Η ιστορία του ποδοσφαιριστή που εκλιπαρεί για να γλιτώσει το θάνατο (εικόνες)

Παγκόσμια συγκίνηση για τη μυθιστορηματική περιπέτεια του Χακίμ αλ Αράιμπι που συνελήφθη στην Ταϊλάνδη και προσπαθεί να αποφύγει την έκδοση του στο Μπαχρέιν απ΄όπου αυτομόλησε.

 

 

Μετά από δύο μήνες κράτησης στη φυλακή υψίστης ασφαλείας «Κλονγκ Πρεμ Ριμάντ» της Μπανγκόκ ο ποδοσφαιριστής πρόσφυγας Χακίμ αλ Αράιμπι εμφανίστηκε στο ποινικό δικαστήριο της Ταϊλάνδης προκειμένου να αποτρέψει την έκδοση του στο Μπαχρέιν απ΄όπου αυτομόλησε το 2014.

 

 

Η αίθουσα ήταν από νωρίς γεμάτη από νομικούς, διεθνείς διπλωμάτες αλλά και μέλη οργανώσεων που έχουν συσταθεί προς συμπαράσταση του Χακίμ και το κλίμα ήταν φορτισμένο... Ο 25χρονος υπήρξε μέλος της Εθνικής ποδοσφαίρου του Μπαχρέιν μέχρι στις αρχές του 2014 κλήθηκε σε δίκη με την κατηγορία της τρομοκρατικής επίθεσης σε αστυνομικό τμήμα.

 

 

«Θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν»

 

 

Ο Χακίμ αλ Αράιμπι κατέρριψε την κατηγορία με ισχυρό άλλοθι υποστηρίζοντας πως την ώρα του επεισοδίου έπαιζε ποδόσφαιρο όμως οι αρχές του Μπαχρέιν θεώρησαν τον ίδιο και όλην την οικογένεια του ως υπόπτους για διάφορες αντικαθεστωτικές ταραχές που γίνονταν εκείνη την περίοδο στην χώρα. Όπως αποκάλυψε όλα ξεκίνησαν το 2011 κατά την διάρκεια άλλων εξεγέρσεων. Ο 17χρονος τότε Χακίμ αλλά και άλλα μέλη της οικογένειας του είχαν συλληφθεί με αόριστες κατηγορίες και είχαν βασανιστεί φριχτά στις φυλακές.

 

 

Ο Χακίμ αλ Αράιμπι με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας όταν του χορηγήθηκε άσυλο

 

«Σας εκλιπαρώ. Μη με στείλετε στο Μπαχρέιν. Θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν». Τα ουρλιαχτά του Χακίμ ενώ περπατούσε ξυπόλυτος από το λεωφορείο των φυλακών στην αίθουσα του δικαστηρίου, χτυπούσαν στο μυαλό και στην καρδιά όσων βρέθηκαν στην δίκη του την περασμένη Δευτέρα.

 

 

Το ταξίδι του μέλιτος που έγινε εφιάλτης

 

 

Ο Χακίμ βλέποντας πως δεν έχει καμία τύχη έφυγε κρυφά από το Μπαχρέιν για την Αυστραλία ζητώντας άσυλο ως πρόσφυγας. Λίγες εβδομάδες αργότερα δικαστήριο του Μπαχρέιν τον καταδίκασε ερήμην σε 10 χρόνια φυλακή για δήθεν βανδαλισμό αστυνομικού τμήματος.

 

 

Ο Χακίμ αλ Αράιμπι λίγο πριν πάρει και πάλι το δρόμο για τις φυλακές

 

 

Στην Αυστραλία όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο ο Χακίμ αλ Αράιμπι άρχισε να βρίσκει και πάλι τους ρυθμούς του παρότι είχε αποχωριστεί όλη του την οικογένεια. Μάλιστα του έγινε συμβόλαιο στην Πάσκο Βάλε, ημιεπαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου με έδρα τη Μελβούρνη και στις αρχές Νοεμβρίου 2018 παντρεύτηκε.

 

 

Το ταξίδι του μέλιτος προγραμματίστηκε για την Ταϊλάνδη όμως κατά την άφιξη του στη Μπανγκόγκ υπήρχε μία δυσάρεστη έκπληξη. Η αστυνομία της Ταϊλάνδης με βάση κόκκινο διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ που είχε εκδώσει του Μπαχρέιν συνέλαβε τον  Χακίμ αλ Αράιμπι και από τότε άρχισε η νέα μεγάλη του περιπέτεια.

 

 

Αναμένεται η απόφαση για την εγγύηση

 

 

Το δικαστήριο της Ταϊλάνδης αναμένεται να εκδώσει απόφαση για την απελευθέρωση του με εγγύηση και συμφώνησε σε αίτημα της υπεράσπισης να υποβληθεί επίσημη αίτηση κατά της έκδοσης του στο Μπαχρέιν και επιστροφής του στην Αυστραλία μέχρι τις 22 Απριλίου.

 

 

Κινητοποιήσεις και FIFA υπέρ του Χακίμ

 

 

Από τη σύλληψή του τον Νοέμβριο του περασμένου έτους εξέχοντες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, οργανώσεις αλλά και πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν την άμεση απελευθέρωσή του και την επιστροφή του στην Αυστραλία.

 

 

Υποστηρικτές του Χακίμ αλ Αράιμπι κάνουν διαδήλωση στο Σίδνεϊ

 

 

Μεταξύ αυτών η Διεθνής Αμνηστία αλλά και η FIFA που έχει στείλει αξιωματούχους προς συμπαράσταση του Χακίμ και απειλεί την Ταϊλάνδη με κυρώσεις εφόσον τον εκδώσει στο Μπαχρέιν. Καθημερινές είναι και οι διαδηλώσεις στη Μελβούρνη, στο Σίδνεϊ και σε άλλες πόλεις της Αυστραλίας.

 

 

Ο Χακίμ αλ Αράιμπι κατά την προσαγωγή του στο δικαστήριο. Φωτό: Reuters

 

 

Κατηγορίες για το Μπαχρέιν

 

Οσο για το Μπαχρέιν, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει βεβαρημένο παρελθόν παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την έκθεση αναφέρονται περιπτώσεις «αυθαίρετων ή παράνομων δολοφονιών από τις δυνάμεις ασφαλείας, υπάρχουν ισχυρισμοί περί βασανιστηρίων κρατουμένων, σκληρές και απειλητικές για τη ζωή συνθήκες κράτησης, ​​αυθαίρετες συλλήψεις κλπ».

 

ethnos.gr