Οργή στην Τουρκία: Ανώτατο θρησκευτικό όργανο "εγκρίνει" γάμους θετών γονιών-υιοθετημένων παιδιών

Μια απόφαση ανώτατου θρησκευτικού σώματος της Τουρκίας ότι επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ υιοθετημένων παιδιών και θετών γονέων, προκαλεί νέο κύμα οργής στην χώρα.

 

Προκαλεί δε ιδιαίτερο προβληματισμό στην παρούσα χρονική συγκυρία αφού πολλά παιδιά έμειναν ορφανά λόγω του καταστροφικού σεισμού και σε αρκετές περιπτώσεις θα αναζητηθούν θετοί γονείς.

 

Συγκεκριμένα το τελευταίο διάταγμα της Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ήρθε, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Αl Monitor (που εστιάζει σε θέματα της Μέσης Ανατολής) ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με την υιοθεσία παιδιών των οποίων οι γονείς πέθαναν στον σεισμό.

 

O επικεφαλής της Αλί Ερμπάς της πανίσχυρης Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) κατά την διάρκεια προσευχής στην Αγ.Σ

O επικεφαλής της Αλί Ερμπάς της πανίσχυρης Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) κατά την διάρκεια προσευχής στην Αγ. Σοφία/ ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

 

 

Η διεύθυνση λοιπόν του Ανώτατου Συμβούλιο Θρησκευτικών Υποθέσεων αναφέρει: ″Αν και το Ισλάμ επαινεί όσους βοηθούν ή φροντίζουν ορφανά, δεν αναγνωρίζει την υιοθεσία ως νομικό καθεστώς”.

 

Το κείμενο των τριών παραγράφων εξηγεί ότι στο Ισλάμ, τα υιοθετημένα παιδιά δεν μπορούν να κληρονομούν τους θετούς γονείς τους και υποστηρίζεται πως δεν υπάρχει κώλυμα στον γάμο μεταξύ των υιοθετημένων παιδιών και των θετών γονέων. Αυτό αναφέρεται μάλιστα, αν και δεν τίθεται τέτοιο ερώτημα.

 

Σε μια χώρα όπου οι ακτιβιστές πολεμούν επί χρόνια την αιμομιξία, την κακοποίηση παιδιών και φυσικά τις θρησκευτικές γαμήλιες τελετές με ”νύφες” ανήλικα κορίτσια, η οργή ήταν άμεση.

 

Η Πλατφόρμα Γυναικών για την Ισότητα (ESIK) έκανε μια καυστική δήλωση κατηγορώντας το ανώτατο θρησκευτικό σώμα ότι ”άνοιξε το δρόμο για κακοποίηση παιδιών”. 

 

Η ESIK υπενθύμισε επίσης μια παλιά φετβά (μη δεσμευτική αλλά αξιόπιστη νομική άποψη ή διδακτική ερμηνεία που μπορεί να δώσει ένας σεϊχουλισλάμης, ειδικευμένος νομικός ή μουφτής για θέματα που σχετίζονται με τον ισλαμικό νόμο) - που τώρα έχει διαγραφεί από τον ιστότοπο - η οποία και ανέφερε ότι σύμφωνα με το Ισλάμ, τα κορίτσια μπορούν να παντρευτούν από την ηλικία των 9 ετών και τα αγόρια από τα 12.

 

Κοριτσάκι σε σκηνή καταυλισμού σεισμοπαθών στο Αντιγιαμάν της Τουρκίας

Κοριτσάκι σε σκηνή καταυλισμού σεισμοπαθών στο Αντιγιαμάν της Τουρκίας/ DIA IMAGES VIA GETTY IMAGES

 

Μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Τουρκία όπως η Cumhuriyet και η Birgun δημοσίευσαν την είδηση επισημαίνοντας την ασυμφωνία μεταξύ της φετβά και του τουρκικού αστικού κώδικα, ο οποίος επιτρέπει στα υιοθετημένα παιδιά να κληρονομούν από τους θετούς γονείς τους και απαγορεύει τον γάμο μεταξύ παιδιών και θετών γονέων.

 

Η Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων επέκρινε το διάταγμα για παραβίαση τουλάχιστον τριών άρθρων του τουρκικού αστικού κώδικα.

 

Πολλές διασημότητες επίσης σχολίασαν αρνητικά το διάταγμα όπως ο γνωστός στη χώρα τραγουδιστής Μουράτ Μποζ. ”Τέτοιες δηλώσεις της Diyanet με αφήνουν άφωνο τη στιγμή που πρέπει να προστατεύουμε και να φροντίζουμε τα παιδιά μας”, έγραψε στο Instagram. Όπως τονίζει, οι αναφορές αυτές τη στιγμή που χιλιάδες παιδιά έμειναν ορφανά ″αψηφά τη λογική, την κοινή λογική και τη συνείδηση”.

 

 

 

 

Μία από τις πιο ”θορυβώδεις” επικρίσεις προήλθε από τον εξέχοντα δημοσιογράφο Φατίχ Αλταγιαλί. ”Τι κάνουν οι διεστραμμένοι σαν εσάς σε ένα θεσμό όπως το Diyanet;” έγραψε στο Twitter: ″Μπείτε στη βιομηχανία του πορνό καλύτερα”.

 

Η Diyanet μάλιστα έκανε καταγγελία κατά του Αλταγιάλι για προσβολή των ανθρώπων που εργάζονταν σε αυτή και υποκίνηση μίσους και διακρίσεων κατά του θρησκευτικού σώματος. Ο δημοσιογράφος απάντησε γράφοντας με ένα σχόλιο στο Twitter με την φράση: “Kasimpasa”, μια λέξη που αποδίδεται ως ”Φίλα μου τον κ..ο”.

 

Μπροστά στις αντιδράσεις, πάντως η Diyanet υποχώρησε μερικώς. Εκδίδοντας μια ανακοίνωση κατηγόρησε ”ανθρώπους με κακές προσθέσεις” ότι διαστρέβλωσαν την απόφανσή της. ”Είναι αξιοθαύμαστο ότι οι άνθρωποι θέλουν να αναθρέψουν ορφανά από τον σεισμό”, ανέφερε, επαναλαμβάνοντας τη γραμμή του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Αναφέρει ξανά πως οι ισλαμιστές μελετητές συμφώνησαν ότι τα υιοθετημένα και ανάδοχα παιδιά δεν θεωρούνται συγγενείς στο Ισλάμ, επαναλαμβάνοντας έτσι την απόφασή της με πιο ήπια διατύπωση και υπογραμμίζοντας ότι οι νόμοι της χώρας πρέπει να γίνονται σεβαστοί.

 

Η νέα προσεκτική διατύπωση δεν ηρέμησε ωστότο τους επικριτές. Οργανώσεις γυναικών συνέχισαν να διαδηλώνουν και η Women and Children First Association, μια ομάδα της κοινωνίας των πολιτών με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είπε ότι κατέθεσε καταγγελία κατά της Diyanet και της Erbas για υποκίνηση σε παραβίαση του νόμου και κατάχρηση εξουσίας.

 

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Al Monitor, η Diyanet έχει αναδειχθεί σε ένα πολύ ισχυρό όργανο τα χρόνια διακυβέρνησης της χώρα από τον Ταγίπ Ερντογάν και έχει συχνά επικριθεί από την αντιπολίτευση για πλείστα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και του προϋπολογισμού δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι μεγαλύτερος από αυτόν πολλών υπουργείων.

 

Η επιρροή του οργάνου αγγίζει πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής, συμπεριλαμβανομένου του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού θρησκευτικών σχολείων, μαθημάτων Κορανίου για παιδιά προσχολικής ηλικίας και ενός τηλεοπτικού καναλιού με στόχο την άσκηση επιρροής στους νέους. 

 

Τα φετφά της, τα οποία παρέχουν καθοδήγηση στους πιστούς της κατά άλλα κοσμικής Τουρκίας, και οι δηλώσεις του ισχυρού επικεφαλής της, Αλί Ερμπάς έχουν συχνά επικριθεί από οργανώσεις γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ για την υποδαύλιση της πόλωσης μεταξύ συντηρητικών και φιλελεύθερων.

 

Πηγή: Al Monitor

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ