UNRWA: «Εξαιρετικά τρομακτική» η κατάσταση στη Γάζα, γέμισαν απόβλητα οι καταυλισμοί

«Τα κτίρια είναι σκελετοί, αν στέκονται όρθια. Όλα είναι μπάζα. Και όμως οι άνθρωποι ζουν ξανά εκεί. Δεν υπάρχει νερό εκεί, δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής, δεν υπάρχει φαγητό». Χωρίς τουαλέτες, «οι άνθρωποι ανακουφίζονται όπου μπορούν».

 

Εξαιρετικά άθλιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστίνιων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν σε βομβαρδισμένα κτίρια ή σε καταυλισμούς κοντά σε χωματερές και απόβλητα, την ώρα που κινδυνεύουν από την πείνα και τις πολεμικές συγκρούσεις.

 

Η ανώτερη υπεύθυνη Επικοινωνίας της UNRWA, Λουίζ Γουότεριτζ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Γάζα, επισήμανε: «Είναι πραγματικά ανυπόφορο. Σήμερα, πρέπει να είναι το χειρότερο που υπήρξε ποτέ. Δεν αμφιβάλλω ότι το αύριο και πάλι θα είναι το χειρότερο που υπήρξε ποτέ».

Αναφερόμενη στη Χαν Γιούνις, είπε ότι «τα κτίρια είναι σκελετοί, αν στέκονται όρθια. Όλα είναι μπάζα. Και όμως οι άνθρωποι ζουν ξανά εκεί. Δεν υπάρχει νερό εκεί, δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής, δεν υπάρχει φαγητό. Και τώρα, οι άνθρωποι επιστρέφουν σε αυτά τα κτίρια», με σεντόνια να καλύπτουν τα κενά. Και πρόσθεσε: Χωρίς τουαλέτες, «οι άνθρωποι ανακουφίζονται όπου μπορούν».

 

Παιδιά παίζουν στα σκουπίδια στον καταυλισμό της Νουσεϊράτ 

Επιπλέον, επισήμανε ότι σωροί σκουπιδιών που σαπίζουν στη ζέστη συσσωρεύονται στα σημεία όπου έχουν καταφύγει οι εκτοπισμένοι στη Γάζα, εγείροντας φόβους για περαιτέρω εξάπλωση ασθενειών. Σύμφωνα με τη Λουίζ Γουότεριτζ, ένα «βουνό» σκουπιδιών βάρους περίπου 100.000 τόνων έχει συσσωρευτεί κοντά σε σκηνές ανθρώπων στην κεντρική Γάζα.

 

Τα σκουπίδια «βρίσκονται ανάμεσα στον πληθυσμό και συσσωρεύεται χωρίς να μπορούν να πάνε πουθενά. Η κατάσταση απλώς χειροτερεύει συνεχώς. Και με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν, πραγματικά αυξάνονται η δυστυχία και τα προβλήματα όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης εδώ», είπε επίσης.

 

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί επανειλημμένα αιτήματα να επιτραπεί στην UNRWA να καθαρίσει τους κύριους χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά ακόμη και αν δοθεί η άδεια, σύμφωνα με τη Γουότεριτζ οι ανθρωπιστικές αποστολές της UNRWA έχουν σταματήσει σχεδόν καθόλου λόγω των ισραηλινών αρνήσεων να επιτρέψουν τις εισαγωγές καυσίμων.

 

«Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη»

 

Ταυτόχρονα οι πολεμικές επιχειρήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με τους κατοίκους στη νότια Γάζα και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ισραηλινά τανκς έχουν προχωρήσει δυτικότερα στη γειτονιά Σακούς στη Ράφα, αναγκάζοντας χιλιάδες ήδη εκτοπισμένους εκεί να εγκαταλείψουν τις σκηνές τους και να κατευθυνθούν προς τα βόρεια προς τη Χαν Γιούνις.

 

 

Κάτοικος που μίλησε στο Reuters είπε ότι μπουλντόζες στην Σακούς μάζευαν άμμο να χρησιμοποιηθεί από τα ισραηλινά τανκς. «Κάποιες οικογένειες τώρα πολιορκούνται από τις δυνάμεις κατοχής. Η κατάσταση εκεί είναι πολύ επικίνδυνη και πολλές οικογένειες φεύγουν προς τη Χαν Γιουνίς, ακόμη και από την περιοχή Μαουάσι, καθώς τα πράγματα έγιναν επικίνδυνα γι' αυτές».

 

Βομβαρδισμοί στη Σουτζάγια

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη γειτονιά Σουτζάγια στην Πόλη της Γάζας, όπου γίνονται συγκρούσεις μεταξύ των Παλαιστινίων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων. Ήδη έχουν ανασυρθεί επτά πτώματα.

 

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επιχείρηση, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση έγινε έπειτα από πληροφορίες για την παρουσία «τρομοκρατών και τρομοκρατικών υποδομών» εκεί.

 

«Τα στρατεύματα ξεκίνησαν τη στοχευμένη δραστηριότητά τους στην περιοχή Σουτζάγια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες επιδρομές στην περιοχή», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, που πρόσθεσε ότι η αεροπορία έπληξε «δεκάδες υποδομές τρομοκρατών της Χαμάς».

 

Ξεχωριστά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ο στρατός είπε ότι πραγματοποίησε αρκετές επιδρομές και πως «δεκάδες τρομοκράτες που κρύβονταν σε σχολεία και εγκαταστάσεις της UNRWA εξοντώθηκαν».