Συναγερμός έχει σημάνει στην περιοχή του Λουτρακίου, όπου το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού είναι γεγονός. Πρόκειται για 25χρονο από την Αθήνα, ο οποίος επέστρεψε από την Αγγλία στην Ελλάδα την Πέμπτη 26 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του loutraki365.gr, ο 25χρονος, επέλεξε να μην μείνει στο σπίτι του στην Αθήνα και αποφάσισε να περάσει τις 14 ημέρες του κατ' οίκον περιορισμού του, στο Λουτράκι, όπου διατηρεί εξοχικό η οικογένειά του.
Γράφει ο Αλέξανδρος Κανδρής
Στο άκουσμα της είδησης αυτής, που πρώτο το Loutraki365.gr δημοσίευσε και πλήθος ΜΜΕ το αναδημοσίευσε ολόκληρο ή μέρος αυτού (χωρίς φυσικά να αναφέρουν την πηγή), πολλοί ήταν εκείνοι που τη συνέδεσαν με μια αντίστοιχη περίπτωση που κυριάρχησε στη χθεσινή ειδησεογραφία, με πρωταγωνιστή πάλι έναν 25χρονο νεαρό, γιο επιχειρηματία, στην Ικαρία.
Και οι δύο είναι 25 ετών, ήρθαν στην Ελλάδα από την Αγγλία και επέλεξαν να μην περάσουν το διάστημα του κατ' οίκον περιορισμού τους στην Αθήνα, αλλά σε ένα πιο ήσυχο και απομονωμένο μέρος. Ο ένας στο Λουτράκι και ο άλλος στην Ικαρία. Βέβαια, για το παιδί από το Λουτράκι, υπήρχε σοβαρός λόγος: Όπως έγινε γνωστό, ο πατέρας του ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και προτίμησε να μην είναι κοντά του τις 14 αυτές ημέρες του κατ' οίκον περιορισμού του.
Ο 25χρονος από την Ικαρία, αποδείχθηκε ότι "έσπασε" την καραντίνα. Ταξίδεψε μάλιστα με το πλοίο "Νήσος Μύκονος" προς το νησί της μακροζωίας. Όσο για το κρούσμα του Λουτρακίου, παραμένει άγνωστο αν και αυτός "έσπασε" την καραντίνα ή αν είχε ενημερώσει προηγουμένως την Αστυνομία για την μετακίνησή του!
Με αφορμή το παραπάνω, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα που οι απαντήσεις τους πρέπει να δοθούν άμεσα, τόσο από το Νοσοκομείο Κορίνθου, όσο και από την Ελληνική Αστυνομία. Έστω και με Non paper...
Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο αν ο νεαρός άνδρας ή το άτομο από το συγγενικό του περιβάλλον που τον συνοδεύει, έκαναν τα ψώνια τους στην περιοχή του Λουτρακίου για την παραμονή τους εδώ. Παραμένει άγνωστο αν κάποιος από τους δύο, ήρθε γενικότερα σε επαφή με άτομα στην περιοχή. Παραμένει άγνωστο πως ένας άνθωπος που έρχεται από το εξωτερικό και τελεί σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, μπορεί εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας, να μετακινείται από περιοχή σε περιοχή, πιθανώς ανεξέλεγκτα! Εκτός αν η Ελληνική Αστυνομία το γνώριζε, οπότε, είναι σε θέση να μας ενημερώσει επίσημα για τις κινήσεις τόσο του ίδιου όσο και του συγγενικού του προσώπου που τον συνοδεύει.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, από την πρώτη στιγμή που το test του 25χρονου, βγήκε θετικό στον κορονοϊό, "έπεσαν" όλοι πάνω στους γιατρούς του Νοσοκομείου Κορίνθου, για να διασφαλιστούν τα προσωπικά δεδομένα του ασθενούς. Ταυτόχρονα, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο 25χρονος συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το που μετακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ποιούς συνάντησε κτλ.
Αυτά, οφείλουν άμεσα να γίνουν γνωστά. Αν ψώνισε από κάποιο κατάστημα, πρέπει να κλείσει, να τεθεί σε καραντίνα ο ιδιοκτήτης και να απολυμανθεί. Αν πήγε σε κάποιον γιατρό, το ίδιο. Ο κόσμος, πρέπει να γνωρίζει πότε πήγε και που. Να μην γίνονται διαρροές στα ΜΜΕ, αλλά να υπάρξει επίσημη ενημέρωση. Άλλωστε, μια αποκλειστική πληροφορία σε ΜΜΕ δεν την εμπιστεύονται όλοι. Την επίσημη ενημέρωση όμως, την εμπιστεύονται!
Όπως επισημαίνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κατόπιν της υπ’ αρ. 5/2020 απόφασης της Ολομέλειάς της, το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι απόλυτο αλλά πρέπει να εκτιμάται σε σχέση με τη λειτουργία του στην κοινωνία και να σταθμίζεται σε σχέση με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ζωή και η υγεία.
Θα πρέπει λοιπόν, οι κάτοικοι του Δήμου Λουτρακίου, να γνωρίζουν τα πάντα. Όχι το όνομα και το επίθετο του παιδιού. Ούτε πως είναι η φάτσα του. Αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν, παρά μόνο αυτούς που θέλουν να ικανοποιήσουν πρόσκαιρα την περιέργειά τους. Επαναλαμβάνω: Να γνωρίζουν τα πάντα. Πού πήγε, ποιόν είδε, ποιόν χαιρέτησε. Με τρόπο υπεύθυνο. Για να λάβουν τα μέτρα τους. Ας πανικοβληθούν. Ας τρομοκρατηθούν. Ας παραμείνουν όμως, υγιείς! Τι είναι πιο σημαντικό; Να κλείσει για λίγες ημέρες άλλο ένα μαγαζί στο Λουτράκι επειδή πρέπει να απολυμανθεί ή να κολλήσει κάποιος που βρίσκεται π.χ. σε ευπαθή ομάδα; Ή μήπως είναι καλύτερα τώρα που όλοι φοβούνται μήπως ο 25χρονος ή το συγγενικό του πρόσωπο που τον συνοδεύει, ψώνισε από το μαγαζί που ψωνίζουν και αυτοί; Και τέλος, σκεφτείτε τα fake news μέσω του κουτσομπολιού που πάντα ανθίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις. "Τον είδε σου λέω η κυρά Κατίνα να χαιρετάει το Μήτσο προχτές"... Θέλουμε όντως τέτοια;
Υ.Γ.1 Οι γιατροί του Νοσοκομείου Κορίνθου μιλούσαν για ένα παιδί που είχε τηρήσει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για τη δημόσια υγεία, καθώς φορούσε μάσκα και γάντια όταν επισκέφτηκε το Νοσοκομείο για να κάνει το test. Ας ελπίσουμε, για το καλό όλων μας, να ήταν το ίδιο υπεύθυνος και κατά το διάστημα των δύο ημερών που παρέμεινε στο Λουτράκι προτού το test βγει θετικό.
Υ.Γ,2: Ευχή όλων, το παιδί να γίνει γρήγορα καλά και να επιστρέψει η καρδιά των οικείων του, στη θέση τους. Μέχρι στιγμής, διαρρέεται από επίσημα χείλη ότι τα συμπτώματά του είναι ήπια. Μακάρι να παραμείνουν έτσι και να έχει σε λίγο καιρό να λέει στους φίλους του ότι έπεσε και αυτός θύμα του κορονοϊού, όμως τον νίκησε!
Υ.Γ. 3: Η φράση "elephant in the room" (ελέφαντας στο δωμάτιο) είναι ένας όρος (μάλλον αδόκιμος) που συναντάται στον χώρο της ψυχικής υγείας (και όχι μόνο) και περιγράφει μία προβληματική κατάσταση η οποία είναι εμφανέστατη αλλά παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει, επιλέγουμε να την αγνοήσουμε. Κάτι αντίστοιχο με την περίπτωση του κρούσματος στο Λουτράκι δηλαδή.