Σήμερα η προ ημερησίας για τις… φωτιές: Σε θέσεις μάχης οι αρχηγοί στη Βουλή - Η γραμμή της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να αντιμετωπίσει σκληρές επιθέσεις όσον αφορά τη μεγάλη φωτιά στην Αττική αλλά και στην Κορινθία

 

Σε θέσεις μάχης μπαίνουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς στις 11 το πρωί ξεκινά η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε δεσμευτεί ότι θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση μόλις ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος και ότι θα προσέλθει στην Ολομέλεια προκειμένου να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησης και παράλληλα να «απολογηθεί» για τη φωτιά, που έφτασε μέχρι τα Βριλήσσια και ουσιαστικά πέρασε στον αστικό ιστό.

 

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να περάσει πλέον στην επίθεση, επιχειρώντας να στριμώξει τον πρωθυπουργό για τις όποιες αρρυθμίες εμφανίστηκαν και φέτος. Θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά μετά τις εσωκομματικές εκλογές που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πολλοί αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κόντρα των δύο.

 

Επίσημη… πρώτη θα είναι και για τον νέο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, ο οποίος θα κληθεί να αντιπαρατεθεί με τον Πρωθυπουργό. Έντονη φυσικά αναμένεται να είναι και η κριτική των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, οι οποίο εδώ και καιρό περιμένουν τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή.

 

Η γραμμή που θα ακολουθήσει ο Πρωθυπουργός 

 

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να αντιμετωπίσει σκληρές επιθέσεις όσον αφορά τη μεγάλη φωτιά στην Αττική αλλά και στην Κορινθία και μοναδικό του όπλο θα είναι το γεγονός ότι η Πολιτική Προστασία, αν εξαιρέσει κανείς αυτές τις δύο περιπτώσεις δεν αντιμετώπισε άλλα προβλήματα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες.

 

Όπως άλλωστε είχε υποστηρίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου, «ο μέσος όρος των καμένων στρεμμάτων, παρότι είχαμε πολύ περισσότερες πυρκαγιές και πολύ χειρότερες συνθήκες, είναι σχεδόν 30% μικρότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών». Παράλληλα, θα σταθεί στο γεγονός ότι αυξήθηκαν τα κονδύλια φέτος για την αντιπυρική περίοδο, μέτρα τα οποία ωστόσο δεν απέδωσαν στο βαθμό που θα περίμενε η κυβέρνηση, καθώς δύο φωτιές έκαψαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Το μπρα ντε φέρ κυβέρνηση - αντιπολίτευση -έστω και ετεροχρονισμένα- για τις φωτιές αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κυρίως τα απόνερα αυτού.

 

Αλέξανδρος Διαμάντης

 

Τρίωρο τετ α τετ Γεραπετρίτη με «γαλάζιους» βουλευτές: Τι είπε για τον διάλογο με την Τουρκία και τις κόκκινες γραμμές

 

Δεν πρόκειται να μπουν στο τραπέζι ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών

 

Γεραπετρίτης /Eurokinissi
Γεραπετρίτης 

Σε ένα κρίσιμο momentum - καθώς στις 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας- ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε χθες με βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας των Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Για τρεις ώρες ο υπουργός ενημέρωνε τους βουλευτές και απαντούσε σε ερωτήματα αναφορικά με το τι περιμένει η κυβέρνηση από τον ελληνοτουρκικό διάλογο και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές.

 

Δεν πρόκειται να μπουν στο τραπέζι ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. Αυτό που σημειώνεται από την κυβέρνηση είναι πως θέματα όπως ο καθορισμός των χωρικών υδάτων, η προστασία των μειονοτήτων στην Ελλάδα και η δομή των ενόπλων δυνάμεων στα νησιά δεν πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης.

 

Το ενδιαφέρον των «γαλάζιων» βουλευτών για την συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν μεγάλο και είναι χαρακτηριστικό πως το παρών έδωσαν 28 βουλευτές (υπήρχαν λίγες απουσίες που ήταν … δικαιολογημένες), ενώ εννέα βουλευτές έθεσαν ερωτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης κοινοβουλευτικές πηγές της Ν.Δ. μιλούσαν για συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα, ενώ το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να υπάρξει τετ α τετ του κ.Γεραπετρίτη με όλους τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες σε σχέση με το εύρος της συζήτησης αυτό που τονίστηκε εμφατικά από τον υπουργό και στη χθεσινή συνάντηση είναι πως δεν συζητάμε οτιδήποτε άλλο, πέραν της μοναδικής διαφοράς μας με την Τουρκία, που είναι ο καθορισμός Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδας.

 

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως πρόσφατα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε μία συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας». Όπως επεσήμανε «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

 

Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή δύο σενάρια είναι στο τραπέζι : εφόσον βρεθεί κοινός τόπος για το συγκεκριμένο θέμα θα ξεκινήσει η συζήτηση, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως είναι κοντα η Χάγη. Εφόσον δεν υπάρξει κοινός τόπος δεν μπορεί να προχωρήσει η σχετική συζήτηση αλλά θα επιχειρηθεί να μην γίνουν βήματα πίσω και να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά (π.χ. με συνέχιση της θετικής ατζέντας)

 

Το γεγονός πως συζητάμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε

 

Δεν έχει υπάρξει καμία υπαναχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς διαβεβαίωσε τους «γαλάζιους» βουλευτές ο κ. Γεραπετρίτης και επεσήμανε πως το γεγονός πως συζητάμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε. Κατά την τρίωρη συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει για την ενίσχυση της χώρας την τελευταία πενταετία.

 

Ενδιαφέρον έχει πως - με βάση και τα όσα ειπώθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση - ανοίγει παράθυρο για επανεξέταση του ειδικού χωροταξικού στα νησιά. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός επεσήμανε πως στην περίπτωση της Κάσου δεν αναγνωρίστηκε οποιαδήποτε αξίωση της Τουρκίας, ενώ σημείωσε πως τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές τεχνικές μελέτες.Όσον αφορά στον ελληνοτουρκικό διάλογο στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη η στάση της γείτονος.

 

Ωστόσο, θετικά αποτιμάται η πρόοδος που έχει καταγράφει σε συγκεκριμένα θέματα (π.χ. σχεδόν μηδενικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου, συνεργασία στο μεταναστευτικό, αύξηση του αριθμού τουριστών από την Τουρκία). Εξάλλου εκτιμάται πως η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να λειτουργήσει θετικά και για το Κυπριακό σε μια εποχή που υπάρχει κινητικότητα και στο συγκεκριμένο θέμα

 

Μένει να φανεί πώς θα προχωρήσει η Άγκυρα

 

Δεδομένο πάντως είναι πως πολλά θα κριθούν από τη στάση που θα τηρήσει το επόμενο διάστημα η Άγκυρα και αν θα επιχειρήσει να ανοίξει τη βεντάλια των θεμάτων. Και μένει να φανεί τι ακριβώς εννοεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πρόσφατα μίλησε για διάλογο με «ολιστική προσέγγιση». Πάντως, η τουρκική πλευρά δείχνει πως δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για τον τερματισμό του διαλόγου και ήδη έχει χαραχθεί ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να συνεδριάζει τον Ιανουάριο.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ