Τρόμος για πυρηνικό ατύχημα: Οι Ουκρανοί οχυρώνονται στο Κουρσκ, οι Ρώσοι προελαύνουν ανατολικά

Παρά το γενικό κλίμα ευφορίας που επικράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα στο Κίεβο, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, οι πληροφορίες που έρχονται από εκείνο το σημείο του αχανούς μετώπου της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης περιγράφουν μια κάμψη της δυναμικής της επίθεσης. Αντίθετα, οι ρωσικές δυνάμεις αυτή την εβδομάδα συνέχισαν να προωθούνται σε διάφορα σημεία της γραμμής επαφής και συγκεκριμένα στα ανατολικά, όπου συνεχίστηκε η προέλαση στην κατεύθυνση του Ποκρόφσκ αλλά και στα βόρεια στην περιοχή του Χαρκόβου.

 

Οι κινήσεις των ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κουρσκ, σύμφωνα με τις αναφορές, δεν είναι τέτοιες που να στοχεύουν στην επέκταση της κατοχής εδάφους εκεί, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να έχουν την επιθετική πρωτοβουλία σε κάποιες κατευθύνσεις. Η εκτίμηση της κατάστασης από εξειδικευμένες ιστοσελίδες επιβεβαιώνει τη δήλωση του αναπληρωτή διευθυντή της CIA Ντέιβιντ Κοέν, σύμφωνα με τον οποίο η Ουκρανία σκοπεύει να διατηρήσει τον έλεγχο του ρωσικού εδάφους που έχει κατακτήσει τουλάχιστον για κάποιο περιορισμένο χρονικό διάστημα.

 

Τρόμος για πυρηνικό ατύχημα: Οι Ουκρανοί οχυρώνονται στο Κουρσκ, οι Ρώσοι προελαύνουν ανατολικά

 

Οχυρώνουν την περίμετρο

 

Τόσο ρωσικές όσο και ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ έχουν ξεκινήσει να οχυρώνουν την περίμετρο της έκτασης που έχουν καταλάβει ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για την κύρια αντεπίθεση των ρωσικών δυνάμεων η οποία έχει ξεκινήσει. Οι περιορισμένες –σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες– επιθέσεις των Ουκρανών εστιάστηκαν στις κατευθύνσεις του Βέτρενο, του Κρεμιανσκόγε, του Σεπτούχοβα, του Νετσάγεφ, του Τσερκάσκογε Πορετσνόγε, του Σπάλνογε και περιμετρικά της πόλης Σούντζα.

 

Αντίστοιχα υπάρχουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ήδη οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει κάποια εδάφη στην περιφέρεια του Κουρσκ. Από την πλευρά της Ρωσίας υπήρξαν αναφορές για τουλάχιστον δύο προσπάθειες του ουκρανικού στρατού να περάσει τα σύνορα και στη διπλανή περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, οι οποίες όμως απωθήθηκαν.

 

Από την πλευρά τους οι ρωσικές δυνάμεις στα σημεία της γραμμής επαφής που βρίσκονται στην επίθεση προχώρησαν σημαντικά στα ανατολικά και κατέλαβαν εκτάσεις κοντά στο Ποκρόφσκ και το Τορέτσκ. Στην περιοχή βρέθηκε για επιθεώρηση μες στην εβδομάδα και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντερ Σίρσκι και στη συνέχεια αποτύπωσε τις παρατηρήσεις του σε αναρτήσεις του στα social media, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι μάχες στην περιοχή είναι ιδιαίτερα σφοδρές, με τη ρωσική πίεση να αυξάνεται με τρομερή ένταση. Σύμφωνα με τον Σίρσκι η κατάσταση στην περιοχή του Ποκρόφσκ είναι τέτοια που οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάζονται να καταφεύγουν συνεχώς σε ανορθόδοξες τακτικές άμυνας και πολέμου, με στόχο την ενίσχυση των θέσεών τους. Σύμφωνα με άλλες αναφορές από την περιοχή του Χαρκόβου, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν και πήραν εδάφη προς την κατεύθυνση της πόλης Βοβτσάνσκ.

 

Πόλεμος φθοράς

 

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά με κάποια προέλαση-αστραπή που να προκαλέσει καίριο πλήγμα σε κάποιο σημείο του μετώπου, οι παραπάνω κινήσεις στο πεδίο εκ των πραγμάτων αποτελούν απόδειξη ότι ο πόλεμος φθοράς μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται καθώς το καλοκαίρι τελειώνει.

 

Οι εχθροπραξίες όμως δεν συνεχίζονται μόνο στο μέτωπο αλλά και μακριά από αυτό και μάλιστα οι ανταλλαγές πληγμάτων με πυραύλους και drones στην ουσία προκαλούν τις μεγαλύτερες ζημιές και έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ισορροπία του πολέμου συνολικά.

 

Οι μαζικές επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον υποδομών ενέργειας και άλλων κρίσιμων εγκαταστάσεων εκατέρωθεν των συνόρων και βαθιά μες στις δύο χώρες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο, με τα δύο επιτελεία να βάζουν στόχο από τη μια την παρεμπόδιση του ανεφοδιασμού των στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή και από την άλλη την ενεργειακή ασφάλεια του αντιπάλου ενόψει του χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό η Ουκρανία ζητά να της επιτραπεί να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα εντός της Ρωσίας, να της παραδώσουν οι σύμμαχοί της περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα, αλλά και προετοιμάζει το ενεργειακό δίκτυό της για τους χειμερινούς μήνες – ήδη γίνεται λόγος για υποχρεωτικά μαζικά μπλακ άουτ.

 

Εντονη ανησυχία

 

Η στόχευση των υποδομών του αντιπάλου βρίσκεται επίσης πίσω από την έκφραση έντονων ανησυχιών για την πυρηνική ασφάλεια, καθώς η Μόσχα αλλά και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εκφράζουν έντονη ανησυχία για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στο Κουρσκ ύστερα από πλήγμα που σημειώθηκε κοντά του. Για την επίθεση το Κρεμλίνο κατηγορεί την κυβέρνηση του Κιέβου και τις ουκρανικές δυνάμεις, όμως η άλλη πλευρά δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Αυτή η εκατέρωθεν αποποίηση ευθύνης επαναλαμβάνεται συχνά στις επιθέσεις που σημειώνονται ανά διαστήματα, όπως έγινε και με τον κατεχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια.

 

Χρήστος Στασινόπουλος

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ