Ούτε τρεις μήνες ζωής δεν έχει το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και την αθρόα συμμετοχή 212 χιλιάδων πολιτών είχε δημιουργήσει ελπίδες στην Κεντροαριστερά, και σήμερα θα γραφτούν τίτλοι τέλους.
O Σταύρος Θεοδωράκης ήδη εισηγήθηκε την απεμπλοκή από το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι θα ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους.
Ο πρόεδρος του κόμματος εξήγησε ότι στόχος του ήταν να προσθέσει δυνάμεις, εξηγώντας τη συμμετοχή του στο εγχείρημα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Δυστυχώς, όμως, είπε ότι αυτό δεν έγινε πράξη. Για αυτό και πρέπει να δοθεί λύση, η οποία σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη πρέπει να είναι η αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής.
Μια πρώτη γεύση έχει δώσει ήδη ο Μίλτος Κύρκος (Θέμα radio): «Οσο μένουμε στο Κίνημα Αλλαγής εξαφανιζόμαστε. Δεν υπάρχουμε αυτή τη στιγμή».
Το σοβαρό ενδεχόμενο η ΜΕΣΥΑ να ακολουθήσει την εισήγηση του επικεφαλής προκαλεί αντιδράσεις μέσα στο κόμμα όπως έγινε σαφές και από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Στελέχη όπως ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Παναγιώτης Βλάχος, μάλιστα, προανήγγειλαν και δημοσίως την παραμονή τους. «Θα μείνω στο Κίνημα Αλλαγής, ακόμη κι αν Το Ποτάμι αποχωρήσει, επειδή πρέπει να ισχυροποιηθεί το μέτωπο των δυνάμεων που θα οδηγήσει στην πολιτική και κοινωνική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καρκατσούλης, ενώ ο Βλάχος τονίζει πως «κουράσαμε και κουραστήκαμε. Την Κυριακή θα υπερασπιστώ την παραμονή μου στο Κίνημα Αλλαγής με πολιτικά επιχειρήματα. Αν η πλειοψηφία αποφασίσει να αποχωρήσει, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια».
Πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι το ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει το πολιτικό του πρόγραμμα «όλοι μαζί», όπως τονίζουν, με ημερίδες που εξειδικεύουν το «Σχέδιο Ελλάδα» και φτιάχνοντας τα ψηφοδέλτια για τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Επόμενος σταθμός η 3η του Σεπτέμβρη και η ΔΕΘ. Ο στόχος ένας: να αποτρέψουν την επεκτατική τάση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά καθιστώντας σαφή την πολιτική διγλωσσία της κυβέρνησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ακροατήριο. Η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προσφέρει δεκανίκι στην κυβέρνηση, ενώ τις τελευταίες μέρες κεντροαριστερά στελέχη με δηλώσεις τους «δείχνουν» με νόημα προς την πλευρά του Σπύρου Δανέλλη.
Αίσθηση έχει προκαλέσει, πάντως, η παρέμβαση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος ερωτώμενος για τις εξελίξεις σε συνέντευξή του στο Action τόνισε: «Τα κόμματα δεν είναι ιδιοκτησίες των αρχηγών, είναι ιδιοκτησίες των μελών. Η ηγεσία εισηγείται και τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα είναι αυτά που επιλέγουν τη στρατηγική. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε ακριβά τα αρχηγικά κόμματα».
Κριτική
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, ο κ. Θεοδωράκης άσκησε κριτική στην απόφαση Γεννηματά να ζητήσει εκλογές εδώ και τώρα αλλά και στη θέση της για το Μακεδονικό παρατηρώντας ότι είναι επιλογές που θα οδηγήσουν σε δημοσκοπική υποχώρηση το Κίνημα Αλλαγής, καθώς του στερούν ένα κρίσιμο ακροατήριο πολιτών που τοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου. Ο επικεφαλής του Ποταμιού αισθάνεται δικαιωμένος, αφού θεωρεί πως διαψεύστηκαν οι προσδοκίες Γεννηματά ότι οι πρωτοβουλίες της θα προσδώσουν δημοσκοπική ώθηση στο Κίνημα Αλλαγής. Ο κ. Θεοδωράκης δεν κρύβει ότι η παραμονή του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής εγκυμονεί τον κίνδυνο αποχώρησης βουλευτών και κατά συνέπεια το ενδεχόμενο το Ποτάμι να μην υπάρχει στη Βουλή ως συντεταγμένη κοινοβουλευτική ομάδα. Το αποτέλεσμα της απογευματινής ψηφοφορίας αναμένεται ότι θα επισφραγίσει την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα την ακολουθήσουν όλα τα στελέχη, καθώς υπάρχει και η τάση που θέλει να δοθεί στο Κίνημα Αλλαγής «μια δεύτερη ευκαιρία».
Τύπου Μακρόν
Όπως αναφέρουν τα Νέα Σαββατοκύριακο η Σεβαστουπόλεως, εφόσον συνεχίσει μόνη, ετοιμάζεται να διεκδικήσει εκ νέου τον χώρο της για ένα μεταρρυθμιστικό κόμμα τύπου Μακρόν στο πολιτικό Κέντρο με ξεκάθαρο φιλευρωπαϊκό προσανατολισμό. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις αλλά και εκλογή νέων οργάνων σε καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο. Συνομιλητές του Σταύρου Θεοδωράκη, άλλωστε, εξηγούν πως η στάση που κράτησε στο Σκοπιανό επιβεβαιώθηκε απόλυτα, αποδίδοντας τη μικρή δημοσκοπική πτώση του Κινήματος Αλλαγής στη στάση της Φώφης Γεννηματά, η οποία δεν στήριξε τη συμφωνία και ακολούθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη - η ίδια πτώση από τη Χαριλάου Τρικούπη αποδίδεται στην αναταραχή που προκαλεί η «αποχώρηση εν αναμονή» και στην εικόνα που δημιουργείται για τον χώρο.
tanea.gr