Τύμπανα πολέμου σήμανε και πάλι χθες, η Τουρκία, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο διήρκεσε 4,5 ώρες (!). Στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη και σκληρή αναφορά «στη στάση της Ελλάδας, που δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας», όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται.
Το “ευρωπαϊκό προσωπείο” της Τουρκίας δεν διήρκεσε ούτε… 24 ώρες. Μετά από την Ευρω-τουρκική Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν “θυμήθηκε” για μερικά λεπτά τη στρατηγική, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, στόχευση της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πέρασαν, παρά μόνο λίγες ώρες, για να επανέλθει το φιλοπολεμικό κλίμα στη ρητορική της γείτονος χώρας.
Στην ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας αναγράφεται συγκεκριμένα ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», όπως προφανώς η ίδια τα αντιλαμβάνεται και πιστεύει ότι τα προασπίζει (δηλαδή, με επιθετικότητα και ως… “κράτος-τρομοκράτης”, που έχει αποδείξει πως συμπεριφέρεται).
Παράλληλα, ανησυχία στη διεθνή κοινότητα έχει προκαλέσει η αναφορά του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, στις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, για τις οποίες ξεκάθαρα γράφεται πως «η Τουρκία μετά την κατάληψη της πόλης Αφρίν θα προχωρήσει σε επιχειρήσεις επέμβασης και στην Μανμπίτζ». Κι εδώ είναι που περιπλέκονται τα πράγματα και γίνονται ιδιαιτέρως ανησυχητικά, δεδομένου ότι στην περιοχή Μανμπίτζ στρατοπεδεύουν αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.
Έτσι, με δεδομένες τις δηλώσεις και ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με τις οποίες η υπερδύναμη καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και με την επιλογή των Αμερικανών να έχουν συμμάχους τους, τους Κούρδους της βόρειας Συρίας (YPG), η σύγκρουση Αμερικανικών και Τουρκικών δυνάμεων, στην περίπτωση που υλοποιηθεί η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας, πρέπει να θεωρείται δεδομένη! Αυτό φυσικά και είναι πρωτοφανές, αφού η Τουρκία είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και θεωρητικά σύμμαχος των ΗΠΑ.
Τέλος, θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η συμπεριφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο οποίος φαίνεται προς το παρόν να στηρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν στις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία (ή έστω να τις ανέχεται). Στην περίπτωση που συνεχίσει λοιπόν και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και για τις επιχειρήσεις στην Μανμπίτζ, τότε το σενάριο σύγκρουσης των Αμερικανικών και των Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Μανμπίτζ, γίνεται ανατριχιαστικό…