Μια σειρά από γεγονότα το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων περνούν την δυσκολότερη φάση τους.
Μια σειρά από γεγονότα το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων περνούν την δυσκολότερη φάση τους από την στιγμή που αποφάσισαν να συνεργαστούν. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που υποστηρίζουν πως έχει επέλθει ρήξη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου και τονίζουν πως τίποτα δεν είναι ίδιο σε σχέση με το παρελθόν. Μπορεί η κυβερνητική συνοχή να έχει περάσει από σαράντα κύματα αλλά στελέχη των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων σημειώνουν πως η κατάσταση πλέον είναι διαφορετική.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος απέφυγε να εμφανιστεί στην βουλή στην προανακριτική που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον τριών υπουργών για την φαρμακευτική δαπάνη, υποστηρίζοντας πως θα βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό.
Λίγες ώρες μετά διαφοροποιήθηκε από την κυβερνητική γραμμή, μιλώντας από την Ρουμανία όπου βρίσκεται για «ομηρία» των δύο στρατιωτικών, προκαλώντας «εγκεφαλικά» στο Μαξίμου που έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ των χαμηλών τόνων. Αξίζει να σημειωθεί πως στην απαντητική ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση εναντίον της ΝΔ για την κριτική που άσκησε για τις δύο γραμμές υπάρχουν στα εθνικά θέματα, δεν γίνεται καμία αναφορά στο όνομα του Πάνου Καμμένου.
O υπουργός Άμυνας επανήλθε μάλιστα το Σάββατο με διπλό χτύπημα. Με συνέντευξή του στην γαλλική Liberation επέμεινε στους ψηλούς τόνους, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι πολύ κοντα σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία. Ενώ λίγο αργότερα, από την Πάφο επανέλαβε τα περί ομηρίας των δύο ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία.
Η αρχή έγινε στο Σκοπιανό
Μπορεί ο Πάνος Καμμένος να είχε κάνει «ροζ» όλες τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει σε ζητήματα μνημονίου και περικοπών, βάζοντας την κοινοβουλευτική του ομάδα να ψηφίζει όλα τα μέτρα χωρίς διαρροές, ωστόσο στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω. Άλλωστε ήταν και η τελευταία γραμμή άμυνας των ΑΝΕΛ προκειμένου να κρατήσουν τις όποιες πιθανότητες έχουν για να μπουν στην βουλή, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν εκτός ακόμα και στην αναγωγή που κάνουν.
Η στάση του κυβερνητικού εταίρου ενόχλησε το Μαξίμου που βλέπει ορατό τον κίνδυνο στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με τα Σκόπια να μην περάσει από την ελληνική βουλή. Παράλληλα η στήριξη και η κινητοποίηση που έγινε στα συλλαλητήρια σε συνδυασμό με τις βολές που εξαπέλυε σε καθημερινή βάση εναντίον της κυβέρνησης αναγκάζοντας τον Δ. Τζανακόπουλο να του απαντήσει, σε αντίθεση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ που δεν αποδοκίμασε τον βουλευτή του κόμματος του δημιούργησε νέες τριβές μεταξύ των δύο κομμάτων.
Το κλίμα στράβωσε ακόμα περισσότερο με τα Ίμια
Τα σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων πύκνωσαν ακόμη περισσότερο λίγες ημέρες αργότερα όταν στην περιοχή των Ιμίων πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε πλοίο του λιμενικού. Ο πρωθυπουργός φέρεται να μην ενημερώθηκε από τον υπουργό Άμυνας αλλά από στενό του συνεργάτη ο οποίος είχε συνομιλήσει με το πεντάγωνο. Ο Πάνος Καμμένος αποφεύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ακόμα και στα αγαπημένα του «social media». Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν περί κρίσης στις σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαψεύδει κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοια πληροφορία.
Ανακωχή στην Σκύρο
Μετά το επεισόδιο στα Ίμια ο Πάνος Καμμένος είναι εξαφανισμένος και εμφανίζεται παραμονή της Καθαράς Δευτέρας στην Σκύρο που είχε πάει ο πρωθυπουργός με την οικογένεια του για να περάσει το τριήμερο της Αποκριάς. Επισκέπτονται μαζί την στρατιωτική μονάδα και συνομιλούν με τους πιλότους, θέλοντας με αυτό τον επικοινωνιακό τρόπο να διώξουν τα σύννεφά που υπήρχαν στις σχέσεις τους. Όλα έδειχναν πως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αποκατέστησαν οποιοδήποτε πρόβλημα υπήρξε μεταξύ τους και επέστρεψαν στην Αθήνα. Άλλωστε εκείνο το διάστημα είχαν αρχίσει και οι αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση για την υπόθεση της Novartis. Η σκανδαλολογία ήταν ένα ζήτημα που πάντα ένωνε τον ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά. Ο Πάνος Καμμένος ξαναβρήκε το χαμένο κέφι του, ανεβάζοντας ακόμα και τραγούδια στο Twitter εναντίον της ΝΔ και του ΔΗ.ΣΥ.
H σύλληψη των στρατιωτικών ξεχείλισε το ποτήρι
Το κλίμα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου χάλασε εκ νέου μετά την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Από εκείνη την μέρα και μετά οι δύο τους δεν συναντήθηκαν αν και πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο υπουργός Άμυνας. Ο Νίκος Κοτζιάς τραβήχτηκε στην άκρη αφήνοντας την «καυτή πατάτα» στο Πεντάγωνο με τον Πάνο Καμμένο να εξαφανίζεται για πέντε ημέρες και να εμφανίζεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ χωρίς ωστόσο να παίρνει κάποια χειροπιαστή στήριξη από τους ομολόγους του. Στο Μαξίμου επικρατούσε έντονος εκνευρισμός για τους χειρισμούς του Πάνου Καμμένου καθώς η χώρα μπήκε σε μπελάδες με τις συνέπειες να είναι απρόβλεπτες. Ο πρωθυπουργός αποφεύγει πλέον να αναφερθεί ονομαστικά στον Πάνο Καμμένο, χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός της προηγούμενη Πέμπτη στην βουλή, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν και πότε θα πάρει τηλέφωνο τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά πως αυτό θα το αποφασίσει σε συνεννόηση με το... στράτευμα.
Η ήττα στον ανασχηματισμό και η παρουσία Κουβέλη
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα με τους Έλληνες στρατιωτικούς να βρίσκονται φυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη, ο πρωθυπουργός λόγω των αποκαλύψεων στα επιδόματα ενοικίου με την εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών αναγκάζεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Ωστόσο στις αλλαγές που κάνει στο κυβερνητικό σχήμα δεν εντάσσει κανένα στέλεχος των ΑΝΕΛ αν και από την θέση του υφυπουργού παιδείας είχε αποχωρήσει ο Κώστας Ζουράρις που συνεργάζεται με το κόμμα του Πάνου Καμμένου.
Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού εκλήφθηκε από αρκετά κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως μήνυμα προς τον κυβερνητικό του εταίρο. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει από το Πεντάγωνο τον Δημήτρη Βίτσα και τοποθέτησε στην θέση του τον Φώτη Κουβέλη γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Πάνου Καμμένου ο οποίος δεν επιθυμούσε να γίνει καμία αλλαγή στο υπουργείο Άμυνας. Η ενόχληση του κυβερνητικού εταίρου έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν πληροφορήθηκε ότι ο Φώτης Κουβέλης θα δίνει απ’ ευθείας λογαριασμό στο Μαξίμου.
Δεν είναι μάλιστα εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο νέος αναπληρωτής υπουργός ήρθε ουσιαστικά προκειμένου να αρχίσει η σταδιακή περιθωριοποίηση του Πάνου Καμμένου με αφορμή και το ζήτημα των Σκοπίων.
Ο αμερικανικός παράγοντας
Οι σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τις ΗΠΑ πότε δεν ήταν ιδιαιτέρως καλές, άλλωστε ο υπουργός Άμυνας ποτέ δεν έκρυψε την συμπάθεια του, στην Μόσχα ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις και με τον Ιβάν Σαββίδη. Τα δύο αυτά γεγονότα είναι γνωστά στις Αμερικανική πλευρά η οποία δεν κρύβει τα αρνητικά αισθήματα που έχει για τον Πάνο Καμμένο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός που συνέβη την προηγούμενη Τετάρτη στο πεντάγωνο, όταν ο Αμερικανός πρέσβης επισκέφθηκε το Πεντάγωνο απέφυγε να συναντήσει τον υπουργό Άμυνας και προτίμησε να δει τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη για περισσότερο από δύο ώρες.
Πηγή: The Toc