Για τον ταξιδιώτη που αποζητά λίγες στιγμές ηρεμίας μακριά από το άγχος και την ένταση της πόλης, η Πελοπόννησος αποτελεί μια άριστη επιλογή, που ενδείκνυται για κοντινές «αποδράσεις» καθόλη τη διάρκεια του έτους και ειδικότερα τον Χειμώνα.
Κατάφυτα βουνά, χιονοδρομικά κέντρα, παραδοσιακά χωριά, πετρόχτιστοι οικισμοί, ξενώνες και φυσικά, πανέμορφες λίμνες. Τεχνητές ή φυσικές, οι λίμνες της Πελοποννήσου αποτελούν από μόνες τους σημεία αναφοράς για τον ταξιδιώτη που «κυνηγά» την επαφή με τη Φύση. Το ποια θα επιλέξει ο καθένας να επισκεφτεί, εξαρτάται, όμως, από τις επιλογές που η καθεμιά προσφέρει.
Λίμνη Δόξα
Μπορεί να είναι τεχνητή, ωστόσο, πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες λίμνες της χώρας. Ο λόγος για τη Λίμνη Δόξα στην ορεινή Κορινθία. Για τον ταξιδιώτη που θα πάει στην περιοχή για μια μικρή «απόδραση» στα παραδοσιακά Τρίκαλα και μια στάση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας, η επίσκεψη στη λίμνη Δόξα -η οποία ανήκει στον δήμο Φενεού- επιβάλλεται. Σε απόσταση δύο περίπου ωρών από την Αθήνα, η βόλτα στο καταπράσινο τοπίο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για χαλάρωση. Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Η εκδρομή στη λίμνη Δόξα μπορεί, επίσης, να συνδυαστεί με μια εξόρμηση στα χωριά Φενεός, Καλύβια, Στενό και Πανόραμα καθώς και με μια βόλτα στη γραφική Γκούρα.
Λίμνη Στυμφαλία
Το ταξίδι στην ορεινή Κορινθία συνεχίζεται με μια στάση στη λίμνη Στυμφαλία. Ανάμεσα στα βουνά της Ζήρειας και του Ολίγυρτου, η Στυμφαλία γοητεύει τον χειμερινό ταξιδιώτη, ο οποίος έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τα χωριά Καστανιά, Καρτέρι και Στυμφαλία για να γευτεί ντόπια, παραδοσιακά εδέσματα.
Πολυλίμνιο
Επόμενος σταθμός, το Πολυλίμνιο Μεσσηνίας. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες οι οποίες δημιουργούν ένα υδάτινο τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους, με καταρράκτες και πλούσια Φύση. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί επιλέγουν να επισκεφτούν το Πολυλίμνιο για να κάνουν τις δροσερές τους βουτιές κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού και της Άνοιξης και φυσικά για πεζοπορία τον Χειμώνα.
Λίμνη Καϊάφα
Η απόδραση στην Πελοπόννησο συνεχίζεται στην Ηλεία και τη Λίμνη Καϊάφα. Απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από τη Ζαχάρω και φέρεται να δημιουργήθηκε περίπου τον 6ο μΧ αιώνα, έπειτα από έναν μεγάλο σεισμό. Για τον επισκέπτη που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια εξόρμηση στην περιοχή, αξίζει να σημειωθεί πως είναι γνωστή για τα ιαματικά της νερά. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί τουρίστες την επιλέγουν για να κάνουν τις υδροθεραπείες τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών, αλλά και των χειμερινών μηνών, καθώς και για να θαυμάσουν το μοναδικό τοπίο.
Λίμνη του Μουστού
Η Λίμνη του Μουστού στην Κυνουρία είναι ένας ακόμη υγρότοπος της Πελοποννήσου που προσελκύει κάθε χρόνο αρκετούς επισκέπτες. Περιλαμβάνει δύο κύριες και μόνιμες παράλιες λίμνες, συνδέεται με τη θάλασσα με δύο τεχνητά κανάλια και έχει μεγάλη περιβαλλοντική σημασία. Εκείνο που δεν γνωρίζουν πολλοί, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι τα νερά της λίμνης είναι ιαματικά, λόγω των θειούχων αλάτων που περιέχουν, για αυτό και αρκετοί ντόπιοι επιλέγουν να κάνουν εκεί τα μπάνια τους.
Λίμνη Τσιβλού
Στον νομό Αχαΐας και στις πλαγιές του Χελμού, βρίσκεται η εντυπωσιακή Λίμνη Τσιβλού. Η λίμνη δεν είναι τεχνητή, αλλά δημιουργήθηκε το 1913 έπειτα από μία μεγάλη και καταστροφική κατολίσθηση που έγινε στην περιοχή και είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί για πάντα ο ομώνυμος οικισμός. Η λίμνη βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα και Ζαρούχλα και χάρη στο φυσικό της κάλλος, αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες, οι οποίοι την επισκέπτονται για να κάνουν τον περίπατό τους και να απολαύσουν τη μοναδική θέα που προσφέρει.
Λίμνη Πηνειού
Η μεγαλύτερη λίμνη της Πελοποννήσου είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, έπειτα από την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Πηνειό. Ο λόγος για τη λίμνη Πηνειού με τα καταπράσινα νερά, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα για την άρδευση του κάμπου της Ηλείας.
Λίμνη Λάδωνα
Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η λίμνη Λάδωνα, μία ακόμη τεχνητή αλλά εντυπωσιακή λίμνη της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στον νομό Αρκαδίας -ανάμεσα στα Λαγκαδινά βουνά και στο Αφροδίσιο όρος- και τροφοδοτείται με τα νερά του ποταμού Λάδωνα. Ο ταξιδιώτης που αποζητεί την ηρεμία και την επαφή θα κάνει στάσεις για φαγητό και ξεκούραση στα γύρω χωριά και θα επιδοθεί σε αρκετές δραστηριότητες (από κωπηλασία μέχρι ψάρεμα και πεζοπορία) στον ποταμό και τη λίμνη του. Φυσικά, δεν θα παραλείψει να δει το αξιοθέατο της περιοχής, το γεφύρι της Κυράς το οποίο χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.
Πηγή:CNN.gr