«Πυριτιδαποθήκη» το Πόρτο Ράφτη

Η καύσιμη ύλη από καθαρισμούς, κλαδέματα και σκουπίδια σε οικόπεδα, δημόσιες εκτάσεις, ακόμα και αρχαιολογικούς χώρους συσσωρεύεται σαν βραδυφλεγής βόμβα. ● «Με μαθηματική ακρίβεια το Μάτι θα επαναληφθεί…», λέει κάτοικος της περιοχής. 

 

Μετά τη φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη στη Βάρης-Κορωπίου άρχισε να γίνεται ξανά μεγάλη συζήτηση για τα ακαθάριστα οικόπεδα, όπως και ακαθάριστους δημόσιους ή περιαστικούς χώρους. Παρά την κινητικότητα, υπό τον φόβο των νέων εισπρακτικών μέτρων, που σημειώθηκε φέτος με τη νέα νομοθεσία και τις επικοινωνιακές παραινέσεις των αρμοδίων, οι καθαρισμοί των οικοπέδων έχουν προχωρήσει μεν σε αρκετές περιπτώσεις, όμως πολύ μεγάλο αγκάθι παραμένει η συσσώρευση καύσιμης ύλης περιμετρικά των οικοπέδων και χώρων που καθαρίστηκαν, αλλά τα όσα μαζεύτηκαν δεν έχουν απομακρυνθεί. Ετσι, κομμένα χόρτα, κλαδιά και άλλα εύφλεκτα υλικά στοιβάζονται σε διάφορα σημεία, αποτελώντας κανονικές πυριτιδαποθήκες σε κάθε πιθανό ή απίθανο σημείο.

 

skoupidia-kladema

 

Οπως καταγγέλλει αναγνώστης της «Εφ.Συν.», τη Μεγάλη Εβδομάδα, στα τέλη Απριλίου, καθαρίστηκε μυκηναϊκό νεκροταφείο στην περιοχή Περατή στο Πόρτο Ράφτη που ανήκει στον Δήμο Μαρκοπούλου. Τα ξερά κλαδιά και οι σακούλες στοιβάχτηκαν κάτω από πεύκα και δίπλα σε μαντρότοιχο και περίφραξη σπιτιών. Οι κάτοικοι έχουν επικοινωνήσει γραπτά και προφορικά με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Μαρκοπούλου καθώς και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Επικοινώνησαν και με τις υπηρεσίες του 112, που τους παρέπεμψαν στον οικείο δήμο. Οπως μας λέει χαρακτηριστικά ο κάτοικος της περιοχής (τα στοιχεία του στη διάθεση της «Εφ.Συν.»): «Με δεδομένο πως ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε δρόμο όπου παρκάρουν παράνομα δεκάδες λουόμενοι (βρίσκεται δίπλα στην παραλία της Ερωτοσπηλιάς), ο κίνδυνος… ατυχήματος από κάποιον ασυνείδητο που θα πετάξει γόπα ή από τους πολλούς που μας εναποθέτουν τα δώρα τους, όπως πλαστικά μπουκαλάκια, πλαστικά ποτήρια του καφέ, γυάλινα μπουκάλια και κουτάκια μπίρας και αναψυκτικών, είναι κάτι περισσότερο από ορατός. Με μαθηματική ακρίβεια το Μάτι θα επαναληφθεί…».

 

 

Κομμένα και αφημένα κλαδιά εδώ και 10 μέρες στο Πόρτο Ράφτη 

 

Σκουπίδια «πνίγουν» το Πόρτο Ράφτη -Σχηματίζουν βουνά στους δρόμους [εικόνες]  - iefimerida.gr

 

Και δεν είναι μόνο ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος κοντά στην παραλία της Ερωτοσπηλιάς. Πολλά οικόπεδα και χώροι στο Πόρτο Ράφτη παραμένουν βραδυφλεγείς βόμβες, με το θέμα να απασχολεί τον τοπικό Τύπο και να αναφέρεται πριν από λίγες μέρες σε ρεπορτάζ του ANT1 και του enikos.gr. Μια απλή περιήγηση σε σελίδες για το Πόρτο Ράφτη στο facebook επιβεβαιώνει με επιπλέον φωτογραφικό υλικό τα όσα μας εξιστορούν οι ανήσυχοι κάτοικοι.

 

Επικοινωνήσαμε με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαρκοπούλου, Χρήστο Μαγγανά, που μας ενημέρωσε ότι έχει ζητηθεί η βοήθεια του ΕΔΣΝΑ για την αποκομιδή των απορριμμάτων και όλου αυτού του εύφλεκτου υλικού. Οπως αρκετοί ακόμη αυτοδιοικητικοί, τονίζει ότι οι δήμοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον όγκο του υλικού που συσσωρεύεται από τους καθαρισμούς των οικοπέδων και δείχνει ξεκάθαρες ευθύνες προς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. «Ο κ. Κικίλιας έδωσε την εντολή να καθαριστούν τα οικόπεδα και να παραλάβουν αυτά τα πράγματα από τα κλαδέματα οι δήμοι, χωρίς να είναι έτοιμοι. Οταν καθαρίζονται τόσα οικόπεδα λόγω του εισπρακτικού προστίμου, δηλαδή 99,9% παραπάνω από πέρυσι, πώς θα τα μαζέψουμε όλα αυτά; Και μετά έρχονται πολίτες και πετάνε κι άλλα σκουπίδια σε διάφορα σημεία, που συσσωρεύονται. Τι μπορεί να κάνει ο δήμος που δεν έχει προσωπικό και μηχανικά μέσα; Χρειάζονται εργάτες στην καθαριότητα και χειριστές των μηχανημάτων. Πώς μπορεί να τα προχωρήσουμε χωρίς βοήθεια από το κεντρικό κράτος;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαγγανάς.

 

 

Κάλεσμα εθελοντών για τα ζώα

 

 

Σε συγκέντρωση στην περιοχή της πυρκαγιάς, στο Κίτσι Κορωπίου, καλούν σήμερα στις 5.30 το απόγευμα εθελοντικές οργανώσεις όπως η Anima και η Save Your Hood. Σκοπός τους, όπως αναφέρουν, είναι η αναζήτηση και διάσωση ζώων που επέζησαν οριακά από την πύρινη λαίλαπα που χτύπησε την περιοχή, αλλά και η καταγραφή των απωλειών πανίδας. Στο κάλεσμά τους οι οργανώσεις σημειώνουν ότι οι εθελοντές κατάφεραν να σώσουν την Τετάρτη τουλάχιστον 4 χελώνες.

 

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ