλοι μαζί ότι μπορεί να κάμπτεται η οποιαδήποτε προτεραιότητα έχει το κάθε κόμμα μπροστά σε μια υπέρτερη κοινωνική ανάγκη. Διότι οι πυροσβέστες δεν αγωνίζονται για το δικό τους μεροκάματο μόνο. Αγωνίζονται για να είμαστε και όλοι οι υπόλοιποι ασφαλείς», σημείωσε, απαντώντας στις αιτιάσεις του Γραμματέα του ΚΚΕ «Μη μας εκδικείστε στην πλάτη των πυροσβεστών και υπογράψτε την τροπολογία».