Σκρέκας: Προτείνει να αγοράζονται τα φθηνότερα προϊόντα για να μειωθεί η τιμή στα ακριβότερα

Σκρέκας: «Οι πολίτες να συμβάλουν για να πέσουν οι τιμές»

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σε τηλεοπτική συνέντευξη, υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα έχει επέλθει μεσοσταθμική μείωση των τιμών της τάξεως του 15% στις τιμές πολλών αγαθών. Ο Κώστας Σκρέκας, έφερε ως παράδειγμα το βρεφικό γάλα, που όπως λέει «στέλνουν αποδείξεις οι γονείς ότι η τιμή μειώθηκε κατά 4-5 ευρώ». Μάλιστα, πρότεινε οι καταναλωτές να συμβάλουν στην μείωση των τιμών αγοράζοντας τα φθηνότερα προϊόντα, χωρίς να θέσει το ζήτημα της ποιότητας, γιατί όπως υποστήριξε «έτσι θα αναγκάσουμε τα ακριβότερα να ρίξουν τις τιμές τους». Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ωστόσο δείχνουν ότι τον Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2023, οι τιμές στα τρόφιμα και είδη διατροφής αυξήθηκαν με ρυθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν του γενικού δείκτη, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση το ελαιόλαδο (63,7%). Ο Φεβρουάριος 2024 σημείωσε μικρές μειώσεις σε ορισμένα αγαθά, αλλά και αυξήσεις σε άλλα, σε σχέση με τον Ιανουάριο 2024.

 

 

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, «Η ακρίβεια δεν έχει να κάνει μόνο με την αισχροκέρδεια. Υπάρχει κερδοσκοπία και προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε, αλλά παράλληλα αυξάνεται και η μισθοδοσία, τα κόστη για τις πρώτες ύλες παγκοσμίως έχουν αυξηθεί, οι τιμές στην Ενέργεια μειώνονται, αλλά δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα που ήταν προ της κρίσης». Ανέφερε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία και τιμολόγια και γίνονται «σαρωτικοί έλεγχοι σε θαλασσινά και αλιεύματα».

 

Υποστήριξε ότι «Έχουμε πάρει σειρά από μέτρα που έχουν αποδώσει πχ. στο βρεφικό γάλα, μου στέλνουν αποδείξεις γονείς ότι φθήνυναν κατά 4-5 ευρώ οι συσκευασίες».

 

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2023, οι τιμές στα τρόφιμα και είδη διατροφής αυξήθηκαν με ρυθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν του γενικού δείκτη, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση το ελαιόλαδο (63,7%).

 

Ειδικότερα, σε ένα έτος καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (1,6 %), Κρέατα- γενικά (4,8%), Ψάρια- γενικά (9,7%), Ελαιόλαδο (63,7%), Φρούτα- γενικά (12,3%), Λαχανικά- γενικά (6,5%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (5,8%), Λοιπά τρόφιμα (6,5%), Καφέ- κακάο- τσάι (4%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (13,8%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (5,5%).

 

Επίσης, σε: Ένδυση και υπόδηση (1,3%), Ενοίκια κατοικιών (3,8%), Επισκευή και συντήρηση κατοικίας (3,1%), Πετρέλαιο θέρμανσης (9,9%), Στερεά καύσιμα (7,2%), Έπιπλα και διακοσμητικά (3,5%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,6%), Οικιακές υπηρεσίες (2,3%), Φαρμακευτικά προϊόντα (5,4%), Ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (5,4%), Νοσοκομειακή περίθαλψη (1,3%), Αυτοκίνητα καινούργια (0,9%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (4,6%), Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (5%), Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (3,7%), Εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών (4,1%), Μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα (5,8%), Κινηματογράφους- θέατρα (6,3%), Πακέτο διακοπών (8,7%), Προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση (4%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (3,6%), Τριτοβάθμια εκπαίδευση (2,8%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (6,7%), Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (0,4%), Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (4%), Ασφάλιστρα υγείας (14%) και Ασφάλιστρα οχημάτων (2,1%).

 

Αντίθετα, μειώσεις τιμών καταγράφηκαν σε: Φυσικό αέριο (52%), Καύσιμα και λιπαντικά (1,5%), Ηλεκτρισμό (1,1%), Γαλακτοκομικά και αυγά (0,7%), Ιατρικά προϊόντα (1,8%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (0,9%), Τηλεφωνικές υπηρεσίες (2,1%) και ‘Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,4%).

 

Σε σχέση με τον Ιανουάριο, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μικρές μειώσεις σε βασικά είδη διατροφής, όπως τυριά (-0,7%), γιαούρτι (-2,5%), αλλαντικά (-2,4%), χοιρινό-πουλερικά (-1,2%), ψωμί και δημητριακά (-0,5%), αλλά και νέες αυξήσεις σε μοσχάρι (1,1%), ψάρια (3,3%), αναψυκτικά-χυμοί (2,6%), αυγά (4,4%), βενζίνη (3,1%) και πετρέλαιο θέρμανσης (4,4%).

 

Σε ότι αφορά την νέα λειτουργία στην πλατφόρμα e-katanalotis που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, ο κ. Σκρέκας είπε «το ίδιο απορρυπαντικό που αγόρασε ο καταναλωτής, το ακριβό, το επώνυμο, μπορεί να το αγοράσει φθηνότερα; Μπορεί. Πως; Ανασχεδιάζουμε την πλατφόρμα του e-katanalotis και θα λέει στον καταναλωτή πόσο κοστίζουν τα προϊόντα που θέλει στα σούπερ-μάρκετ που έχει γύρω από το σπίτι του για να ξέρει που θα βρει φθηνότερα τα αγαθά που θέλει. Μπορεί να φτιάχνει ένα καλάθι με τις αγορές του και να βλέπει πόσο κοστίζει σε κάθε αλυσίδα και να κάνει τις επιλογές του. Σε αυτήν την πλατφόρμα θα υπάρχουν πάνω από 3.000 κωδικοί προϊόντων, που είναι το 70-80% των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης».

 

Σημειώνοντας πως οι καταναλωτές μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση τιμών, ο Υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ως παράδειγμα «λέμε σήμερα ότι το φρέσκο γάλα πωλείται προς 1,60-1,80 ευρώ το λίτρο. Σήμερα υπάρχει ελληνικό φρέσκο γάλα σε σούπερ-μάρκετ με 1 ευρώ το λίτρο. Αν οι καταναλωτές διαλέξουν το γάλα με το 1 ευρώ, λέτε την άλλη εβδομάδα οι τιμές στα άλλα να είναι ίδια; Όχι, οι εταιρείες θα μειώσουν τις τιμές στο 1,10-1,20 ευρώ, πιο κοντά στο 1 ευρώ, για να μπορέσουν να σταθούν στην αγορά».

 

«Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τα νοικοκυριά μας. Φέρνουμε αυτό που κάνουν σήμερα τα νοικοκυριά, που πάνε από κατάστημα σε κατάστημα αναζητώντας τις φθηνότερες τιμές στα αγαθά, στην οθόνη τους», προσέθεσε ο κ. Σκρέκας.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «Και οι έλεγχοι θα συνεχίζονται και πρόστιμα θα επιβάλλονται όπου υπάρχουν παρανομίες. Έχει εισπραχθεί ή βεβαιωθεί το 80% των προστίμων που έχει επιβληθεί. Τα πρόστιμα για την αθέμιτη κερδοφορία, για την αισχροκέρδεια πληρώνονται στο 100% και μετά μπορεί να προσφύγει κάποιος εάν θέλει κατά του προστίμου».

 

Ο Κώστας Σκρέκας υποστήριξε ακόμη ότι «σε σχέση με πριν από δύο μήνες, η ντομάτα και το μαρούλι ενδεικτικά έχουν χαμηλότερη τιμή κατά 20-30%. Όσο παίρνουμε μέτρα για υπερτιμολογήσεις, ηλεκτρονικά τιμολόγια και παρεμβάσεις γενικότερες βλέπουμε μια μείωση των τιμών. Δεν αποδίδουν από την μια ημέρα στην άλλη αυτά τα μέτρα. Θα συνεχίζουμε να παίρνουμε μέτρα. Έχουμε λάβει μέτρα που δεν έχει πάρει καμία κυβέρνηση, αλλά ο αγώνας κατά της ακρίβειας συνεχίζεται».

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ