Δύο σημαντικά βραβεία του ηθοποιού Παντελή Ζερβού, µε μεγάλη ιστορική και συναισθηματική αξία, παρέδωσε ο κ. Κοντός στον «Σύνδεσμο Λουτρακιωτών Περαχωριτών–Ο Ίβυκος»
Το Δ.Σ. του «Συνδέσμου Λουτρακιωτών Περαχωριτών–Ο Ίβυκος» εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες του για την αξιοσημείωτη δωρεά του συμπολίτη μας, κ. Γεωργίου Κοντού, πρώην Δημοτικού Σύμβουλου, με σημαντική κοινωνική δραστηριότητα στο Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.
Ο κ. Κοντός έκανε την τιμή και παραχώρησε στο σύλλογό μας, βραβεία που είχαν απονεμηθεί στον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό Παντελή Ζερβό, με καταγωγή από την Περαχώρα Κορινθίας και τα οποία είχαν περάσει στην κατοχή της οικογενείας του:
1.Το Βραβείο 2ου αντρικού ρόλου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1960, για την συμμετοχή του στην ταινία «Μανταλένα» (κορνιζαρισμένο έντυπο δίπλωμα και κορνιζαρισμένη τιμητική πλακέτα)
2.Το Δίπλωμα Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Γεωργίου Α’ από τον τέως Βασιλέα Κωνσταντίνο στον Παντελή Ζερβό το 1966, για την θεατρική του προσφορά (κορνιζαρισμένο έντυπο δίπλωμα).
Τα βραβεία έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα του Συνδέσμου όπου και θα εκτίθενται στο κοινό.
Λίγα λόγια για τη ζωή του Παντελή Ζερβού
Ο σπουδαίος ηθοποιός Παντελής Ζερβός, γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1908 στην Περαχώρα Κορινθίας. Έμεινε ορφανός και από τους δύο του γονείς σε πολύ νεαρή ηλικία και στάλθηκε εσώκλειστος στο Τζάνειο ορφανοτροφείο, όπου παρέμεινε για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια ξεκίνησε να εργάζεται, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Σχολαρχείο. Μετά το σχολείο, μπήκε στο Βασιλικό Ναυτικό όπου στην πορεία δούλεψε ως αρχινοσοκόμος.
Πήρε μέρος σε διαγωνισμό νέων ταλέντων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και επιλέχθηκε καθώς ήταν εξαιρετικός τραγουδιστής και στη συνέχεια σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» του Κάρολου Κουν.
Εμφανίσθηκε στη θεατρική σκηνή το 1935 και συνεργάσθηκε με τους καλύτερους θιάσους της εποχής του. Συνεργάστηκε με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Σκηνή και διακρίθηκε σε ρόλους κλασσικού και νεοελληνικού ρεπερτορίου.
Για τη θεατρική του προσφορά τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου Α’.
Το 1948 συγκρότησε για πρώτη φορά δικό του θίασο, ενώ από το 1954 μέχρι και το τέλος της ζωής του ήταν πρωταγωνιστής της σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.
Στον κινηματογράφο, τον οποίο υπηρέτησε για περίπου 40 χρόνια, συμμετείχε σε περισσότερες από 70 ταινίες, με κυρίαρχη το έργο «Μανταλένα» του 1960, σε παραγωγή της Φίνος Φιλμ και σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου, υποδυόμενος τον ιερέα παπα-Φώτη, ρόλο για τον οποίο απέσπασε το Βραβείο 2ου Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1960.
Άφησε ιστορία με τη συμμετοχή του σε διάφορες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ έλαβε μέρος σε διάφορες περιοδείες εντός και εκτός Ελλάδος.
Με τη σύζυγό του Μαρία απέκτησε τρεις κόρες.
Πέθανε τον Ιανουάριο του 1982 σε ηλικία 74 ετών, αφήνοντας παρακαταθήκη το πλούσιο έργο του.