Ηλεκτρικό ρεύμα για περίπου 37.000 νοικοκυριά θα μπορεί να παράγει η μεγαλύτερη πλωτή αιολική τουρμπίνα που κατασκεύασε η Κίνα.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη στο είδος της, με παραγωγική ικανότητα ενέργειας 20 μεγαβάτ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία κατασκευής CRRC Corporation Limited (CRRC).
Εμβέλεια ίση με επτά γήπεδα ποδοσφαίρου
Η αιολική τουρμπίνα έχει διάμετρο 260 μέτρα, ενώ η εμβέλειά της φτάνει στα 53.100 τμ, που ισοδυναμεί με το μέγεθος επτά γηπέδων ποδοσφαίρου.
Η τουρμπίνα μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια 62 εκατομμυρίων κιλοβάτ ετησίως, που είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 37.000 νοικοκυριών.
Την ίδια ώρα, αναμένεται να εξοικονομήσει περίπου 25.000 τόνους άνθρακα και να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 62.000 τόνους.
O χάρτης της αιολικής ενέργειας – Ποιοι επενδύουν στον «άνεμο»
Συνολικά 33 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 96,9 MW, που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 110 εκατ. ευρώ, συνδέθηκαν στο δίκτυο το πρώτο εξάμηνο του 2024. Αυτό αντιστοιχεί σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,7%.
Ειδικότερα, οι νέες ανεμογεννήτριες εγκαταστάθηκαν σε έξι περιφέρειες της χώρας: Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Ιονίου και Βορείου Αιγαίου, ενισχύοντας τη συνολική ισχύ στα 5.326 MW κατά το τέλος του Ιουνίου 2024.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων παραμένει η Στερεά Ελλάδα, αφού φιλοξενεί 2.314 MW (43%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 671 ΜW (13%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 535 MW (10%), σε επίπεδο περιφερειών.
Η μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των αιολικών εγκαταστάσεων βοηθά τη βέλτιστη συμμετοχή της αιολικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που λειτουργεί προς όφελος του ενεργειακού συστήματος και του καταναλωτή.
Οι δρομολογημένες επενδύσεις
Κατά το τέλος του Ιουνίου 2024 ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί περί τα 970 MW νέων αιολικών πάρκων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης διετίας.
Φυσικά, αν ξεπεραστούν τα χρόνια γραφειοκρατικά και λοιπά προβλήματα, η ισχύς αυτή μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη, συμβάλλοντας στη μείωση του συνολικού κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές.
Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο top-5 κατατάσσονται:
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: 1034 MW (19,4%)
- ΜORE: 766 MW (14,4%)
- Iberdrola Rokas: 409 MW (7,7%)
- Principia: 368 MW (6,9%) και
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: 276 MW (5,2%)
Ακολουθούν η Total Energies EDF, η METLEN Energy & Metals, η Jasper Energy, η Cubico, η HELENiQ Energy κ.α.
Κατά το Α΄ εξάμηνο 2024 τα νέα αιολικά πάρκα συνέδεσαν οι Elica Group, Valorem, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΝΤΕΚΑ κλπ.
Σημειώνεται ότι όλα τα ως άνω αναφερόμενα μεγέθη αφορούν αιολική ισχύ που αποδίδεται στο δίκτυο.