Θηριωδία κατά αμάχων στην Μπέιτ Λάχια, νέοι βομβαρδισμοί στον Λίβανο


Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 73 ανθρώπους στην Μπέιτ Λάχια. Στους 400 οι νεκροί μέσα σε δύο εβδομάδες στην περιοχή. Βομβάρδισαν και την Μπεκάα στον Λίβανο εν μέσω εντολών εκκένωσης

 

Νέο μακελειό τη νύχτα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον κατοικημένης περιοχής στην Μπέιτ Λάχια.

 

O αριθμός των νεκρών όμως αναμένεται να αυξηθεί, γιατί «υπάρχουν ακόμη νεκροί κάτω από τα συντρίμμια», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, Μαχμούντ Μπασάλ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για να ανασύρουν επιζήσαντες, όμως τους λείπουν τα μέσα για να κάνουν σωστά την έρευνα, ιδίως να απομακρύνουν συντρίμμια, πρόσθεσε.

 

Όλα τα θύματα -ανάμεσά τους ολόκληρες οικογένειες- διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια, νότια της Μπέιτ Λάχια, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

 

Η Χαμάς επιβεβαίωσε πως μεταξύ των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά. Η Φατάχ κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση για την αιματηρή σφαγή και απεύθυνε έκκληση στον κόσμο να βοηθήσει «να σταματήσει ο συστηματικός πόλεμος εξόντωσης κάνοντας λόγο για σιωνιστική συνωμοσία για τον εκτοπισμό Παλαιστινίων. από τη γη τους.

 

Οι δολοφονικές επιχειρήσεις στην Μπέιτ Λάχια ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα. Εδώ και 16 μέρες η ισραηλινή στρατιωτική πολιορκία έχει διακόψει την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ζωτικές υπηρεσίες για τους εγκλωβισμένους κατοίκους. Συνολικά έχουν σκοτωθεί πάνω από 400 άνθρωποι στην περιοχή, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Μπασάλ.

 

Γάζα

 

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε περίπου 175 «τρομοκρατικούς στόχους» στη Γάζα και τον Λίβανο μέσα σε 24 ώρες, χτυπώντας αποθήκες όπλων, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και άλλες «υποδομές» της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αλλά δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά στις επιθέσεις στην Μπέιτ Λάχια.

 

Μετά τα χτυπήματα σε νότια μέρη του Λιβάνου γύρω από την Τύρο, στα ανατολικά και στην Ναμπατιέ, το Ισραήλ εξέδωσε εντολές εκκένωσης για τα ανατολικά της χώρας αλλά προχώρησε σε τουλάχιστον δύο επιδρομές στην Μπεκάα. Εκτοπισμένοι εξαιτίας προηγούμενων βομβαρδισμών έφτασαν, μεταξύ άλλων, στην κοιλάδα αναζητώντας καταφύγιο.

 

Νέες απειλές Νετανιάχου κατά Χεζμπολάχ 

 

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ για απόπειρα δολοφονίας  χθες στην  ιδιωτική κατοικία του. .«Η Χεζμπολά, σύμμαχος του Ιράν, που προσπάθησε να με δολοφονήσει, εμένα και τη γυναίκα μου, διέπραξε σοβαρό λάθος», δήλωσε ο Μπένγιαμιν Νετανιάχου, που δεν ήταν στο σπίτι την ώρα της επίθεσης. «Λέω στους Ιρανούς και τους συμμάχους τους στον άξονα του κακού: οποιοσδήποτε αποπειράται να βλάψει τους πολίτες του Ισραήλ θα πληρώνει υψηλό τίμημα», πρόσθεσε.

 

Οι κατηγορίες του εντείνουν την ανησυχία για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ απειλεί πως θα ανταποδώσει την επίθεση με κάπου 200 πυραύλους την 1η Οκτωβρίου από πλευράς Ιράν. Μετά τα πλήγματα που κατάφερε στις δύο παρατάξεις, σκοτώνοντας τους ηγέτες τους, αυτές τόνισαν πως συνεχίζουν τον αγώνα τους εναντίον του Ισραήλ.

 

Μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη, το κίνημά του διαβεβαίωσε πως η μάχη εναντίον του Ισραήλ θα συνεχιστεί «ως την απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά), που είναι ανεπτυγμένη στον νότιο, κατηγορεί τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ότι στοχοποιούν θέσεις της. Θέση των κυανοκράνων, που «δεν είχε ανεφοδιαστεί από την 29η Σεπτεμβρίου εξαιτίας των αποκλεισμένων δρόμων» και δεν διέθετε πλέον ούτε πόσιμο νερό από την Παρασκευή, κατορθώθηκε να ανεφοδιαστεί χθες βράδυ, ανακοίνωσε η δύναμη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ