Τη δική του νομική άποψη για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση μομφής κατέθεσε χθες ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης.
Ο ίδιος ισχυρίζεται πως με βάση το καταστατικό του κόμματος η άρση της εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο «δεν προκύπτει ότι συνεπάγεται έκπτωσή του, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία από την κομματική βάση. Όμως εκλήφθηκε ως έκπτωση και ο πρόεδρος Κασσελάκης με τους συνεργάτες του αποχώρησαν».
Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης πως το γεγονός ότι 64 μέλη ψήφισαν τηλεφωνικά συνεπάγεται αδιανόητη παραβίαση της μυστικότητας της διαδικασίας. Και έχει δίκιο.
Την ανάρτηση του κ. Κοντιάδη έσπευσαν χθες να αναπαραγάγουν φιλοκασσελακικοί λογαριασμοί στα μέσα δικτύωσης. Οι τελευταίοι αγνόησαν ωστόσο το υστερόγραφο του σχολίου του Κοντιάδη: «Βέβαια, αν ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε με όρους θεσμικής σοβαρότητας, αμφιβάλλω αν θα είχε ποτέ εκλεγεί πρόεδρος ο Κασσελάκης».
Κ.ΖΑΦ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει… Βελλίδειο
Με… μισό πρόγραμμα ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Παππάς ● Σήμα του τ. προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στους υποστηρικτές του να αναμένουν την εκδήλωση πρωτοβουλιών ● Βολές Ραγκούση κατά Ν. Παππά και Κασσελάκη για το οικονομικό πρόγραμμα, που οδηγεί σε νέο Μνημόνιο όπως αναφέρει.
Xωρίς την παραδοσιακή ομιλία στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, Σάββατο βράδυ, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στη Διεθνή Εκθεση της πόλης το Σαββατοκύριακο. Την ίδια ώρα οι βασικοί παίκτες του συστήματος «ΣΥΡΙΖΑ» παίρνουν θέση εν όψει της εκλογής ηγεσίας, ενώ και ο ίδιος ο αποπεμφθείς πρόεδρος δηλώνει παρών!
Η καθιερωμένη ομιλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο απουσιάζει έτσι από το δελτίο Τύπου για την επίσκεψη του Νίκου Παππά στη ΔΕΘ -υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν εμφανιζόταν πολύ… ζεστός, λόγω και του υψηλού κόστους-, ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, εμφανίζει το «γιατί» δεν θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Σύμφωνα με πηγή της Κουμουνδούρου, το επιτελείο Κασσελάκη δεν είχε μεριμνήσει καν για τις λεπτομέρειες της επίσκεψης (αποστολή προσκλήσεων, κομματική κινητοποίηση κοκ.). Συνεργάτες του τ. προέδρου υποστήριζαν, από την πλευρά τους, ότι προσκλήσεις είχαν σταλεί, κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται από φορείς και τις κομματικές οργανώσεις της πόλης.
Τούτων δοθέντων, ο Νίκος Παππάς θα επισκεφτεί την Παρασκευή το πρωί το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, ενώ την επομένη, μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO και την περιοδεία στα περίπτερα της Εκθεσης, θα συναντηθεί με τους παραγωγικούς φορείς. Η επίσκεψη του προέδρου της Κ.Ο. θα κλείσει την Κυριακή το μεσημέρι με τη συνέντευξη Τύπου. Είναι προφανές ότι ο Ν. Παππάς, καθότι τομεάρχης Οικονομικών μέχρι σήμερα, θα αναπτύξει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος πρώτα στις συναντήσεις και μετά στη συνέντευξη.
Το οικονομικό πρόγραμμα
Ενα πρόγραμμα, πάντως, που δημιουργεί τη νέα διαχωριστική γραμμή εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών που πρεσβεύουν σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και εκείνων που διεκδικούν λιγότερα περιοριστικά μέτρα. Κόντρα που έχει, ίσως, αναφορά και στη μάχη για την προεδρία του κόμματος.
Πρωταγωνιστής στη νέα αυτή διαμάχη είναι ο Γιάννης Ραγκούσης: σε άρθρο του συγκεκριμένα, υπό τον τίτλο «Οχι σε έναν νέο δημοσιονομικό εκμαυλισμό», στο συνδρομητικό ενημερωτικό δελτίο «K report» ζητά «να απορριφθεί μια πολιτική ρητορική που θα έχει στον πυρήνα της μια νέα δημοσιονομική πλειοδοσία, κάποιον παλαιοκομματικού χαρακτήρα πακτωλό υποσχέσεων για παροχές ύψους δεκάδων δισ. ευρώ. Εναν τέτοιο πακτωλό είχε εξαγγείλει ο Στ. Κασσελάκης λίγο πριν από τις ευρωεκλογές».
Στη συνέχεια του άρθρου του το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας παραθέτει σειρά στοιχείων, όπως ότι το πρόγραμμα Κασσελάκη ανέρχεται σε 25 δισ. Συμπέρασμα; «Πρόκειται για υποσχέσεις που προφανώς είναι αδύνατον να υλοποιηθούν ακόμη και σε βάθος δεκαετίας ή, αν υλοποιηθούν, θα οδηγήσουν τη χώρα σε πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 6-7% του ΑΕΠ, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για νέα μνημονιακά μέτρα σε βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων», υποστηρίζει.
Αντίστοιχου περιεχομένου ήταν και η συνέντευξη του Γ. Ραγκούση στον τηλεοπτικό σταθμό Open, μόνο που σε αυτήν είχε κάνει ακόμη ένα βήμα: είχε βάλει στο κάδρο των ευθυνών και τον τομεάρχη Οικονομικών. Οπως επί λέξει είχε πει, «η πολιτική ευθύνη είναι στον κ. Κασσελάκη και σε όσους είναι αρμόδιοι στα οικονομικά». Και, όταν τον ρώτησαν αν εννοεί τον Ν. Παππά, απάντησε: «Ναι, ο κ. Παππάς είναι αρμόδιος για τα οικονομικά». Αυτονοήτως, βέβαια, ο Γ. Ραγκούσης έστρεψε τα βέλη του και κατά της κυβέρνησης για την οικονομική κατάσταση: «Ο Κ. Μητσοτάκης δεν δικαιούται διά να ομιλεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην οικονομική γραμμή Παππά - Κασσελάκη βρίσκεται κατ’ ουσίαν, όμως, και ο Παύλος Πολάκης, που ήταν και ο μόνος που από το βήμα της Κ.Ε. κατέθεσε πλατφόρμα με κρατική ΔΕΗ, γενναίες αυξήσεις σε μισθούς κοκ.
Επεισόδιο
Πιθανώς, έτσι, να μην είναι άσχετο το σφοδρό περιστατικό που συνέβη στην Π.Γ. με πρωταγωνιστές τον Νίκο Παππά και τον Κώστα Ζαχαριάδη. Ο τελευταίος φέρεται να είπε πως ούτε ο... Αλέκος Αλαβάνος δεν εξαφάνιζε την εσωκομματική αντιπολίτευση από τα όργανα. Οταν τον ρώτησαν τι εννοεί, παρέπεμψε στο νέο προεδρείο της Κ.Ο. Φράση που έκανε τον νυν πρόεδρο της Κ.Ο. να εκραγεί, καθώς θεώρησε ότι τον αδικεί ο χαρακτηρισμός «κασσελακικός». Ισχυρισμός που προκάλεσε, με τη σειρά του, την αντίδραση των «8» της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του Ν. Παππά θύμιζαν, πάντως, ότι είχε διαφωνήσει με τις αναφορές Κασσελάκη σε μαύρο χρήμα, την πρόθεσή του για αλλαγή ονόματος του κόμματος, ενώ και στην Κ.Ε., απευθυνόμενος στον Στ. Κασσελάκη, του είχε πει: «Πρόεδρε, όταν υπάρχει φωτιά, δεν πρέπει να τη βοηθάς να φουντώνει, αλλά να σβήνει».
Έτοιμος
Και χθες, εξάλλου, τα κορυφαία στελέχη πήραν θέση με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, μέσω συνεντεύξεών τους. Σε αυτό το σκηνικό, αρχίζει να εκδηλώνεται η κίνηση Κασσελάκη. Αφού ενεργοποίησε εκ νέου το επιτελείο του, έστειλε προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζουν να τον υποστηρίζουν το εξής διττό μήνυμα: Ο ίδιος δεν φεύγει για τις ΗΠΑ, ως εκ τούτου δεν εγκαταλείπει την πολιτική σκηνή, ενώ τους ζήτησε να είναι στις επάλξεις. Από το περιβάλλον του γίνεται γνωστό επίσης ότι χιλιάδες, όπως υποστηρίζουν, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ τού ζητούν να μην εγκαταλείψει τη μάχη.
Παρά ταύτα, ο τ. αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά του, αν δηλαδή η επόμενη μέρα θα είναι εντός ΣΥΡΙΖΑ ή εκτός αυτού. Οχι τυχαία, προφανώς, δύο μέλη της Κ.Ο., που είναι κοντά του, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Νίνα Κασιμάτη, υπέδειξαν ότι ο αγώνας θα δοθεί μέσα από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οι φήμες για νέο κόμμα είναι προβοκάτσια, σύμφωνα με τη γραμματέα της Κ.Ο., η οποία συγχρόνως έστρεψε τα βέλη της κατά του Παύλου Πολάκη, εκφράζοντας τη λύπη της γιατί «ο φίλος μου επέλεξε να συνταχθεί με τους ‘’87’’, αυτούς δηλαδή που μέχρι πρότινος ζητούσαν τη διαγραφή του από το κόμμα». Την ίδια ώρα, η Νίνα Κασιμάτη, από το Open, έλεγε πως «τα πράγματα δεν ξαναγράφονται από το μηδέν. Η μάχη δόθηκε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και εκεί πρέπει να συνεχιστεί».
Νίκος Παπαδημητρίου