Πενήντα πέντε κατηγορίες εισοδημάτων και εσόδων που εισέπραξαν φέτος οι φορολογούμενοι μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων.
Δηλώνοντας σε ειδικούς κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων τα συγκεκριμένα ποσά, οι φορολογούμενοι μπορούν να τα επικαλεστούν για να καλύψουν πρόσθετες διαφοράς φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτουν λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Έτσι θα αποφύγουν τις παγίδες υπερφορολόγησης που συνεπάγεται ο προσδιορισμός του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος σε επίπεδο υψηλότερο του πραγματικού βάσει των τεκμηρίων, αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Στις δύο πιο μεγάλες ομάδες ποσών που μπορούν οι φορολογούμενοι να επικαλεστούν για την κάλυψη τεκμηρίων περιλαμβάνονται εισοδήματα που απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος ή φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή φόρου 15% ή 20%. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάγονται, μεταξύ άλλων, τα μερίσματα, οι τόκοι καταθέσεων, ομολόγων εντόκων γραμματίων και ρέπος, οι υπεραξίες από πωλήσεις μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οι αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις.
Εισφορά αλληλεγγύης
Τα ποσά αυτά πρέπει να αναγράφονται στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από τους φορολογούμενους που τα έχουν εισπράξει όχι μόνο επειδή μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων, αλλά και επειδή λαμβάνονται υπόψη αθροιστικά μαζί με τα λοιπά εισοδήματα των φορολογούμενων από διάφορες άλλες πηγές για να υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Δηλαδή, η φορολογική υποχρέωση για τα εισοδήματα αυτά δεν θεωρείται πλέον εξαντλημένη με την καταβολή τους, καθώς υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, κλιμακούμενη από 2,2% έως και 10%, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο δικαιούχος των ποσών αυτών απέκτησε κατά τη διάρκεια του προηγούμενοι έτους συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, από όλες ανεξαρτήτως τις πηγές.
Η λίστα
Εισοδήματα ειδικώς φορολογούμενα και υποκείμενα σε εισφορά ειδική αλληλεγγύης:
Αναλυτικά, οι κατηγορίες εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15% ή 20% και ταυτόχρονα υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης αλλά καλύπτουν και πρόσθετες διαφορές εισοδήματος λόγω τεκμηρίων είναι οι ακόλουθες:
1. Τα μερίσματα. Στα μερίσματα περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που προκύπτουν από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους, ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη, καθώς και τα εισοδήματα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μερίδια, οι μερίδες συμπεριλαμβανομένων των προμερισμάτων και μαθηματικών αποθεματικών, οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσεων, οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και άλλο συναφές διανεμόμενο ποσό.
2. Οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων.
3. Οι τόκοι των συμφωνιών επαναγοράς.
4. Τα δικαιώματα. Ο όρος «δικαιώματα» σημαίνει το επίδομα που αποκτάται ως αντάλλαγμα για τη χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή σε αντάλλαγμα πληροφοριών που αφορούν βιομηχανική, εμπορική ή επιστημονική πείρα, οι πληρωμές για τη χρήση βιομηχανικού, εμπορικού ή επιστημονικού εξοπλισμού, για τη χρήση τεχνικών μεθόδων παραγωγής, τεχνικής ή τεχνολογικής βοήθειας, τεχνογνωσίας, αποτελεσμάτων ερευνών, αναδημοσίευσης άρθρων και μελετών, καθώς και οι πληρωμές για συμβουλευτικές υπηρεσίες όπου παρέχονται ηλεκτρονικά μέσω δικτύων πληροφορικής σε βάση δεδομένων επίλυσης προβλημάτων, την ηλεκτρονική λήψη λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή.
5. Τα κέρδη (οι υπεραξίες) από τη μετάβαση μετοχών που ανήκουν σε εταιρίες μη εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά.
6. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5 % και εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εξής.
7. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρίες.
8. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων.
9. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.
10. Τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται τακτικά σε άτομα με αναπηρία κάτω από 80%, καθώς επίσης και σε άτομα με αναπηρία 80% και άνω που δεν είναι τυφλά ή δεν είναι κινητικά ανάπηρα.
11. Μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.
12. Οι πράσινες και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις που δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.
13. Λοιπές αγροτικές εισοδηματικές ενισχύσεις.
14. Η αγροτική επιδότηση πρόωρης σύνταξης.
15. Το εισόδημα φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής που εργάζονται σε πρεσβείες, προξενεία, κ.λπ.
16. Η διατροφή της συζύγου και των τέκνων.
17. Οι συντάξεις αναπήρων πολέμου ή θυμάτων πολέμου η αναπήρων που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
18. Τα επιδόματα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων.
19. Τα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας ορισμένων κατηγοριών στρατιωτικών, τα οποία απαλλάσσονται κατά ποσοστό 65% από το φόρο εισοδήματος.
20. Τα κέρδη από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 10 KW.
21 .Οι τόκοι ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ή έντοκων γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου.
22. Τα κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εφόσον ο πωλητής έχει ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μικρότερο του 0,5%.
23. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση εισηγμένων κινητών αξιών, οι οποίες αποκτήθηκαν πριν από την 1η/1/2009.
24. Τα εισοδήματα αλλοδαπής που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή βάσει Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ).
25. Τα αφορολόγητα κέρδη από ημεδαπά ΕΕ/ΕΟΧ/ΕΖΕΖ αμοιβαία κεφάλαια.
26. Τα απαλλασσόμενα μερίσματα ημεδαπών ή αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών.
27. Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
28. Το κέρδος από τη μεταβίβαση τίτλων φορολογικού κατοίκους χώρας με την οποία υπάρχει ΣΑΔΦ.
29. Το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων ημεδαπής προέλευσης.
30. Το κέρδος από τη μεταβίβαση εταιρικών ομολόγων του ν. 3156/2003 , καθώς και από εταιρικά ομόλογα εταιριών ΕΕ και ΕΟΧ/ΕΖΕΖ.
31. Το εισόδημα φορολογικών κατοικιών αλλοδαπής που εργάζονται σε πρεσβείες, κ.λπ.
32. Το κέρδος που προκύπτει κατά την ημερομηνία λήξης ομολόγων από τη διαφορά μεταξύ της αξίας κτήσης και της νομισματικής αξίας, όταν αυτά δια κρατούνται μέχρι τη λήξη τους.
33. Τα ποσά που καταβάλλονται με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 166 του ν. 4001/2001 στο πλαίσιο της εγκατάστασης του αγωγού φυσικού αερίου.
34. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), το οποίο καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους.
35. Μισθοί, συντάξεις, κ.λπ. ολικών τυφλών ή κινητικά αναπήρων 80% και άνω.
36. Αποζημίωση λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης.
37. Αμοιβές υπαλλήλων της ΕΕ (Διατάξεις Προνομίων Ασυλιών της ΕΕ).
38. Αμοιβές των εργαζομένων στην Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου.
39. Αποδοχές που καταβάλλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στου υπαλλήλους του.
40. Επιδόματα στήριξης τέκνων που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ.
41. Εκλογική αποζημίωση.
42. Τα καθαρά ποσά των μερισμάτων που εισπράχθηκαν από αλλοδαπές επιχειρήσεις που διατηρούν γραφεία ή υποκαταστήματα εγκατεστημένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975 και ασχολούμενα αποκλειστικά με τη ναύλωση, ασφάλιση, κ.λπ.
43. Έσοδα από την πώληση ακινήτων.
44. Εφάπαξ ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών.
45. Το τίμημα από τη διάθεση λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
46. Εισαγωγή συναλλάγματος από νυν και πρώην κατοίκους της αλλοδαπής.
47. Δάνεια.
48. Χρηματικά ποσά από κληρονομιές.
49. Χρηματικά ποσά από δωρεές η γονικές παροχές.
50. Κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, κ.λπ.
51. Επίδομα αλλοδαπής.
52. Αποζημίωση για ηθική βλάβη.
53. Υποτροφίες.
54. Το κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα καταβληθεί εφάπαξ τον Δεκέμβριο.
55. Λοιπές οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλλονται έκτακτα.