Μέχρι τη Δευτέρα 2 Απριλίου αναμένεται να πέσει στη γη ο πρώτος διαστημικός σταθμός που εκτόξευσε η Κίνα, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Η Κίνα εκτόξευσε τον Tiangong-1 ή αλλιώς «β» το 2011. Μετά από έξι επιτυχημένες αποστολές του Tiangong-1, τρεις από τις οποίες ήταν επανδρωμένες, η Κίνα εγκατέλειψε το διαστημόπλοιο τον Ιούνιο του 2013 και έκτοτε το σκάφος βάρους 8,5 τόνων περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη χωρίς το πλήρωμά του. Τον Μάρτιο του 2016, η Κίνα είπε στα Ηνωμένα Έθνη ότι είχε χάσει επαφή με τον Tiangong-1 αφού «εκπλήρωσε πλήρως την ιστορική του αποστολή».
Ο σταθμός, που βρίσκεται τώρα σε ύψος περίπου 200 χιλιομέτρων από τη Γη και κινείται με ταχύτητα 27.000 χιλιομέτρων την ώρα, χάνει σταδιακά ύψος, με ρυθμό περίπου δύο χιλιόμετρα την μέρα. Αναμένεται να πέσει στη Γη μεταξύ της Παρασκευής 30 Μαρτίου 2018 και της Δευτέρας 2 Απριλίου 2018, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Aerospace, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας διαστημικών ερευνών.
Όταν συμβεί αυτό, τα κομμάτια του διαστημικού σταθμού είναι πιθανό να πέσουν στην επιφάνεια της γης και κάποια από τα εξαρτήματα που έχουν απομείνει στο εσωτερικό του μπορεί να φτάσουν άθικτα στο έδαφος.
Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε ή πού θα πέσουν τα συντρίμμια του Tiangong-1, αλλά τα καλά νέα ότι πιθανότατα θα πέσουν στον ωκεανό. Έτσι, υπάρχουν περίπου 1 εκατ. φορές περισσότερες πιθανότητες να κερδίσετε το τζόκερ παρά να σας χτυπήσουν τα κομμάτια του σκάφους!
Η ζώνη της πτώσης εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα, σύμφωνα με το Γραφείο Διαστημικών Θραυσμάτων (Space Debris Office) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Μόνο λίγες ώρες πριν την πτώση θα υπάρξει σαφής εικόνα. Πάντως, πιθανότερα σημεία πτώσης του είναι Νέα Υόρκη, Βαρκελώνη, Πεκίνο, Σικάγο, Κωνσταντινούπολη, Ρώμη και Τορόντο.
Η επανείσοδος του σταθμού στην ατμόσφαιρα θα λάβει χώρα οπουδήποτε σε γεωγραφικό πλάτος ανάμεσα στις 43 μοίρες βόρεια και 43 μοίρες νότια, μια περιοχή που περιλαμβάνει και την Ελλάδα.
Από άποψη μεγέθους, σύμφωνα με τον Guardian, ο κινεζικός σταθμός είναι το 50ό μεγαλύτερο διαστημικό σκάφος που πέφτει στη Γη. Στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων ίσως το μόνο επιβεβαιωμένο περιστατικό διαστημικού «σκουπιδιού» που έπεσε πάνω σε άνθρωπο, είναι το 1997 ένα κομμάτι μετάλλου περίπου 15 εκατοστών από ένα αμερικανικό πύραυλο Delta 2, το οποίο έπεσε στον ώμο μιας γυναίκας στην Οκλαχόμα, χωρίς να την τραυματίσει.
Αν κάποιο αντικείμενο από το διάστημα προξενήσει βλάβη ή θάνατο σε άνθρωπο, την ευθύνη φέρει η χώρα που κατασκεύασε τη διαστημοσυσκευή, εν προκειμένω η Κίνα. Υπάρχει ένα μόνο προηγούμενο το 1978, όταν ο πυρηνοκίνητος σοβιετικός δορυφόρος Cosmos 954 έπεσε στον Καναδά, ο οποίος έβαλε την ΕΣΣΔ να πληρώσει αποζημίωση έξι εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (τελικά η ΕΣΣΔ κατέβαλε τα μισά).
reader.gr