Τελικά τι μάθαμε από τον κυκλώνα;

Σε μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφώντα» που έπληξε τη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε η υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Μάλιστα, το meteo.gr κυκλοφόρησε και γράφημα στο οποίο αναγράφονται οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο αλλά και τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας. 

Το γράφημα που επιμελήθηκαν οι Κ. Παπαγιαννάκη, Χ. Πετρόπουλος και Β. Βαφειάδης εξηγεί τι συνέβη στη Φθιώτιδα, την Αττική, τη Μεσσηνία, την Εύβοια καθώς και σε Κορινθία – Αργολίδα – Λακωνία. 

 

 

 

meteo_xenophon

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα του «Ξενοφώντα» ήταν ανά περιοχή 

Φθιώτιδα

Πλημμύρισαν κτήρια στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, της Αρκίτσας και της Αταλάντης. 

Εγκλωβισμοί οδηγών στο Θεολόγο

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης οι Δημοτικές ΅Ενότητες Αταλάντης και Μαλεσίνας - Θεολόγου του Δήμου Λοκρών

Αττική

Προβλήματα στις οδικές μετακινήσεις και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων σε πολλές περιοχές του Αιγίου που έφτασαν ακτά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ. 

300 κλήσεις για παροχή βοήθειας 

Μεσσηνία

Βυθίστηκαν σκάφη λόγω ισχυρών ανέμων στην Καλαμάτα και στη Στούπα Μάνης. 

Προβλήματα και στο αεροδρόμιο Καλαμάτας. 

Εύβοια

Πλημμύρες από την υπερχείλιση του ποταμού Κηρέα. Οχήματα παρασύρθηκαν από χειμάρρους. Δύο αγνοούμενοι στην περιοχή του Μαντουδίου. 
Διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικές οδούς. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Άννας 

Κορινθία - Αργολίδα - Λακωνία

Εκτεταμένες ζημιές στη δημοτική και αγροτική οδοποιία και στο δίκτυο ίδρευσης του Κιάτου. Χωρίς ύδρευση η πόλη και τα γύρω χωριά. Αποκλεισμένα σημεία του Κιάτου λόγω γκρεμισμένων γεφυριών. Εκτός λειτουργίας η γραμμή Κόρινθος - Κιάτο του Προαστιακού. Στο Ξυλόκαστρο ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή της Συκιάς. 

1.000 κλήσεις παροχής βοήθειας. 

Ποια είναι τα συμπεράσματα της κακοκαιρίας που επηρέασε τη χώρα μας 

Σύμφωνα με το meteo.gr, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, που κράτησε έξι μέρες (26/9-1/10/2018), τα κυριότερα συμπεράσματα είναι τα εξής: 

«-Η χώρα μας επηρεάστηκε αρχικά από μια πολύ ισχυρή ψυχρή εισβολή, με πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους και γρήγορη πτώση της θερμοκρασίας.

-Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε ο μεσογειακός κυκλώνας Ξενοφών ο οποίος και προκάλεσε τα περισσότερα προβλήματα, με θυελλώδεις ανέμους και θεαματικά ύψη βροχής. Μεσογειακοί κυκλώνες αυτού του τύπου δημιουργούνται κατά μέσο όρο 1-2 φορές το χρόνο. Συχνά κινούνται μόνο πάνω από θαλάσσιες περιοχές, αλλά όταν στην τροχιά τους βρεθούν κατοικημένες περιοχές, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.

-Σημειώνουμε την πολύ σημαντική συμβολή για την ακριβή πρόγνωση της θέσης δημιουργίας του κυκλώνα καθώς και της τροχιάς του, των μετεωρολογικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας. Παρόλο που η πρόγνωση καιρού δεν είναι αλάνθαστη, στη συγκεκριμένη κακοκαιρία και παρόλη τη χαμηλή προγνωσιμότητα, τα μετεωρολογικά μοντέλα έδωσαν με μεγάλη ευστοχία την πορεία του χαμηλού.

-Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μοντέλων με εύληπτο και κατανοητό τρόπο (πχ. η περιγραφή των ανέμων με κινούμενα διανύσματα που έχουμε αναπτύξει στο Ανεμολόγιο) βοηθά στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για το επερχόμενο καιρικό φαινόμενο. Είναι προφανές ότι η έγκυρη ενημέρωση σώζει ζωές! Στην παρακολούθηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του φαινομένου συνετέλεσε και η συνεχής λήψη και ανάλυση δορυφορικών δεδομένων και μετρήσεων κεραυνών που πραγματοποιείται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr .

-Το πυκνό δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr (380 σταθμοί) έδειξε, για μα ακόμα φορά, την πολύτιμη συμβολή του ώστε να έχουμε αξιόπιστες και συνεχείς μετρήσεις της βροχής, του ανέμου και της θερμοκρασίας, αποτυπώνοντας με λεπτομέρεια τις συνέπειες της κακοκαιρίας στη χώρα μας.- 

Η ονοματοδοσία των ισχυρών κακοκαιριών που ξεκινήσαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr τον Ιανουάριο του 2017 έχει πλέον γίνει μέρος της ενημέρωσης των πολιτών και αναμφισβήτητα συμβάλλει στην αύξηση του απαιτούμενου επιπέδου εγρήγορσης, και στη λήψη προληπτικών μέτρων από μεριάς των πολιτών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν για να είμαστε σε θέση να ενημερώνουμε σωστά τους πολίτες αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα και εργαζόμαστε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση».