Τι πιο γραφικό και «ελληνικό» για έναν τουρίστα, ο οποίος επιθυμεί να βιώσει πραγματικά την εμπειρία του τόπου, από το ψάρεμα σε παραδοσιακό, ξύλινο ψαροκάικο;
Το εν λόγω σκεπτικό, ώθησε το Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου «Ο ΑΡΙΩΝ», να προάγει και να υποστηρίξει τον Αλιευτικό Τουρισμό στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου.
Όπως ανέφερε ο «ΑΡΙΩΝ», ο Αλιευτικός Τουρισμός με Ψαροκάικο στην Ελλάδα, είναι ένα πολύ δυνατό αγροτικό προϊόν, το καλύτερο που υπάρχει σήμερα στην Ευρωπαϊκή αγορά και ίσως από τα καλύτερα στο κόσμο.
Η σωστή και γρήγορη ανάπτυξη του, τόσο στον Κορινθιακό, όσο και στην Ελλάδα γενικότερα, θα έχει πολλαπλά οφέλη, όπως: προσέλκυση πολλών επιπλέον τουριστών, προώθηση και άλλων αγροτικών προϊόντων μαζί με τον Αλιευτικό Τουρισμό, παραμονή νέων στο επάγγελμα του ψαρά, συζήτηση των προβλημάτων αλιείας, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά κυρίως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και εξοικείωση των ψαράδων με τα Ευρωπαϊκά όργανα αλιείας στα οποία θα πρέπει να συμμετέχουν, αποσυμπίεση των ήδη μειωμένων ιχθυαποθεμάτων και ταυτόχρονα ενίσχυση του εισοδήματος των ψαράδων.
Περαιτέρω, αναφέρθηκαν οι κίνδυνοι που ενδεχομένως θα προκύψουν, από το γεγονός ότι ο Αλιευτικός Τουρισμός (fishing tourism), συγχέεται πολλές φορές με τον Θαλάσσιο (sea tourism). Ο Αλιευτικός Τουρισμός όμως, είναι διαφορετικό προϊόν, από το σκάφος αναψυχής.
Τη μέχρι σήμερα πρακτική, αλλά και την πολιτική που εφαρμόζεται, μπορεί κανείς να τη διαπιστώσει μέσα από το Θαλάσσιο Τουρισμό, την Τουριστική Αλιεία, την Αθλητική Αλιεία, αλλά και απουσία Σχολών Αλιείας, Σχολών Καραβομαραγκών, επιδότηση για Σπάσιμο Καϊκιών κ.α.
Οι στόχοι του «ΑΡΙΩΝ» για τον Αλιευτικό Τουρισμό
Στον Κορινθιακό Κόλπο: Πολύ σύντομα, ίσως και από το φετινή τουριστική περίοδο, να υπάρχει τουλάχιστον ένα Αλιευτικό Σκάφος με άδεια Αλιευτικού Τουρισμού, σε κάθε λιμάνι του Κορινθιακού, όπου δραστηριοποιούνται επαγγελματίες αλιείς και αυτό να προβληθεί και σε άλλες περιοχές στο εσωτερικό, ενδεχομένως Natura, σαν πολύ καλή πρακτική, αλλά να γίνει γνωστό κυρίως στο εξωτερικό.
Πανελλαδικά:
-Τετρακόσια – πεντακόσια, ή και περισσότερα, επαγγελματικά σκάφη ψαρέματος με άδεια αλιευτικού τουρισμού το συντομότερο δυνατό, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας με παράλληλη προβολή στο εξωτερικό με κύριο στόχο να γίνει η Ελλάδα διεθνής αλιευτικός προορισμός.
-Άμεση συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά Όργανα για την Αλιεία, με απώτερο στόχο πολύ σύντομα, να καθορίζει η Ελλάδα την Ευρωπαϊκή Πολιτική στην Αλιεία, αφού θα διαθέτει το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ευρώπη.
Τα ανωτέρω μπορούν να επιτευχθούν με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, με προγράμματα επιδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με τη διοργάνωση ημερίδων και ομιλιών σε τοπικό επίπεδο αλλά και στο εξωτερικό, όπως στις Βρυξέλλες, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τον Αλιευτικό Τουρισμό στην Ελλάδα.
tornosnews.gr