Αλλαγές δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων. Οι αλλαγές θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο-"σκούπα" για την υγεία, που ετοιμάζεται, έπειτα από πολύμηνη επεξεργασία με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς, να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Ο φαρμακευτικός κλάδος, τον οποίο αφορούν άμεσα τα μέτρα που προωθούνται, θα ενημερωθεί τη Δευτέρα γι αυτά στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Στο επίκεντρο των μέτρων βρίσκεται το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων. Σύμφωνα με το ισχύον σήμερα σύστημα, η τιμή ενός πρωτότυπου φαρμάκου που κυκλοφορεί στην Ελλάδα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του φαρμάκου στις 26 χώρες της Ευρώπης. Με το νέο σύστημα για την τιμή του φαρμάκου θα λαμβάνεται υπόψη η μέση τιμή των δύο χαμηλότερων τιμών στην Ευρωζώνη, ενώ ενα άλλο σενάριο υποστηρίζει οτι μπορει να λαμβάνεται υπόψη μόνο μια τιμή, η χαμηλότερη τιμή του φαρμάκου αλλά απο τις χώρες της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά τα εκτός πατέντας και τα γενόσημα φάρμακα, που αποτελούν τον κύριο όγκο της παραγωγής των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, το σύστημα τιμολόγησης λέγεται ότι θα επικεντρωθεί στην προστασία της τιμής τους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται τα γενόσημα φάρμακα να μην παίρνουν το 50% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου που χάνει την πατέντα προστασίας (off patent), αλλά το 65%. Το θέμα της μείωσης των τιμών των γενοσήμων στη χώρα μας, την περίοδο των μνημονίων, έχει τεθεί πολλές φορές απο την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ιδίως σε συσχετισμό με τη μικρή διείσδυση τους στην αγορά - ωστόσο ο αντίλογος στις αντιδράσεις τους για τη μείωση των τιμών των γενοσήμων ειναι πως, παρά τις μειώσεις, οι τιμές τους παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο απ’ ότι ισχύει σε άλλες χώρες.
Πηγή: protothema