Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο χώρες πυλώνες σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός

 

Τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας σε δηλώσεις του πως «η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο χώρες πυλώνες σταθερότητας» και πως «ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ».

 

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας»

 

Όπως ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός:

 

«Είμαστε εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και όπως πάντα η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους εν όψει και των ενδιαφερομένων εξελίξεων στο Κυπριακό ζήτημα. Επομένως, θα μας δοθεί για ακόμα μια φορά η ευκαιρία να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση των ανοιχτών ζητημάτων, σε μια εποχή μάλιστα όπου δυστυχώς υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή».

 

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο χώρες πυλώνες σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη. Οπότε, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ» τόνισε.

 

Συνάντηση Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη (gallery/EUROKINISSI)
Συνάντηση Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές προκλήσεις»

 

Με τη σειρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Είναι πάντοτε ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στην Αθήνα ειδικότερα χθες το βράδυ για να παραστώ σε μία εκδήλωση για την συμπλήρωση των 50 ετών από την εισβολή. Μια εκδήλωση για την εισβολή που είχε μαζική συμμετοχή και είναι χαρακτηριστικό των κοινών μας ανησυχιών λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

 

Και τόνισε:

 

«Θα είμαστε μαζί στη Νέα Υόρκη την επόμενη βδομάδα μια κρίσιμη εβδομάδα. Εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο που αποδεικνύουμε με πράξεις όχι με λόγια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Για εμάς, το είπα αρκετές φορές και το εννοώ, η παρούσα κατάσταση δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και είμαι σίγουρος ότι μέσα εκεί από την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συμβάλουμε ακόμα περισσότερο σε αυτό που Ελλάδα και Κύπρος - Κύπρος και Ελλάδα αποδεικνύουν ότι είναι πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας».

 

Το… μήνυμα που έστειλαν 11 «γαλάζιοι» βουλευτές στην κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια και η απάντηση

 

Σε μια κίνηση, που όπως ήταν αναμενόμενο πυροδότησε συζητήσεις, προχώρησαν 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

 

Eurokinissi
 

Σε μια κίνηση, που όπως ήταν αναμενόμενο πυροδότησε συζητήσεις, προχώρησαν 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια. Με την κυβέρνηση να «διαβάζει» το μήνυμα αλλά να μη θέλει να δώσει μεγαλύτερη διάσταση και να επιχειρεί να κλείσει την σχετική συζήτηση με γρήγορες διαδικασίες.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως «δουλειά των βουλευτών είναι να κάνουν ερωτήσεις -και πολύ καλά κάνουν και κάνουν ερωτήσεις- και δουλειά των υπουργών είναι να απαντάνε στις ερωτήσεις». Και ακολούθησε μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο η απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη στην ερώτηση, όπου γίνεται αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση από το 2019 μέχρι τώρα. Και χαρακτηριστικά τονίζεται «το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με προσοχή εξετάζει κάθε ερώτημα, πρόταση και διαμαρτυρία σε σχέση με την οικονομική πολιτική. Ο δημοκρατικός διάλογος και πολύ περισσότερο, η κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι ιδιαίτερης αξίας και μπορούν να διευκρινίσουν και να βελτιώσουν και πολιτικές».

 

Υπενθυμίζεται πως οι 11 «γαλάζιοι» που υπογράφουν την ερώτηση είναι οι: Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα Καραμανλή Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος. Oι περισσότεροι εξ αυτών θεωρείται πως κοιτάνε προς τη «λαϊκή δεξιά», ενώ αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες.

 

Από την κυβέρνηση πάντως είναι δεδομένο πως δεν θέλουν να υπάρξει κλίμα εσωστρέφειας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας κινούνται κοντά σε αυτά των ευρωεκλογών και ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο. Να σημειωθεί εδώ πως στο γαλάζιο στρατόπεδο ετοιμάζονται και για τα 50α «γενέθλια» του κόμματος στις 4 Οκτωβρίου και ο εορτασμός θα γίνει στην Ρηγίλλης (καθώς για περισσότερα από 35 χρόνια εκεί ήταν τα γραφεία του κόμματος).

 

Ποια θέματα άνοιξαν τους προηγούμενους μήνες

 

Στο εσωτερικό της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχε στραφεί η προσοχή στην αρχή της χρονιάς, οπότε και άνοιξε η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορούσε τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών. Για περίπου ένα δίμηνο βουλευτές τοποθετούνταν στα τηλεοπτικά παράθυρα είτε υπέρ είτε κατά του νομοσχεδίου με το θέμα να απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την επικαιρότητα. Και τελικά όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, στην οποία πάντως η Ν.Δ. δεν έβαλε κομματική πειθαρχία, 21 βουλευτές επέμειναν στην σκληρή γραμμή της καταψήφισης και 31 ήταν αυτοί που απείχαν

 

Στη συνέχεια υπήρξε μία περίοδος ηρεμίας στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

 

Ωστόσο, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, όπου η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει, άνοιξε η συζήτηση για επιστροφή του κόμματος στις ρίζες. Ακολούθησε μία θυελλώδης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που κράτησε περίπου 5 ώρες με βουλευτές να τοποθετούνται υπέρ της στενότερης προσέγγισης ενός παραδοσιακού ακροατηρίου και να διαμαρτύρονται πως βρίσκουν κλειστές πόρτες.

 

Μάλιστα υπήρξαν «γαλάζιοι» βουλευτές που έδειξαν πως δεν θέλουν δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου και προτιμούν έναν υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας με κεντροδεξιό προφίλ. Οι τελικές πάντως αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα έχουν πάρει μετάθεση για αργότερα -αν και στο ενδιάμεσο η ονοματολογία έχει πάρει φωτιά.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ