Γάζα: Απέπλευσε από τη Λάρνακα το πρώτο πλοίο. Μεταφέρει 200 τόνους τρόφιμα - Παλαιστίνιοι γιατροί καταγγέλλουν στο BBC βασανισμούς από τα ισραηλινά στρατεύματα

Το πρώτο πλοίο που μεταφέρει σχεδόν 200 τόνους τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο, προκειμένου να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

 

Το πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms, το οποίο μεταφέρει περίπου 200 τόνους αλεύρι, ρύζι και πρωτεΐνη, «απέπλευσε» περίπου στις 08:50, δήλωσε η Λάουρα Λανούτσα, εκπρόσωπος Open Arms.

 

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια θαλάσσια λεωφόρο πλοίων και φορτηγίδων γεμάτων με εκατομμύρια γεύματα τα οποία θα κατευθύνονται χωρίς διακοπή προς τη Γάζα», δήλωσαν ο Αντρές και η Έριν Γκορ, στέλεχος της οργάνωσης WCK, σε ανακοίνωσή τους.

 

Οι Οργανώσεις στοχεύουν να πάνε τη βοήθεια απευθείας στη Γάζα, η οποία έχει αποκλειστεί από τον έξω κόσμο μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.

 

Καθώς στη Γάζα δεν υπάρχει λιμάνι, η WCK επεσήμανε ότι δημιουργεί μια προβλήτα χρησιμοποιώντας υλικά από τα κατεστραμμένα κτίρια του θύλακα. Πρόσθεσε εξάλλου ότι έχει συγκεντρώσει ακόμη 500 τόνους βοήθειας στην Κύπρο, την οποία επίσης σκοπεύει να μεταφέρει στα παλαιστινιακά εδάφη.

 

Παλαιστίνιοι γιατροί καταγγέλλουν στο BBC βασανισμούς από τα ισραηλινά στρατεύματα

 

Παλαιστίνιοι γιατροί καταγγέλλουν βασανιστήρια από τον στρατό του Ισραήλ -  Βίντεο σοκ | Έθνος

 

Νέα στοιχεία βγάζει στο φως της δημοσιότητας το BBC αναφερόμενο στις αθλιότητες των ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα.

 

Όπως αναφέρει το BBC παλαιστινιακό ιατρικό προσωπικό στη Γάζα καταγγέλλει ότι τους έδεσαν τα μάτια, τους κράτησαν, τους ανάγκασαν να γδυθούν και τους χτύπησαν επανειλημμένα τα ισραηλινά στρατεύματα μετά από επιδρομή στο νοσοκομείο τους τον περασμένο μήνα.

 

Ο Ahmed Abu Sabha, γιατρός στο νοσοκομείο Nasser, περιέγραψε ότι κρατήθηκε για μια εβδομάδα υπό κράτηση, όπου, όπως είπε, του έβαλαν σκυλιά με φίμωτρο και του έσπασε το χέρι ένας ισραηλινός στρατιώτης.

 

Η περιγραφή του ταιριάζει απόλυτα με εκείνη δύο άλλων ιατρών που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους από φόβο για αντίποινα.

 

Συγκεκριμένα ανέφεραν στο BBC ότι τους εξευτέλισαν, τους χτύπησαν, τους περιέλουσαν με κρύο νερό και τους ανάγκασαν να γονατίζουν σε άβολες στάσεις για ώρες. Είπαν ότι κρατήθηκαν για μέρες πριν αφεθούν ελεύθεροι.

 

Το BBC όπως αναφέρει παρέδωσε λεπτομέρειες των αναφορών τους στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) οι οποίες δεν απάντησαν άμεσα στους ισχυρισμούς, ούτε αρνήθηκαν την κακομεταχείριση σημειώνοντας ωστόσο πως «το ιατρικό προσωπικό δεν έπαθε κακό κατά τη διάρκεια της επιχείρησής τους».

 

 BBC Breaking News

Gaza medical staff tell BBC Israeli soldiers beat, humiliated and detained them for days after raid at their hospital

Medics detained outside emergency building at Nasser hospital - from video supplied to BBC

bbc.co.uk

Gaza medics tell BBC that Israeli troops beat and humiliated them after hospital raid

Doctors at Nasser hospital say they were blindfolded, detained, and forced to strip by Israeli soldiers.

 

 

Σημείωσαν παράλληλα πως «οποιαδήποτε κακοποίηση κρατουμένων είναι αντίθετη με τις διαταγές των IDF και επομένως απαγορεύεται αυστηρά».

 

Σημειώνεται πως οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στο νοσοκομείο στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας – το οποίο ήταν ένα από τα λίγα στη Λωρίδα της Γάζας που λειτουργούσαν ακόμη – στις 15 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας ότι οι πληροφορίες έδειχναν ότι το νοσοκομείο φιλοξενούσε πράκτορες της Χαμάς.

 

Υποστήριξαν επίσης ότι οι Ισραηλινοί όμηροι που είχε συλλάβει η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κρατούνταν εκεί – και ορισμένοι από τους ίδιους τους ομήρους έχουν δηλώσει δημοσίως ότι κρατούνταν στο Nasser. Η Χαμάς έχει αρνηθεί ότι οι μαχητές της δρουν μέσα σε ιατρικές εγκαταστάσεις.

 

Πλάνα που τραβήχτηκαν κρυφά στο νοσοκομείο στις 16 Φεβρουαρίου, την ημέρα που συνελήφθησαν οι γιατροί, μοιράστηκαν με το BBC.

 

Δείχνει μια σειρά από άνδρες γυμνούς φορώντας τα εσώρουχά τους τους μπροστά από το κτίριο επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, γονατιστούς με τα χέρια πίσω από το κεφάλι τους. Ιατρικές ρόμπες βρίσκονται μπροστά σε μερικούς από αυτούς.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ