Τα μικρά μυστικά για την παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης


Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του μεταφορέα, ποιες είναι οι διαδικασίες παράδοσης που προβλέπει ο νόμος και τι πρέπει να ελέγξει ο διαχειριστής ώστε να είναι βέβαιος ότι παραλαμβάνει τη σωστή ποσότητα στη συμφωνημένη τιμή

 

Οσο κι αν μοιάζει τυποποιημένη διαδικασία, στην παραγγελία και την παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης η ακρίβεια μετράει σε κάθε στάδιο και σε μεγάλο βαθμό μια δίκαιη συναλλαγή ξεκινά από την επιλογή του κατάλληλου προμηθευτή, ώστε να γεμίσει η δεξαμενή με τη σωστή ποσότητα, στη συμφωνημένη τιμή και με την προβλεπόμενη ποιότητα καυσίμου.

 

Το «ευαγγέλιο» για όσους παραλαμβάνουν πετρέλαιο θέρμανσης είναι οι κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ). Στην πιο πρόσφατη μορφή τους ρυθμίστηκαν το 2017 (βλ. ΦΕΚ 2983 Β/30.8.2017) και τροποποιήθηκαν σε ορισμένα άρθρα το 2018 (βλ. ΦΕΚ 4913 Β/2.11.2018 –και τα δύο είναι διαθέσιμα ψηφιακά στον ιστότοπο του Εθνικού Τυπογραφείου, www.et.gr).

 

Η διαδικασία έχει πολλές τεχνικές παραμέτρους για να διευκολύνει την παράδοση σε δύσκολα σημεία, αλλά περιγράφεται αναλυτικά ώστε να είναι σε θέση να την ελέγξει επαρκώς ο υπεύθυνος παραλαβής.

 

Το πρώτο σημείο που πρέπει να ελέγξετε είναι η απόδειξη λιανικής πώλησης που υποχρεωτικά συνοδεύει την παράδοση πετρελαίου για θέρμανση με βυτιοφόρα σε τελικούς καταναλωτές. Το έγγραφο πρέπει να περιέχει τα στοιχεία διακινητή, ημερομηνία, τον αριθμό κυκλοφορίας του βυτιοφόρου, το ονοματεπώνυμο οδηγού και παραλήπτη και την ποσότητα καυσίμου.

 

Πριν από την παράδοση ο οδηγός του βυτιοφόρου πρέπει να μετρήσει με την ειδική βέργα τη στάθμη της δεξαμενής. Η ώρα παράδοσης, το ύψος (σε εκατοστά του μέτρου) της στάθμης στη δεξαμενή του παραλήπτη, τόσο ΠΡΙΝ όσο και ΜΕΤΑ την παράδοση του πετρελαίου ανεξαρτήτως του σχήματος ή του υλικού κατασκευής της δεξαμενής, και οι υπογραφές του οδηγού και του παραλήπτη συμπληρώνονται με την ολοκλήρωση της παράδοσης του πετρελαίου θέρμανσης. Σημειώστε ότι σε περίπτωση ελλιπούς συμπλήρωσης των παραστατικών επιβάλλεται στον διακινητή πρόστιμο 500 ευρώ ανά παραστατικό.

 

Ο διαχειριστής πρέπει να ρωτήσει για τη μέθοδο παράδοσης του πετρελαίου θέρμανσης και να παρακολουθήσει προσεκτικά κάθε στάδιο της διαδικασίας –ακόμη καλύτερο είναι να έχει μόνιμο προμηθευτή που εμπιστεύεται, καθώς η… ζωή έχει αποδείξει ότι η τιμή δεν είναι το μόνο κριτήριο.

 

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μεταβάλλεται καθημερινά με χρηματιστηριακά κριτήρια και επηρεάζεται επίσης από την ποσότητα και την απόσταση. Η τυπική τιμή ημέρας, που χρεώνει κάθε έμπορος ανάλογα με το περιθώριο που επιλέγει, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αφορά συνήθως ποσότητες πάνω από 300-400 λίτρα για να καλύπτεται το κόστος κίνησης του βυτιοφόρου, ενώ για ποσότητες π.χ. κυβικά (1.000 λίτρα) η τιμή μπορεί να είναι καλύτερη. Σημειώστε πάντως ότι στην επαρχία οι τιμές επιβαρύνονται με μεταφορικά έξοδα.

 

Κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε…

 

Οι σωλήνες που χρησιμοποιούνται στην παράδοση πετρελαίου θέρμανσης έχουν διατομή 1,5 ιντσών (περίπου 4 εκατοστά).

 

ΜΠΛΕ: Τα μέρη των σωλήνων από τα διαμερίσματα του βυτιοφόρου προς τον συλλέκτη («κλαρίνο») και ο σωλήνας μέχρι την είσοδο της αντλίας.

 

ΚΟΚΚΙΝΟ: Τα μέρη των σωλήνων από την έξοδο της αντλίας μέχρι την είσοδο της τριόδου βαλβίδας, το σύστημα αεροδιαχωριστή-μετρητή και μέχρι την αναμονή σύνδεσης του εύκαμπτου σωλήνα παράδοσης.

 

ΚΙΤΡΙΝΟ: Ο παρακαμπτήριος σωλήνας αδειάσματος που συνδέει την έξοδο της τριόδου βαλβίδας με τη διακλάδωση του κεντρικού σωλήνα παροχής μετά την έξοδο από τον μετρητή.

 

ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΠΛΕ: Τα μέρη των σωλήνων από τα διαμερίσματα του βυτιοφόρου προς τον συλλέκτη, το σώμα του συλλέκτη και ο σωλήνας από τον συλλέκτη μέχρι την είσοδο της τριόδου και από την έξοδο της τριόδου μέχρι την είσοδο της αντλίας.

 

ΠΡΑΣΙΝΟ: Υποχρεωτικά ο σωλήνας αναρρόφησης από τη δεξαμενή έχει διατομή 2,5 ιντσών (6,4 εκατοστά).

 

Ολοι οι σωλήνες πρέπει να είναι εμφανείς, ορατοί από τα πλευρικά τμήματα του βυτιοφόρου, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχός τους. Ο οδηγός πρέπει να έχει σε πρώτη ζήτηση για έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές το «Πιστοποιητικό Σωληνώσεων».

 

Γιάννης Μπαζαίος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ