Λύθηκε ένα από τα πιο περίεργα μυστήρια του ζωικού βασιλείου

Είναι χνουδωτά, είναι αξιαγάπητα και ζουν στην Αυστραλία.

 

Ο λόγος για τον μαρσιποφόρο φασκωλόμυς (wombat)  που για χρόνια έκρυβαν το πιο περίεργο μυστήριο στο ζωικό βασίλειο. Κάνουν τετράγωνα κόπρανα και οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί.

 

Ο φασκωλόμυς παράγει 80 με 100 κύβους περιττωμάτων κάθε βράδυ, τα οποία αφήνει σε στρατηγικά σημεία για να μαρκάρει την περιοχή του.

 

Αυτό που ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα ήταν πως το έντερό του παράγει κόπρανα σε μορφή κύβου.

 

Ερευνητές στο Georgia Institute of Technology’s Patricia Yang λένε ότι ανακάλυψαν την διαδικασία χώνεψης των τριχωτών μαρσιποφόρων, με την οποία εξηγείται το περίεργο σχήμα. Παρουσίασαν τα ευρήματα της έρευνάς τους σε συνέδριο.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σχήμα των περιττωμάτων του wombat είναι μοναδικό στο ζωικό βασίλειο, καθώς σε άλλες περιπτώσεις τέτοιο σχήμα μπορεί να παραχθεί μόνο με επεξεργασία.

 

Για να λύσουν το μυστήριο, η ομάδα εξέτασε την διαδικασία πέψης των wombat, που διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες.

 

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, καθώς τα κόπρανα μετακινούνται στο τελικό 8% του εντέρου, αλλάζει η μορφή τους (από υγρή σε στερεή ύλη). Σε αυτό ακριβώς το στάδιο τα κόπρανα παίρνει το σχήμα του κύβου, διαστάσεων περίπου δύο εκατοστών.

 

Φουσκώνοντας το έντερο με ένα μπαλόνι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τελευταίο τμήμα των εντερικών τοιχωμάτων των wombat τεντώνονται ανομοιόμορφα, επιτρέποντας τον σχηματισμό των κύβων.

 

 

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της ομάδας, Πατρίσια Γιανγκ, τα έντερα του wombat εναλλάσσονται από σκληρά σε μαλακά τοιχώματα (περιοδική ακαμψία). Τα σκληρά τοιχώματα σχηματίζουν τις επίπεδες επιφάνειες, ενώ τα πιο ελαστικά τμήματα δημιουργούν τις γωνίες, μετατρέποντας τα κόπρανα στο τελευταίο στάδιο της πέψης σε κύβους.

 

Για την Γιανγκ η ανακάλυψη βοηθά και άλλες επιστήμες, αφού όπως λέει οι μηχανικοί έχουν μόνο δύο τρόπους για να δημιουργούν κύβους: είτε με καλούπι είτε με κοπή. Μαθαίνοντας από τον φασκωλόμυς ίσως ανοιχτούν και άλλοι δρόμοι για την δημιουργία κύβων.

 

Πηγές: Guardian, CNN