Για τομή που βάζει τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής μίλησε ο υφυπουργός Αθλητισμού
Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Υπέρ της αρχής του νέου αθλητικού νομοσχέδιου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατά ψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δήλωσε παρόν.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, χαρακτήρισε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ως τομή που βάζει τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής και δικαστικών διενέξεων και διώξεων. «Στην Ελλάδα, την περίοδο της ευμάρειας όταν δαπανούσαμε εκατομμύρια επί εκατομμυρίων, είτε από τον Κρατικό προϋπολογισμό είτε από τους ειδικούς λογαριασμούς του τότε κρατικού ΟΠΑΠ, γίναμε μάρτυρες μιας όχι αντίστοιχης με τα χρήματα που δαπανούνταν, άνθησης του ελληνικού αθλητισμού, με πάρα πολλές παρατυπίες, πάρα πολλά προβλήματα στο σύνολο των εκφάνσεων της διοίκησης του αθλητισμού», υπογράμμισε ο υφυπουργός και απέρριψε τις κατηγορίες περί κρατικού παρεμβατισμού αντιτείνοντας ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι επιβάλλεται στον επαγγελματικό αθλητισμό ο οικονομικός έλεγχος.
«Σεβόμαστε την ορθή έννοια του αυτοδιοίκητου, μια έννοια που την κάνουμε συνεχώς λάστιχο, αλλά ταυτόχρονα ορίζουμε το πλαίσιο για να γλιτώσουμε από τα φαινόμενα «αχυρανθρώπων» και παράνομων δοσοληψιών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βασιλειάδης έδωσε έμφαση στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, επισημαίνοντας ότι «παίρνει αρμοδιότητες και γίνεται μία ανεξάρτητη αρχή, η οποία διασφαλίζει την απαιτούμενη εξειδίκευση τη νομική, την επιστημονική και την επαγγελματική.
«Θεσπίζουμε σαφή ασυμβίβαστα, σαφή κολλήματα, ένα σαφές πλαίσιο τόσο σκληρό όσο όμως να είναι και χρηστικό δίνοντας εργαλεία ούτως ώστε να έχουμε έναν ενδελεχή και ουσιαστικό έλεγχο για να μη ζήσουμε τα φαινόμενα του παρελθόντος. Δημιουργείται ένα όργανο το οποίο θα λογοδοτεί και θα έχει την υποχρέωση να εκδίδει έκθεση πεπραγμένων. Ένα όργανο που θα εκδίδει πιστοποιητικό στις Α.Α.Ε», επεσήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού και συνέχισε:
« Ως Κράτος κάνουμε τον οικονομικό έλεγχο για να δούμε αν κάποια Α.Α.Ε. πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να το λάβει. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, προβλέπονται εξοντωτικά πρόστιμα. Χαράζουμε την πολιτική, ακολουθώντας τους κανόνες των διεθνών συνομοσπονδιών. Παράλληλα είμαστε σύννομοι με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την πραγματικότητα, την ουσία του ελέγχου που θα πρέπει να έχει το κράτος».
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΟΕ που χαρακτήρισε λαίλαπα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό το νομοσχέδιο, τόνισε ότι περισσότερο πολιτικολογεί παρά επί της ουσίας απαντά. «Είναι λαίλαπα ο οικονομικός έλεγχος; Η λογοδοσία; Είναι λαίλαπα το να μπορείς να ελέγχεις πού πηγαίνει το δημόσιο χρήμα για να μην ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν; Είναι λαίλαπα η απλή αναλογική; Τώρα θυμήθηκαν το εκλογικό σύστημα; Ο Νόμος. 2725/1999 δεν έχει εκλογικό σύστημα; Σαφές εκλογικό σύστημα με ενισχυμένη αναλογική, με 70% μπόνους που επί της ουσίας αποτρέπει οποιαδήποτε άλλη άποψη να ακούγεται; Γιατί τότε δεν ήταν παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο και δεν ήταν πρόβλημα; Ο νόμος λοιπόν διαχρονικά ορίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας ορίζει τα πάντα και εμείς σε αυτό το πλαίσιο ερχόμαστε και θέτουμε τους κανόνες για το εκλογικό σύστημα. Το να υπάρχουν λοιπόν κανόνες γενικοί κανόνες, το πώς δομείται το κύτταρο του αθλητισμού είναι κομβικό για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ορθή λειτουργία του. Καμία παρέμβαση ούτε στο τι αποφάσεις θα πάρουν, ούτε στους κανόνες συγκρότησης, αλλά κανόνες που οφείλει το κράτος να βάζει».
«Στόχος με αυτό το νομοσχέδιο είναι να θεσπίσουμε κανόνες στη συγκρότηση των οργάνων που διασφαλίζουν τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της εκπροσώπησης, των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, της εκπροσώπησης των φύλων. Ο κανόνας λοιπόν ενιαίο ψηφοδέλτιο αλλά με ποσόστωση σταυροδοσίας, που εξυπηρετεί ότι οι οριακές πλειοψηφίες δεν μπορούν να αποκλείσουν αντίθετες απόψεις. Δεν μπορεί το 51% της συνέλευσης να μπορεί να ελέγξει το 100% του οργάνου».
«Η Δ.Ο.Ε θα σας το γυρίσει πίσω το νομοσχέδιο σας δεν θα δεχθεί τον κομματισμό στον αθλητισμό. Δεν λύνει αλλά δημιουργεί προβλήματα» ανέφερε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αντίθεση της στο θέμα της ποσόστωσης ενώ χαρακτήρισε φωτογραφική την διάταξη για την Φίλιππο Ένωση Ελλάδος
.
«Δεν υπάρχει πιο φωτογραφική διάταξη από αυτήν. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει να είναι το ίδιο πρόσωπο ο ελέγχων και ο ελεγχόμενος. Αυτό που κάνετε είναι τεράστιο λάθος και έγκλημα. Η επιστημονική έκθεση της Βουλής σας λέει ότι υπάρχει προβληματισμός για τη διάταξη. Είναι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και είναι μια ιστορία που θα έχει συνέχεια» κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.
«Αναμέναμε ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα έθετε κανόνες διαφάνειας και αμεροληψίας αλλά άνθρακες ο θησαυρός. Περάσατε κάτω από τον πήχη. Αυτό το νομοσχέδιο είναι η ταφόπλακα του αθλητισμού», επεσήμανε από την πλευρά της η εισηγήτρια της ΝΔ Άννα Καραμανλή και πρόσθεσε: «Η χθεσινή ανακοίνωση της Ε.Ο.Ε είναι κόλαφος. Χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο λαίλαπα μιλά για ανεφάρμοστα μέτρα και προειδοποιεί για προσφυγή στη Δ.Ο.Ε. Κρατάτε τον απόλυτο και ασφυκτικό έλεγχο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού»
Ακόμα, υποστήριξε ότι η διάταξη για την μετοχική σύνθεση των Ομοσπονδιών διευκολύνει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενώ επεσήμανε ότι «με το νέο εκλογικό σύστημα η κυβέρνηση επιδιώκει να στήσει κομματικά παραμάγαζα και καπετανάτα». «Με αυτό το νομοσχέδιο επιβεβαιώνετε ότι είστε αποκομμένο από την πραγματικότητα. Προσπαθείτε να κρύψετε τα προβλήματα κάτω από το χαλί με τη μπαγιάτικη συνταγή του κρατικού παρεμβατισμού. Όμως, όπως η κοινή γνώμη σας γύρισε τη πλάτη έτσι σας γύρισε την πλάτη και η αθλητική κοινότητα», κατέληξε η κ. Καραμανλή.
Η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου, έκανε λόγο για προσπάθεια ελέγχου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού με τον μανδύα δήθεν της Ανεξάρτητης Αρχής. Ακόμα μίλησε για έντονο κρατικό παρεμβατισμό τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο να υπάρχει παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ΣΕΓΑΣ.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει ουσιαστικές, ριζικές λύσεις στη πάταξη της διαφθοράς και της ανομίας στον επαγγελματικό αθλητισμό. «Τα φαινόμενα διαφθοράς, σήψης, διαπλοκής, οπαδικής βίας, στημένου τζόγου θα υπάρχουν όσο ο αθλητισμός λειτουργεί ως επιχείρηση. Και εσείς δεν τολμάτε να βάλετε χέρι. Όλες οι ΠΑΕ ενισχύονται με λεφτά του ελληνικού λαού και έχουν χρέη. Το σίγουρο είναι ότι το ποδόσφαιρο δεν παίζεται μέσα αλλά έξω από το γήπεδο και οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι βαριές», τόνισε ο κ. Συντυχάκης.
Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς πρότεινε μεταξύ άλλων, να γίνεται η στελέχωση της ΕΕΑ με ανοικτή πρόσκληση στη Σούπερ Λίνγκ όπως και να υπάρχει χρονική προθεσμία για την εφαρμογή του νόμου. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν πρέπει να μετατρέπονται σε πεδίο κομματικών επιδιώξεων οι αρχαιρεσίες των ενώσεων αθλητικών σωματείων ενώ υπογράμμισε ότι «η υποχρεωτική ποσόστωση φύλου στην εκλογική διαδικασία δεν είναι πανάκεια».
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, έκανε λόγο για προσπάθεια κομματικού και κρατικού παρεμβατισμού ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο ο ελεγχόμενος να είναι και ελεγκτής.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δίνεται χώρος στις μειοψηφίες ενώ για πρώτη φορά μπαίνει τέλος στα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς , επεσήμανε ότι γίνεται δικαιότερο και αντικειμενικότερο το εκλογικό σύστημα και χαρακτήρισε μεγάλη τομή το ποσόστωση φύλου στα ψηφοδέλτια.
eklogika.gr