Τα νέα βήματα προς την πλήρη άρση του lockdown θα εξετάσουν την προσεχή Τετάρτη οι λοιμωξιολόγοι στην έκτακτη συνεδρίασή τους εστιάζοντας σε απαγόρευση κυκλοφορίας, δεξιώσεις, γάμους, μουσική στην εστίαση.
Συζήτηση θα γίνει και για τα προνόμια στους εμβολιασμένους με το σκεπτικό να αποτελέσουν κίνητρο για περαιτέρω αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων καθώς υπάρχει προβληματισμός ιδίως για τα χαμηλά ποσοστά στους άνω των 60 ετών με επιστήμονες όπως η Ματίνα Παγώνη να προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει βελτίωση σε αυτή την κατηγορία τότε αυξάνεται ο κίνδυνος για τέταρτο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα το φθινόπωρο.
Υπέρ της χορήγησης προνομίων στους πλήρως εμβολιασμένους τάχθηκαν σχεδόν όλοι οι επιστήμονες που μίλησαν τη Δευτέρα.
Είναι η στιγμή να γίνει συζήτηση για προνόμια εμβολιασμένων δήλωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης παρουσιάζοντας το παράδειγμα του Ισραήλ.
«Ξέρετε εμείς στην επιστήμη αγαπούμε να διαβάζουμε τα νούμερα και όχι να συζητάμε γενικότητες» είπε ο κ. Γραβάνης αναφέροντας πως το Ισραήλ στο οποίο το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων αγγίζει το 60%, το Σάββατο κατέγραψε μηδέν κρούσματα ενώ πριν λίγους μήνες οι ημερήσιες μολύνσεις από κορονοϊό έφταναν στις 10-15.000 σε ημερήσια βάση.
«Η διαφορά έγινε διότι εμβολιάστηκε ταχύτατα η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών», τόνισε και υπενθύμισε πως στην Ελλάδα έχουμε ήδη δώσει 6 εκατ. δόσεις εμβολίων και μόνο 2 συνάνθρωποι μας χάθηκαν από το εμβόλιο την ώρα που περί τους 12.500 συμπολίτες μας έχουν πεθάνει από κορωνοιό.
Υπέρ των προνομίων στους εμβολιασμένους και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, λέγοντας ότι «δεν είναι προνόμια. Είναι ορισμένες διαδικασίες που μπορούν να συμμετέχουν οι εμβολιασμένοι εκ των πραγμάτων. Είναι συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν κάνουν κακό στην δημόσια υγεία. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πιθανόν θα βλάψουν την δημόσια υγεία».
Οι εμβολιασμένοι είναι γεγονός ότι έχουν άλλες δυνατότητες από τους ανεμβολίαστους σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Τι χαλαρώνει και πότε
Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, αν τα νούμερα το επιτρέπουν θα υπάρχει νέα χαλάρωση, ωστόσο είπε πως δεν μπορεί να προβλέψει τις αποφάσεις της επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προτείνει την αύξηση των ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσεις κλπ ενώ θα εξεταστεί, το κατά πόσο δύναται να επανέλθει η μουσική στους χώρους εστίασης.
Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, αν και τίποτα ακόμη δεν έχει κλειδώσει, υπάρχουν διάφορα σενάρια, όπως η μείωση του ωραρίου της κατά μία ώρα, να ξεκινά, δηλαδή, στις 1:30 τα ξημερώματα.
Παράλληλα το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη θα θέσει και θέμα πλήρους λειτουργίας των φροντιστηρίων για όλες τις βαθμίδες.
Οι προτάσεις για self test, μάσκες και περαιτέρω ελευθερίες
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι προτάσεις για τα προνόμια στους εμβολιασμένους αφορούν στην υποχρεωτικότητα των self test, τη χρήση μάσκας, την μεγαλύτερη ελευθερία στην εστίαση ή και τα ταξίδια.
Το πρώτο «προνόμιο» που αναμένεται να ενεργοποιηθεί αναμένεται να είναι αυτό της υποχρέωσης διεξαγωγής self test από όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις – ή τη μια αν πρόκειται για το εμβόλιο της Johnson & Johnson – για να πάνε στον χώρο εργασίας τους ή να ταξιδέψουν.
Μια άλλη πρόταση αφορά τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τους πλήρως εμβολιασμένους αν και το συγκεκριμένο προνόμιο ακόμα προβληματίζει τους ειδικούς οι περισσότεροι εκ των οποίων λένε ότι η μάσκα είναι το τελευταίο μέτρο που θα μας εγκαταλείψει στην μάχη κατά του κορονοϊού.
Ακόμη, συζητιέται το προνόμιο για είσοδο των πλήρως εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης ή άλλων δραστηριοτήτων όπως μουσεία, κέντρα διασκέδασης, θέατρα ή σινεμά.
Γεωργιάδης: Τότε θα ανακοινώσουμε προνόμια
Σύμφνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη η ανακοίνωση των προνομίων στους εμβολιασμένους θα συμβεί όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε επαρκή ποσότητα προσφερόμενων εμβολίων που θα μπορούν να καλύψουν όλο τον πληθυσμό.
Όταν, δηλαδή, θα είναι βέβαιο ότι αυτός που δεν εμβολιάζεται είναι γιατί δεν ήθελε και όχι γιατί δεν βρίσκει ραντεβού διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, «αλλά θα έχουμε φτάσει τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες».