Υγρός τάφος για δεκάδες πρόσφυγες και πάλι η θάλασσα μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας

Πρόκειται για την πιο σοβαρή θαλάσσια τραγωδία στην Ιταλία μετά το Cutro ● Σε 65 υπολογίζονται τα θύματα, μεταξύ των οποίων 26 παιδιά ● «Έγινε έκρηξη στο πλοίο», λένε οι 11 επιζώντες, αφηγούμενοι τις τελευταίες στιγμές πριν ανατιναχθεί και βυθιστεί το σκάφος

 

Σε περίπου 65 υπολογίζουν τα θύματα οι μόλις 11 επιζώντες του τελευταίου ναυαγίου με πρόσφυγες - μετανάστες στην Ιταλία. Όλοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, με πολλαπλά τραύματα, εγκαύματα και έντονη αφυδάτωση στα νοσοκομεία Locri, Soverato και Reggio Calabria. Περιγράφουν τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να φθάσουν στο υψηλότερο σημείο του ιστιοπλοϊκού που τους μετέφερε, ενώ η γάστρα βυθιζόταν, καθώς και για να σωθούν τα μικρά παιδιά, με 26 ​​από αυτά να αγνοούνται.

 

Στο ιστιοφόρο που είχε ξεκινήσει από την Τουρκία πριν από 10 ημέρες, επέβαιναν κυρίως οικογένειες Αφγανών και Κουρδοϊρακινών, όπως αυτή ενός 12χρονου κοριτσιού που έχασε τους γονείς και τη μικρή της αδερφή στο ναυάγιο που σημειώθηκε τη νύχτα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας στα όρια μεταξύ της ιταλικής και της ελληνικής Θαλάσσιας Ζώνης Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης (ζώνη SAR). Τώρα, η 12χρονη νοσηλεύεται στο παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου Locri και «ρωτάει για τους γονείς της, δεν έχουμε βρει ακόμα το κουράγιο να της πούμε ότι χάθηκαν», λέει η Κοντσέτα Τζιοφρέ από τον Ερυθρό Σταυρό της Riviera dei Gelsomini, εκφράζοντας την ελπίδα η θεία και η ξαδέρφη του κοριτσιού να νοσηλεύονται σε άλλα τμήματα του Locri ή σε άλλα νοσοκομεία.

 

ναυάγιο πρόσφυγες Ιταλία

 

Το κύτος του ιστιοφόρου βρίσκεται ακόμα στην επιφάνεια του νερού, αλλά η ακτοφυλακή έχει ανασύρει μέχρι στιγμής μόνο έξι πτώματα, με κάποια θύματα να εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί στην κοιλιά του τελευταίου πλωτού φέρετρου στη Μεσόγειο και πολλά άλλα να εκτινάχτηκαν μακριά από το ιστιοφόρο κατά την έκρηξη την οποία ανέφεραν οι 11 επιζώντες του ναυαγίου, οι οποίοι φέρουν σημάδια σοβαρών εγκαυμάτων και τραυμάτων στα άκρα και στο στήθος.

 

Το μικρότερο θύμα είναι ένα μωρό μόλις τεσσάρων μηνών. Εξαφανίστηκε στη θάλασσα μαζί με τη μητέρα του, ενώ ο πατέρας του, ένας νεαρός Κούρδος από το Ιράκ, νοσηλεύεται στη μονάδα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Polistena.

 

Κανείς δεν έχει βρει επίσης τη δύναμη να πει την αλήθεια στη 10χρονη Ναλίνα από το Κουρδιστάν, τη μικρότερη από τους επιζώντες, που λαμβάνει φροντίδα στο παιδιατρικό τμήμα του Locri. Μιλάει μόνο ιρακινά, αλλά γίνεται κατανοητή και ρωτάει συνεχώς για τους γονείς της, αλλά κυρίως για τη μικρή της αδερφή, της οποίας τα ίχνη επίσης αγνοούνται. Από την οικογένειά της επέζησαν μόνο η ίδια κι ίσως μια θεία και μια ξαδέρφη της. Εφόσον διασταυρωθεί η καταγωγή της, θα είναι αυτές που θα της πουν την αλήθεια.

 

«Σωθήκαμε όσοι αγκιστρωθήκαμε στη γάστρα»

 

«Τις πρώτες τρεις μέρες του ταξιδιού όλα πήγαιναν καλά», είπαν όσοι είναι καλύτερα. «Μετά άρχισαν τα προβλήματα με τον κινητήρα και στο τέλος ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη που προκάλεσε μεγάλο ταρακούνημα στο σκάφος, πετάγοντάς μας από άκρη σε άκρη. Σώσαμε τον εαυτό μας, καθώς κρατηθήκαμε απελπισμένα στις άκρες του σκάφους, όταν εκείνο άρχισε να βυθίζεται. Πολλοί έπεσαν στο νερό, κανείς μας δεν είχε σωσίβιο. Περνούσαν βάρκες αλλά δεν σταμάτησαν», είναι μερικές από τις  δραματικές μαρτυρίες επιζώντων, κάποιους από τους οποίους αναγνώρισαν μέλη των οικογενειών τους στην τηλεόραση κι επικοινώνησαν με τον Ερυθρό Σταυρό.

 

Η σιωπή της κυβέρνησης

 

Μια ακόμη τραγωδία στη θάλασσα, που συνέβη εντός της ιταλικής ζώνης SAR, πέρασε «στα μουγκά» από την κυβέρνηση. Ούτε μια συλλυπητήρια δήλωση ή έκφραση αλληλεγγύης από την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι ή τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόσι. Χθες μόνο, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, αποχωρώντας από τη Γερουσία και σε ερώτηση δημοσιογράφων, περιορίστηκε να πει: «Δυστυχώς, πρόκειται για τραγωδίες που προκύπτουν από την παράνομη μετανάστευση. Η ακτοφυλακή προσπάθησε να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».

 

«Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα»

 

«Υπάρχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι απαραίτητο να επενδύσουμε περισσότερους πόρους στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους», δήλωσε σε αυστηρό τόνο ο επίσκοπος της περιοχής Φραντσέσκο Ολίβα, που κάλεσε σε λαμπαδηδρομία αλληλεγγύης για απόψε στη Roccella Ionica.

 

Ακόμα πιο δριμεία η κριτική των ΜΚΟ: «Μπροστά σε ακόμη μία αποκαρδιωτική καταμέτρηση νεκρών, η θεσμική σιωπή είναι επαίσχυντη» - λέει ο Μάρκο Μπερτότο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τις ιταλικές κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στους πάνω από 1.000 θανάτους στη Μεσόγειο μόνο φέτος, η αδράνειά τους έχει αδειάσει τη Μεσόγειο από μέσα και πόρους έρευνας και διάσωσης».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ