Τι φταίει και αυξήθηκαν οι θάνατοι από καρκίνο;

Η οικονομική κρίση και όσα τη συνοδεύουν – ύφεση, λιτότητα, ανεργία, μειωμένες δημόσιες δαπάνες για την υγεία – έχουν αυξήσει τους θανάτους από καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

 

Η μελέτη, που αφορούσε σε πάνω από 70 χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, εκτιμά ότι η διεθνής κρίση του 2008-10 συνδέεται με πάνω από 263.000 θανάτους από καρκίνο μόνο στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ. Οι 169.000 έξτρα θάνατοι έχουν συμβεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

 

Οι ερευνητές από κορυφαία Πανεπιστήμια της Βρετανίας και των ΗΠΑ (Χάρβαρντ, Οξφόρδης, Imperial, King’s), με επικεφαλής τον δρα Μαχιμπέν Μαρουθάπου του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, δήλωσαν ότι τη «γλύτωσαν» κάπως οι χώρες που έχουν καθολική ιατρική κάλυψη, όπου υπήρξε μικρότερη αύξηση στα περιστατικά καρκίνου. Σύμφωνα με την μελέτη, μια αύξηση στην ανεργία κατά 1% σχετίζεται με 0,37 πρόσθετους θανάτους από καρκίνο ανά 100.000 ανθρώπους.

 

 

Μία μείωση κατά 1% (ως ποσοστού του ΑΕΠ) των κρατικών δαπανών για την υγεία σχετίζεται με 0,0053 έξτρα θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους.

 

 

«Βρήκαμε ότι η αυξημένη ανεργία σχετίζεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα από καρκίνο, όμως η καθολική ιατρική κάλυψη προστάτευσε από αυτές τις συνέπειες, ιδίως όσον αφορά στους θεραπεύσιμους καρκίνους (σ.σ. με ποσοστό επιβίωσης πάνω από 50%), όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου» δήλωσε ο Μαρουθάπου. «Οι περικοπές στην υγεία κοστίζουν ζωές» πρόσθεσε.

 

Από τις χώρες του ΟΟΣΑ, οι 26 παρέχουν καθολική ιατρική κάλυψη σε πάνω από το 90% του πληθυσμού τους, ενώ 9 όχι, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

 

 

 neadiatrofis.gr