Η συνταγή της ημέρας από τη Μαριάνθη Σοφιανού: Φιλέτο χοιρινό με σάλτσα φασκόμηλου με πουρέ πατάτας

Πεντανόστιμο, ψαρονέφρι με υπέροχη σάλτσα. Συνοδέψτε το με πουρέ και απολαύστε ένα υπέροχο πιάτο στο καθημερινό ή και επίσημο τραπέζι σας. Αν προτιμάτε ένα πιάτο πιο χαμηλό σε θερμίδες μπορείτε εύκολα αντί πατάτας να χρησιμοποιήσετε γλυκοπατάτα ακουλουθώντας την ίδια τεχνική του πουρέ που περιγράφω παρακάτω.

 

Αν ακόμα θέλετε να προσθέσετε μια υφή,που θα απογειώσει την συνταγή μπορείτε να σοτάρετε μανιτάρια της επιλογής σας ( champignon – porto bello ) και να τα προσθέσετε στην σάλτσα σας.

 

 

Υλικά για 4 μερίδες

 

• 2 ψαρονέφρια κομμένα μενταγιόν (φέτες)

• Αλάτι

• λίγο χυμό λεμονιού

• 1 κουταλάκι κορν φλάουρ

• 50 ml λευκό κρασί

• 1 πράσο

• 1 τομάτα

• λίγο ελαιόλαδο

• 2 γρ. κρόκο (σαφράν) προαιρετικά

• 130 ml ζωμό βοδινού

• 150 ml φρέσκο γάλα

• 60 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

• 1 κιλό πατάτες

• 20 γρ. φασκόμηλο

• πιπέρι

 

Ας μαγειρέψουμε

 

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα. Όταν βράσουν τις καθαρίζουμε και τις περνάμε από το μύλο ή το πολυμηχάνημα με τους κόφτες ή ακόμα και ραβδομίξερ .

 

Προσθέτουμε τον κρόκο, σιγά σιγά το βούτυρο, το γάλα και ανακατεύουμε. Αφού ζητήσουμε από τον χασάπη μας να καθαρίσει το ψαρονέφρι από τα παραφίλετα το κόβουμε σε φέτες και το αλατοπιπερώνουμε . Σοτάρουμε τις φέτες και προσθέτουμε το φασκόμηλο. Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε το κρέας στην άκρη και σβήνουμε το ελαιόλαδο με το λευκό κρασί.

 

Προσθέτουμε την τομάτα, το ζωμό και το κορν φλάουρ. Aφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά και η σάλτσα είναι έτοιμη. Kόβουμε το πράσο σε κομμάτια και το σοτάρουμε σε ένα μικρό τηγάνι με λίγο βούτυρο.

 

Σερβίρουμε στα πιάτα τα μενταγιόν με τη σάλτσα και τον πουρέ και το πράσο σαν γαρνιτούρα..

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ