Κορονοϊός: Η Όμικρον 2 μπορεί να φέρει νέο κύμα – Είναι 50% πιο μεταδοτική

Είχαμε τη μετάλλαξη Όμικρον και ξαφνικά αποκτήσαμε με το… «αδελφάκι» της, την Όμικρον 2. Και ίσως αυτή να είναι η αιτία ενός νέου κύματος της πανδημίας.

 

Η μετάλλαξη Όμικρον 2 είναι ένα μυστήριο για τους επιστήμονες, που προσπαθούν να τη χαρτογραφήσουν για να καταλάβουν την εξάπλωσή της στην ελληνική επικράτεια. Κι αυτό καθώς ο νέος ιός φαίνεται να «φρενάρει» την φθίνουσα πορεία της πανδημίας σε πολλές χώρες της Ευρώπης και δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβαίνει και στη χώρα μας.

 

Η μετάλλαξη Όμικρον (ΒΑ.1) άρχισε τη ραγδαία εκθετική της πορεία στην Ελλάδα μετά τις 27 Δεκεμβρίου 2021, όταν κατάφερε να σπάσει για πρώτη φορά το “φράγμα” των 10.000 ημερήσιων κρουσμάτων. Η αύξηση κορυφώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2022 οπότε καταγράφηκαν πάνω από 50.000 ημερήσιες λοιμώξεις. Από κει και πέρα άρχισε απότομη καθοδική πορεία.

 

Ωστόσο, στις 18 Ιανουαρίου 2022, η ραγδαία αποκλιμάκωση ανακόπηκε ξαφνικά κι από τότε έως σήμερα, η ημερήσια διασπορά καταγράφει σχεδόν σταθερά 19.000 ημερήσια κρούσματα, στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο.

 

Γιατί τα κρούσματα δεν μειώνονται περαιτέρω, όπως θα περίμενε κανείς με την ραγδαία πτωτική πορεία που σημείωνε αρχικά η μετάλλαξη Όμικρον;

 

Οι Έλληνες επιστήμονες έχουν συγκεκριμένες υποψίες. Δεν αποκλείεται, όπως λένε, το νέο στέλεχος Όμικρον 2 (ΒΑ.2) -το οποίο έχει κατά 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα– να επεκτείνει την κυριαρχία του απέναντι στο “αδελφάκι” του Όμικρον (ΒΑ.1), ανακόπτοντας την αποκλιμάκωση της πανδημίας από το προηγούμενο στέλεχος.

 

«Η παρατεταμένη επιμονή σε υψηλά κρούσματα στην Ευρώπη έχει αποδοθεί ως ένα βαθμό και στην Όμικρον 2», αναφέρει, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος σε ερώτηση του iatropedia.gr εάν αυτό ενδέχεται να εξηγεί το “πλατό” στην μείωση των κρουσμάτων και στη χώρα μας, λέει πως δεν το αποκλείει.

 

«Αυτό συμβαίνει σίγουρα σε ορισμένες άλλες χώρες. Θα δούμε τι γίνεται στην Ελλάδα τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Γίνονται συνεχείς γονιδιωματικές αναλύσεις και πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε την ακριβή εικόνα της Όμικρον 2 (ΒΑ.2) στην Ελλάδα. Και η χώρα μας, όμως, μάλλον θα ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο. Μία από τις εξηγήσεις που δίδονται είναι αυτή, για το σταμάτημα της μείωσης των κρουσμάτων, αλλά μένει να αποδειχθεί».

 

Όμικρον 2: Ενδέχεται να φέρει νέο κύμα της πανδημίας στις χώρες της Ευρώπης

 

Και ενώ με το στέλεχος Όμικρον πιστέψαμε πως ο ιός είχε τερματίσει το “κοντέρ” της μεταδοτικής του ικανότητας, ο δεύτερος κλάδος του, ιός Όμικρον 2 ήρθε να μας διαψεύσει.

 

Βρετανοί επιστήμονες που μελέτησαν και συνέκριναν τη μεταδοτικότητα των δύο στελεχών της οικογένειας Όμικρον, διαπίστωσαν «εμφανές και σημαντικό πλεονέκτημα μεταδοτικότητας» στον ιό Όμικρον 2, έναντι του προηγούμενου Όμικρον 1. Είναι συγκεκριμένα, όπως κατέληξαν, κατά 50% πιο μεταδοτικός.

 

«Είναι σχεδόν 50% πιο πάνω η μεταδοτικότητα στην Όμικρον 2. Δεν γνωρίζουμε όμως, να διαφοροποιείται ως προς την κλινική εικόνα των κρουσμάτων. Φαίνεται να είναι παρόμοιας ήπιας κλινικής εικόνας με την Όμικρον 1, στους εμβολιασμένους φυσικά», εξηγεί περαιτέρω ο κ. Τζανάκης.

 

Η υπεράνω πάσης προηγούμενης μεταδοτικότητας δυναμική του νέου στελέχους δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέο πανδημικό κύμα στην Ευρώπη, λένε τώρα οι ειδικοί.

 

«Πράγματι, αυτό δεν αποκλείεται», τονίζει ο καθηγητής και δ/ντης στην Πνευμονολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ της Κρήτης. Και επιπλέον εξηγεί: «Ήδη σε ορισμένες χώρες υπάρχει νέα έξαρση κρουσμάτων, π.χ. στην Αυστρία, αλλά και η υποτροπή που γίνεται στη Γερμανία και τα πάρα πολλά κρούσματα στη Γαλλία. Σε όλες αυτές τις χώρες, ένας τους λόγους που οι επιστήμονες αποδίδουν αυτήν την υποστροφή και την υποτροπή του κύματος (και εκεί που αποκλιμακωνόταν ξαναγύρισε), θεωρούν ότι είναι εξαιτίας της Όμικρον 2. Θα το δούμε αυτό, εάν επισυμβεί και στην Ελλάδα».

 

Ευάλωτη η Ελλάδα σε νέο κύμα με τόσους πολλούς ανεμβολίαστους ηλικιωμένους

 

Αν και η εξασθενημένη νοσογόνος επίπτωση των ιών της οικογένειας Όμικρον δεν θα έπρεπε να επηρεάσει αρνητικά τους “σκληρούς” δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους διασωληνωμένους και τους θανάτους, στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει.

 

Η αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να «μεταφραστεί» σταδιακά σε περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, καθώς θα μολύνονται περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και αν οι περισσότεροι δεν αρρωσταίνουν βαριά.

 

Οι ασθενείς σε ΜΕΘ και οι νεκροί παραμένουν σε υψηλά νούμερα, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα της πιο επικίνδυνης παραλλαγής Δέλτα έχουν συρρικνωθεί σε κάτω του 10% και οι νοσηλείες σε λιγότερους από 2 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία.

 

«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι επικίνδυνη στις χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουμε πολλούς ανεμβολίαστους. Είναι μεν 5 με 6 φορές ηπιότερη η Όμικρον από τη Δέλτα, όμως, αν έχουμε περίπου 30.000 κρούσματα Όμικρον είναι σαν να έχουμε 5.000 Δέλτα», τονίζει ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

 

Και προσθέτει: «Πάμε σε ένα στέλεχος πάρα πολύ μεταδοτικό, το οποίο θα συναντήσουμε όλοι. Πιθανώς θα ανοσοποιηθούμε όλοι με φυσική μόλυνση, ακόμη και εμείς που είμαστε εμβολιασμένοι διότι κατά πάσα πιθανότητα θα μολυνθούμε. Αλλά είναι πολύ καλύτερο να είσαι εμβολιασμένος όταν θα τον συναντήσεις τον ιό, ώστε να χτίσεις μια ανοσία με ασφάλεια. Δηλαδή, να μην εκδηλώσεις νόσο».