ΣΥΡΙΖΑ : Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής – Ξανά εκλογές για αρχηγό – Τα βήματα για την επόμενη ημέρα

Συνεχίζονται οι σοβαρές εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη να περνάει.

 

Η πρόταση υποστηρίχθηκε από 163 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ κατά ψήφισαν 120, σε σύνολο 286.

 

Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία για το αν η ψηφοφορία θα είναι μυστική ή φανερή, στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά (122 κατά της πρότασης του για ανοιχτή ψηφοφορία, 90 υπέρ) οι συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή άλλαξαν σε βάρος του, στη σημερινή ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

 

Πλέον, σύμφωνα με το καταστατικό, θα προκηρυχθεί έκτακτο συνέδριο το οποίο θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα

 

Τα βήματα για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή αρχηγού

 

Στέφανος Κασσελάκης

 

Παππάς αντί Κασσελάκη στη ΔΕΘ • Συνεδριάζει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία • Στην Κεντρική Επιτροπή οι τελικές αποφάσεις για τις ημερομηνίες.

 

Με μια βαριά ήττα για τον Στέφανο Κασσελάκη και την προεδρική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε το εκρηκτικό διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, με την ΚΕ να αποφασίζει υπέρ της πρότασης μομφής που κατατέθηκε από την ομάδα των 87.

 

Υπέρ της πρότασης άρσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του τάχθηκαν 163 μέλη και κατά 120 σε σύνολο 286 ψηφισάντων, ενώ βρέθηκαν επίσης 2 λευκά και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Aπό αυτούς οι 210 ψήφισαν δια ζώσης στη μυστική ψηφοφορία και οι 76 τηλεφωνικά. 

 

Τι θα γίνει με τη ΔΕΘ

 

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα της εκπροσώπησης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το επόμενο Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή εξουσιοδότησε τον Νίκο Παππά, ως πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να είναι εκείνος που θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη.

 

Τα επόμενα βήματα ως το συνέδριο

 

Ως προς τις από εδώ και πέρα κινήσεις, η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει άμεσα (πιθανόν αύριο ή μεθαύριο) για να δώσει εισήγηση προς την ΚΕ για τη μεθοδολογία του συνεδρίου.

 

Η Κεντρική Επιτροπή, μέσα στο επόμενο 15ήμερο, θα συνεδριάσει ως η αρμόδια να αποφασίσει τα πάντα για το συνέδριο, μεταξύ άλλων και για τις ημερομηνίες του έκτακτου συνεδρίου. Στο έκτακτο συνέδριο θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες και θα γίνει και πολιτική συζήτηση.

 

Η πρώτη αντίδραση από τον Στέφανο Κασσελάκη

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας, πήρε τον λόγο στην ΚΕ και δήλωσε επί λέξει «λυτρωμένος», γιατί, όπως είπε, είδαν οι πολίτες τη μομφή που ζει από την πρώτη ώρα. Η κομματική γραφειοκρατία από την πρώτη ημέρα δεν δεχόταν το αποτέλεσμα της ψήφου. 

 

Οι φράξιες του κόμματος εξευτέλισαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής φορώντας τους κουκούλες, είπε και κατέληξε: «Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, δηλαδή στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Αμέσως μετά ο Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του μερίδα των μελών της Κ.Ε. αντιδρούσαν έντονα φωνάζοντας «ντροπή» μεταξύ άλλων.

 

Πολάκης ο πρώτος υποψήφιος 

 

Αμέσως μετά το τέλος της Κεντρικής Επιτροπής ο Παύλος Πολάκης επανέλαβε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, καλώντας τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει μαζικά, συντεταγμένα και με ενωτική διάθεση.

 

Δηλώσεις στελεχών μετά την ΚΕ

 

Χρήστος Σπίρτζης: Σήμερα αναμετρήθηκε το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που στήριζε ουσιαστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το κομμάτι που εκφράζει την κοινωνία. Κερδίσαμε σήμερα. Θα κερδίσουμε τον τελικό στόχο.

 

Σωκράτης Φάμελλος: Έκλεισε μία δημοκρατική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Απέδειξε ότι τα μέλη της ΚΕ που είναι απευθείας εκλεγμένα από τη βάση, θέλουν μία νέα πολιτική πρόταση που να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει ενωμένους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος σύντομα μέσα από το Συνέδριο που θα εγκρίνει όχι μόνο υποψηφιότητες αλλά και πολιτική πρόταση. Δεν μένει στίγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επέλεξαν να γυρίσουμε σελίδα. Θα είμαστε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, μέλη και στρατιώτες. Έχω αναλάβει ευθύνες και στο παρελθόν και πάντα θα υπηρετώ από όποια θέση αποφασίσει το κόμμα.

 

Νίκος Παππάς: Υπάρχει υψηλό αίσθημα ευθύνης σε όλα τα στελέχη. Θα γίνει ένας ανοιχτός δημοκρατικός διάλογος και δεν θα στερηθεί από την άσκηση των δικαιωμάτων του κανένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και κανένας φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα διεξαχθούν με απόλυτη ομαλότητα και τήρηση του καταστατικού. Η ΚΕ σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε να συγκληθεί εκ νέου σε δυο βδομάδες για να αποφασίσει λεπτομέρειες της διαδικασίας. Στέλνουμε μήνυμα ηρεμίας και δημοκρατικού διαλόγου σε όλον τον προοδευτικό κόσμο που πληγώθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις.

 

Νίνα Κασιμάτη: Κάποιοι ανέλαβαν να διορθώσουν το δήθεν λάθος της κοινωνίας. Θα πάρουν την απάντηση από τον κόσμο. 

 

Κατερίνα Νοτοπούλου: Εύχομαι το κόμμα να πάει ενωμένο στις διαδικασίες όπως προβλέπονται από το καταστατικό. Αναφορές του προέδρου σε κουκούλες και κουκουλοφόρους προβάλουν βαθύτατα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά είναι και επικίνδυνες για τη Δημοκρατία.