Ξέφραγο αμπέλι οι εγκαταστάσεις του ΗΣΑΠ: Γύρισαν ταινία ενηλίκων σε σταθμό του Ηλεκτρικού!

Η ΣΤΑ.ΣΥ. προάγει τον… πολιτισμό και μάλιστα με διεθνείς παραγωγές

 

Τεράστια ερωτήματα εγείρει το περιστατικό, για το ποιος μπορεί να μπαίνει ανενόχλητος στις εγκαταστάσεις της Γραμμής 1 του ΗΣΑΠ, και να… κάνει ό,τι θέλει. Κυριολεκτικά.

 

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το documentonews.gr πρωταγωνιστές ταινίας ενηλίκων έφτασαν ανενόχλητοι κάτω από το Μέγαρο της εταιρείας στον παλαιό Σταθμό της Ομόνοιας. Περπάτησαν κανονικά στις ράγες, χωρίς κανείς να τους σταματήσει. Και γύρισαν το βίντεο. Εν συνεχεία, ήρθε και η ανάρτησή του στο διαδίκτυο. Εικόνες που, για ευνόητους λόγους, δεν μπορούν να προβληθούν.

 

Ξέφραγο αμπέλι οι εγκαταστάσεις του ΗΣΑΠ: Γύρισαν ταινία ενηλίκων σε σταθμό του Ηλεκτρικού! (Photos)

 

Επιστρέφουμε, λοιπόν, πίσω στο φθινόπωρο του 2023. Τότε, μια γυναίκα και δυο άντρες μπήκαν, εν ώρα λειτουργίας του Ηλεκτρικού, στις γραμμές από τον Σταθμό της Ομόνοιας και γύρισαν τη συγκεκριμένη ταινία. Στις εγκαταστάσεις που σταθμεύουν παλιοί συρμοί. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η απλοϊκή προσέγγιση του ζητήματος αναδεικνύει περίτρανα τα τραγικά κενά ασφαλείας και την παντελή εγκατάλειψη της Γραμμής 1.

 

 

Ταυτόχρονα, τα ερωτήματα πληθαίνουν αν αναλογιστεί κανείς τι θα συμβεί αν κάποιος εισέλθει στις εγκαταστάσεις έχοντας διαφορετικά κίνητρα.

 

Το Documento έχει επισημάνει πολλάκις τα κενά ασφαλείας στη γραμμή 1, μετά τον θάνατο του εργοδηγού, Π. Γιάμαλη, αλλά και την ισχνή προσβασιμότητα στο δίκτυο που αναδείχτηκε μέσω της διαδρομής με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, Δ. Σηφάκη.

 

Όσες εκδηλώσεις και γίνουν, το χάος στο οποίο έχουν περιέλθει οι Σταθερές Συγκοινωνίες δεν μπορεί να κρυφτεί.

 

 

Αλλά το «κερασάκι στην τούρτα» προστέθηκε από τη συγκεκριμένη ταινία η οποία γυρίστηκε κάτω από το Μέγαρο της ΣΤΑ.ΣΥ, ήτοι λίγα μέτρα κάτω από τα γραφεία του Αθ. Κοτταρά και του Διευθυντή Ασφαλείας ΣΤΑΣΥ, Γ. Κεσκινίδη.

 

 

Εκεί βρίσκεται ο πρώτος Σταθμός της Ομόνοιας που λειτούργησε έως τον Ιούλιο του 1930, όπου και μεταφέρθηκε κάτω από την ομώνυμη πλατεία.

 

Αστείο μεταξύ των εργαζομένων

 

Το βίντεο αναρτήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου του 2023. Αρχικά είχε αναρτηθεί σε συγκεκριμένο δημοφιλή ιστότοπο για ταινίες ενηλίκων από όπου και διαδόθηκε και σε άλλες αντίστοιχες ιστοσελίδες.

 

«Κυκλοφορεί ως αστείο μεταξύ εργαζομένων» λέει στο documentonews.gr, o Παναγιώτης Κοντογιάννης, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ. και συνεχίζει: «Δεν γνωρίζω ούτε ποια ώρα έγινε το περιστατικό, ούτε τι είδους φύλαξη είχαμε εκείνη την ώρα. Δεν ξέρω και δεν είναι δικιά μου αρμοδιότητα να απαντήσω. Υπάρχουν στην εταιρεία κάμερες, τμήμα φύλαξης και αυτοί ξέρουν καλύτερα να απαντήσουν. Οι εγκαταστάσεις είναι φυλασσόμενες όμως η πράξη έχει δείξει ότι η φύλαξη μας υπολείπεται από αυτό που θα έπρεπε να είναι. Έχουμε συνεχώς παραβιάσεις των χώρων μας από νέους που κάνουν graffiti ή parkour στις οροφές των τρένων. Όλο αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που φυλάσσεται το σύστημα. Τα συστήματα και ο κόσμος που διαθέτουμε υπολείπονται κατά πολύ».

 

Τα ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν

 

Το documentonews.gr απέστειλε ερωτήματα προς Αθ. Κοτταρά και τον Γ. Κεσκενίδη. Συγκεκριμένα οι δυο υπεύθυνοι ερωτήθηκαν:

 

· Τι προβλέπεται στο πρωτόκολλο ασφαλείας για τις περιπτώσεις ατόμων που μπαίνουν παρανόμως και με κίνδυνο στις γραμμές του Ηλεκτρικού;

 

· Ο σταθμός της «Ομόνοιας» έχει συνεχή αστυνομική παρουσία. Πώς είναι δυνατόν να περπάτησαν μέσα στο δίκτυο τουλάχιστον 3 άτομα που φαίνονται στο βίντεο και να έφτασαν στους χώρους που βρίσκονται οι παλιοί συρμοί της Γραμμής 1;

 

· Τα εν λόγω άτομα έχουν καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας;

 

· Αφού ολοκλήρωσαν το έργο τους πώς κατόρθωσαν να φύγουν από το παλαιό Σταθμό της Ομόνοιας;

 

Ουδέποτε απαντήθηκε κατ’ουσίαν τι συνέβη με τα άτομα που εισέβαλλαν. Η επίσημη απάντηση ήταν η εξής: «Η παράνομη είσοδος ατόμων σε αυτές, αποτελεί αδίκημα και διώκεται ποινικά. Για την αντιμετώπιση περιστατικών εισόδου ατόμων στην τροχιά, η ΣΤΑ.ΣΥ ζητά τη συνδρομή των αστυνομικών του σώματος «Αριάδνη», που επιχειρεί στα μέσα σταθερής τροχιάς. Το συγκεκριμένο βιντεοληπτικό υλικό προσδιορίζεται σε σημείο του δικτύου εναπόθεσης παροπλισμένων συρμών στην Ομόνοια, όπου η τροχιά δεν ρευματοδοτείται. Περιήλθε σε γνώση της ΣΤΑ.ΣΥ στο τέλος της περασμένης χρονιάς και η εταιρεία έχει ενημερώσει σχετικά τις αστυνομικές αρχές. Για την περαιτέρω θωράκιση του συγκεκριμένου σημείου, που αποτελεί στόχο βανδαλισμών (γκράφιτι), συντάχθηκε σχετική έκθεση και επίκειται η εγκατάσταση εξελιγμένων τεχνικών συστημάτων παρακολούθησης και αποτροπής».

 

Ως προς τη φύλαξη η εταιρεία τόνισε πως οι υπάλληλοι έχουν αυξηθεί «κατά 20% σε σχέση με το 2022, καθώς προστέθηκαν και υπάλληλοι που επιτηρούν μέσα από οχήματα που κινούνται σε δρόμους παράλληλα της τροχιάς». Από την πλευρά του, ο Π. Κοντογιάννης, απαντά μέσω του Documento: «Ο καθείς κρίνεται εκ του αποτελέσματος». Η εταιρεία -στο μεταξύ- τονίζει πως «πλέον γίνεται χρήση και τεχνολογικά εξελιγμένων μέσων φύλαξης. Η φύλαξη της Γραμμής 1 – της πλέον ευάλωτης σε επιθέσεις και βανδαλισμούς γραμμής, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της είναι υπέργειο – και των Αμαξοστασίων γίνεται και από πτητικά μέσα (drones)».

 

Τέλος, αν και η ΣΤΑ.ΣΥ. ερωτήθηκε για το ισχύον πρωτόκολλο ασφαλείας επικαλέστηκε… «πληροφορίες που αφορούν σε υπηρεσιακές ενέργειες που ακολουθούνται και δεν αποτελούν υλικό προς δημοσιοποίηση στο ευρύ κοινό».

 

Τα ερωτήματα παραμένουν απέναντι στη γεμάτη αοριστίες απάντηση της ΣΤΑ.ΣΥ.:

 

Υπάρχει πρωτόκολλο ασφαλείας στην γραμμή που χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες καθημερινά;

 

Μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει στον αθηναϊκό σιδηρόδρομο και πόσο ασφαλής είναι πραγματικά η Γραμμή 1;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ