Πώς θα δουλέψεις αποτελεσματικά από το σπίτι

Xρήσιμα κόλπα για να κάνεις δουλειά χωρίς να κουνήσεις ρούπι.

 

 

Παρά τα όσα ενδεχομένως νομίζεις, η δουλειά από το σπίτι δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, έστω κι αν πλέον δεν έχεις να κάνεις καθημερινά με κάποιο στρυφνό αφεντικό ή κάποιον εκνευριστικό συνάδελφο. Βλέπεις, για ν' αρχίσεις κάποια στιγμή να βγάζεις τα προς το ζην από τη βολή του σπιτιού σου, εκτός από αυστηρή πειθαρχία, χρειάζεται απόλυτη οργάνωση αλλά και άρτια γνώση των «τρικ» που θα σε κρατήσουν εστιασμένο στον στόχο σου, απογειώνοντας παράλληλα την αποδοτικότητά σου. Ακούγεται δύσκολο; Αν ναι, μια ματιά στις επτά συμβουλές που ακολουθούν θα σε κάνουν ν' αλλάξεις γνώμη.

 

 

Βρες το ιδανικό σημείο

Η επιλογή του σωστού σημείου στο οποίο θα «στήσεις» το γραφείο σου εξαρτάται πρωτίστως από τη φύση της δουλειάς που προτίθεσαι να κάνεις από το σπίτι σου. Για παράδειγμα, αν η φύση της δουλειάς την οποία επιθυμείς να κάνεις προϋποθέτει τις τακτικές συναντήσεις / ραντεβού με ενδεχόμενους πελάτες, τότε ο χώρος του γραφείου σου θα πρέπει να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στην εξώπορτα του σπιτιού (εκτός κι αν δεν έχεις πρόβλημα πριν από κάθε επαγγελματικό ραντεβού να κάνεις γενική φασίνα στο σαλόνι).

 

 

Αν πάλι δε διαθέτεις την πολυτέλεια να στεγάσεις το γραφείο σου σε ξεχωριστό δωμάτιο (πολύ απλά επειδή δεν «περισσεύει» ανάλογος χώρος) μπορείς να οριοθετήσεις έναν χώρο που θα χρησιμοποιείς αποκλειστικά ως γραφείο, τοποθετώντας μια μικρή καρέκλα κι ένα μικρό τραπέζι σε κάποια ήσυχη γωνία του σπιτιού.

Οι εργαζόμενοι που διατηρούν κάποιο προσωπικό αντικείμενο στον χώρο εργασίας τους όχι μόνο είναι πιο αποδοτικοί αλλά έχουν και πολύ καλύτερη διάθεση.

 

 

Οργάνωσε το χώρο σου

Το γεγονός ότι πλέον δεν έχεις κάποιο αφεντικό (βλέπε: δεσμοφύλακα) πάνω από το κεφάλι σου δε σημαίνει ότι ο χώρος στον οποίο εργάζεσαι θα πρέπει να θυμίζει ντε και καλά στάβλο και αυτό γιατί η σωστή οργάνωση του μπορεί ν' αυξήσει σημαντικά την αποδοτικότητά σου. Πώς μπορείς να οργανωθείς καλύτερα, αναρωτιέσαι;

 

 

Πολύ απλά, τακτοποίησε την αλληλογραφία σου σε φακέλους εισερχομένων κι εξερχομένων, βρες μια στιλάτη επιτραπέζια λάμπα εργασίας και, ιδανικά, φρόντισε να αλλάζεις τη ελαφρώς τη διαρρύθμιση των αντικειμένων που βρίσκονται πάνω στο γραφείο σου τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, έτσι, για να μη βαριέσαι.

 

 

Επιπλέον, αν σου αρέσει να διατηρείς στον χώρο εργασίας σου κάποια κορνίζα με τη φωτογραφία των αγαπημένων σου (ναι, η φωτογραφία του σκύλου σου εμπίπτει στη συγκεκριμένη κατηγορία), τότε σου έχουμε καλά νέα, αφού έχει αποδειχτεί σε σχετικές μελέτες ότι οι εργαζόμενοι που διατηρούν κάποιο προσωπικό αντικείμενο στον χώρο εργασίας τους όχι μόνο είναι πιο αποδοτικοί αλλά έχουν και πολύ καλύτερη διάθεση σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν στην ώρα (και το χώρο) εργασίας πρόσβαση σε κάτι που να τους θυμίζει τη ζωή μακριά από τη δουλειά.

 

 

Νιώσε άνετα

Στην περίπτωση που έχεις αποφασίσει να εργαστείς από το σπίτι, ο μεγαλύτερος «εχθρός» τον οποίο θα κληθείς αργά ή γρήγορα ν' αντιμετωπίσεις δεν είναι ούτε τ' ασφυκτικά deadline, ούτε ο τεράστιος όγκος δουλειάς αλλά ο ίδιος σου ο καναπές -βλέπεις, το πιο πιθανό είναι μετά από κανά-δυο ώρες σούπερ αποδοτικής δουλειάς στο γραφείο να νιώσεις μια κούραση, μια κόπωση βρε αδελφέ και μαζί την ακαταμάχητη επιθυμία να συνεχίσεις τη δουλειά αραγμένος στο σαλόνι. (Ναι, καλά...).

 

 

Το ζητούμενο εδώ είναι να παραμείνεις συγκεντρωμένος στο χώρο εργασίας σου. Ο πιο safe τρόπος για ν' αποφύγεις να (την) πέσεις στον καναπέ (γιατί, κακά τα ψέματα, ο καναπές είναι φτιαγμένος για οτιδήποτε άλλο πλην δουλειάς...) είναι επενδύοντας σε μια καλή, εργονομική καρέκλα κι ένα μεγάλο γραφείο, το οποίο θα αφήνει αρκετό ελεύθερο χώρο από κάτω για να μπορείς να τεντώνεις τα πόδια σου. Για το τέλος, κράτα το εξής: Την αγορά των συγκεκριμένων επίπλων θα πρέπει να τη δεις πρωτίστως σαν μια καλή και χρήσιμη επένδυση -ως εκ τούτου, κριτήριο για την αγορά δε θα πρέπει να είναι μόνο το κόστος αλλά και το πόσο πολύ σε βολεύουν (άρα, βοηθούν και την αποδοτικότητά σου) τα έπιπλα που έχεις βάλει στο μάτι.

 

 

Μπες στο πετσί του ρόλου

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μπεις στον κόπο και τα έξοδα να «στήσεις» γραφείο στο σπίτι σου αν είναι,τελικά (και σόρι κιόλας) να κωλοβαράς. Βασική προϋπόθεση για να «κάνεις δουλειά», ακόμη και από το σπίτι, είναι να φροντίσεις να υιοθετήσεις τις μικρές αυτές ρουτίνες και συμπεριφορές που θα σε κάνουν να νιώθεις λες κι εργάζεσαι «κανονικά» σε κάποια επιχείρηση.

 

 

Για παράδειγμα, προγραμμάτισε την ημέρα σου γύρω από τις προθεσμίες και τα deadlines που οφείλεις να τηρήσεις, φρόντισε να ξεκινάς καθημερινά την εργασία σου κάποια συγκεκριμένη ώρα και -γιατί όχι;- βγάλε τις πιτζάμες ή τη φόρμα και ντύσου «κανονικά», σαν να έπρεπε να κυκλοφορήσεις, δηλαδή, έξω από το σπίτι. Το σημαντικότερο; Φρόντισε να γίνει απολύτως κατανοητό από τον περίγυρό σου ότι το γεγονός ότι εργάζεσαι από το σπίτι δε σημαίνει επ' ουδενί ότι έχεις περισσότερο χρόνο για ξόδεμα στη διάθεσή σου.

 

 

Κάνε διάλειμμα

Όσο πηγμένος κι αν είσαι ή όσο πιεστικό κι αν είναι το deadline το οποίο κυνηγάς (ή, καλύτερα, σε κυνηγάει) είναι απόλυτα απαραίτητο να κάνεις μικρά διαλείμματα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με τα διαλείμματα αυτά θα μπορέσεις να δώσεις στον εγκέφαλό σου τις απαραίτητες «ανάσες» που χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσεις να είσαι αποδοτικός ακόμα κι αν έχεις ήδη συμπληρώσει αρκετές ώρες δουλειάς μέσα στην ημέρα.

 

 

Τις «ανάσες» αυτές μπορείς να τις πάρεις είτε κάνοντας μια σύντομη βόλτα, είτε παίρνοντας τηλέφωνο κάποιον φίλο, είτε τσιμπολογώντας κάποιο υγιεινό σνακ. Τέλος, μην ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό, το οποίο και θα κρατήσει τον οργανισμό σου ενυδατωμένο αλλά και θα σε «αναγκάσει» να κάνεις έτσι κι αλλιώς μικρά διαλείμματα προκειμένου να επισκεφτείς την τουαλέτα.

 

 

Δώσε σημασία στις τελευταίες πινελιές

Για τον καναπέ και το πόσο εύκολα μπορεί να σε αποπλανήσει αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να υιοθετήσεις μια κάποια καθημερινή ρουτίνα για τις ώρες που δουλεύεις από το σπίτι τα λέγαμε και πιο πάνω. Σε αυτά, μπορείς επιπλέον να προσθέσεις κάποιες επιπλέον «πινελιές» που αποδεδειγμένα μπορεί να σε βοηθήσουν ν' ανεβάσεις ρυθμούς και να μείνεις εστιασμένος στον εκάστοτε στόχο σου, όπως, για παράδειγμα, να φροντίσεις το γραφείο σου να βρίσκεται κοντά σε μια πηγή φυσικού φωτός (η έκθεση στο οποίο αυξάνει την αποδοτικότητα) ή ακόμη και να βάψεις το δωμάτιο που έχεις «στήσει το μαγαζάκι σου» σε κάποια παστέλ απόχρωση του πράσινου (που βοηθά στη μείωση του άγχους αλλά και βελτιώνει τη συγκέντρωση κατά τη μελέτη).

 

 

Πηγή: askmen.com