«Η Ελλάδα προχωρά προς τα μπρος, βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Είδαμε με μεγάλη ικανοποίηση τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Έτσι, η εποχή των μνημονίων τελείωσε στην Ελλάδα », τονίζει ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, ο Εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση.
«Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, έχουν πίσω τους οκτώ πραγματικά δύσκολα, οκτώ σκληρά χρόνια. Δεν ξέρω πώς θα ήταν αυτά τα χρόνια εάν δεν υπήρxε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε βέβαια πολλά τα οποία δεν κατάφεραν άλλοι να εφαρμόσουν» τονίζει ο κ. Μπάρτλε σε συνέντευξή του και προσθέτει : «Πώς θα είναι το μέλλον δεν το γνωρίζω, αλλά οι oιωνοί δεν φαίνονται κακοί. Η Ελλάδα έχει διαβεί τη βαθιά κοιλάδα των δακρύων, αλλά δεν έφτασε ακόμα στον παράδεισο, η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή, η οικονομία δεν αναπτύσσεται όσο θα μπορούσε. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, αλλά υπάρχουν καλά σημάδια» εκτιμά ο κ.Μπάρτλε.
Ο Χριστιανοδημοκρατης πολιτικός τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι τρεις είναι κυρίως οι στόχοι της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης : «η δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ δήμων και κοινοτήτων στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού, της διαχείρισης απορριμμάτων, της ενέργειας. Συνεργασίες που να έχουν διάρκεια, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα προγράμματα ή απλές ανταλλαγές απόψεων αλλά η δημιουργία μιας πραγματικά στενής και διαρκούς συνεργασίας μεταξύ δήμων και κοινοτήτων των δύο χωρών.
Ο δεύτερος μεγάλος μου στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομική διάσταση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, να συμπεριληφθούν δηλαδή τα τοπικά εμπορικά επιμελητήρια στις συνεργασίες αυτές, διότι η εμπειρία δείχνει εκεί που υπάρχει ισχυρή οικονομία χρειάζονται και ισχυροί δήμοι και κοινότητες και το αντίστροφο. Πρέπει να φροντίσουμε να γίνουν περισσότερες συνεργασίες μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μας.
Και ο τρίτος στόχος μου αφορά στην ίδια την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Θέλω να επιτύχω κατά τη διάρκεια αυτής της γερμανικής κοινοβουλευτικής περιόδου, η οποία συνδέεται με την καγκελαρία της κ. Μέρκελ, να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον. Να γίνει δηλαδή ένας θεσμός τον οποίο να μη θέλει κανένας να καταργήσει, ο οποίος να υφίσταται ανεξάρτητα από το ποιός θα κυβερνά και να είναι ένας υπερκομματικός θεσμός».
Ερωτηθείς για τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα και τις πολεμικές επανορθώσεις,ο Νόρμπερτ Μπάρτλε τονίζει :
«Έχουμε πλήρη συνείδηση για τις μεγάλες ιστορικές και ηθικές ευθύνες της Γερμανίας λόγω του ναζιστικού παρελθόντος, έστω και αν δεν ζούσαμε εμείς τότε και πρόκειται για τους παππούδες ή τους προπάππους μας. Το παρελθόν πρέπει να το διατηρούμε στη μνήμη μας, αλλά η επεξεργασία του μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να χτίσουμε μια αρμονική, φιλική συνεργασία για το μέλλον».
Για τις ελληνογερμανικές σχέσεις ο κ. Μπάρτλε λέει πως έχουν «σαφώς βελτιωθεί τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε επίπεδο κοινής γνώμης». Αναφερόμενος δε ειδικά στην Ελληνογερμανική Συνέλευση λέει πως έχει δημιουργηθεί «μια πραγματικά καλή βάση για να επαναπροσδιορίσουμε την περαιτέρω συνεργασία μας», η οποία « είναι μοναδική στην ΕΕ. Υπάρχει μόνο μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού».
πηγή: www.cnn.gr