Τους 39 έφθασαν οι νεκροί από τη γρίπη, με 20 από τα θύματα να καταγράφονται μόλις την τελευταία εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε τα θύματα (οι ενήλικες) είναι από 25 έως 90 ετών, με μέσο όρο τα 68 έτη. Σε αυτούς προστίθενται και δύο παιδιά, ένα κορίτσι 5 ετών και ένα ακόμη κάτω του ενός έτους.
Το 5χρονο κοριτσάκι, που πέθανε από την γρίπη, είχε υποκείμενο ανοσολογικό έλλειμμα. Εκτός αυτού, είχε σταφυλοκοκκική πνευμονία, μια σοβαρή επιπλοκή που οδήγησε στον θάνατο.
Το δε βρέφος έπασχε από σοβαρό γενετικό νόσημα καθώς είχε γεννηθεί με μικρογναθία, με αποτέλεσμα εξαιτίας αυτής να έχει μόνιμη τραχειοστομία. Νοσηλευόταν σε Εντατική Μονάδα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου και κατέληξε.
Την ίδια ώρα 165 άτομα νοσηλεύονται στη ΜΕΘ με γρίπη.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, η τάση για τον ιό της γρίπης Α Η1Ν1 είναι σταθερά αυξητική σε όλες τις ηλικίες.
Το 75% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και το 84% όσων κατέληξαν από τη γρίπη είναι άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί. Μόνο το 15% ήταν εμβολιασμένο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται από το εξωτερικό, το αντιγριππικό εμβόλιο φέτος έχει αποτελεσματικότητα που φτάνει στο 72%.
Σε ότι αφορά τα σχολεία, το 50% όσων παιδιών παρουσιάζουν συμπτώματα δεν έχει γρίπη αλλά άλλη ίωση και όπως ειπώθηκε, σε αυτή τη στιγμή δεν συνίσταται κλείσιμο των σχολείων γιατί δεν συμβάλλει στοσν περιορισμό της γρίπης
Το ΚΕΕΛΠΝΟ από την πλευρά του συνιστά σε όσους έχουν αρρωστήσει να παραμένουν στο σπίτι, να μην φτερνιζόμαστε στην παλάμη αλλά στο μανίκι και στο εσωτερικό του αγκώνα και να πλένουν όλοι τα χέρια τους τακτικά και σχολαστικά. Οσοι δε, παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα και ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να επισκεφθούν άμεσα τον γιατρό τους.
Ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος που ήταν παρών στην παρουσιάση, από την πλευρά του τόνισε ότι η καμπάνια εμβολιασμών που έγινε φέτος απέδωσε καλά αποτελέσματα καθώς έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι.
Τα «ύποπτα» συμπτώματα
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας, τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν αιφνίδια και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια.
Τα συμπτώματα, εξηγεί ο Ιατρικός Σύλλογος της Κέρκυρας, αρχίζουν 1 με 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν για 2 με 7 ημέρες. Παρά ταύτα, ο βήχας μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5 με 7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.
Πότε απαιτείται η επικοινωνία με γιατρό ή η διακομιδή σε νοσοκομείο
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας, «αν εμφανιστούν στα παιδιά τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας»:
-υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
-ταχύπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
-κυάνωση
-άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
-μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
-διέγερση ή σπασμοί
-επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης
«Συναγερμό» για τους ενήλικες πρέπει να σημάνουν τα εξής συμπτώματα:
-υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
-δύσπνοια
-πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
-λιποθυμικά επεισόδια
-σύγχυση
-πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι.
Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού:
-Aτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
-Παιδιά μικρότερα των 6 μηνών
-Πάσχοντες από: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, αναιμία, διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα
-Ανοσοκατεσταλμένα
-Μεταμοσχευμένοι
-Έγκυες, λεχωΐδες, θηλάζουσες
-Παχύσαρκοι
-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
-Άτομα που φροντίζουν μικρά παιδιά
-Κλειστοί πληθυσμοί (εσωτερικοί σπουδαστές, στρατιώτες, φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα)
-Επαγγελματίες υγείας
-Επαγγελματίες που σχετίζονται με τον κλάδο της πτηνοτροφίας.