ΣΥΡΙΖΑ: Συλλογή υπογραφών σύγκλιση οργάνων με αιχμές για τα «μαύρα», την «Αυγή» και …απολύσεις.

Ο Κασσελάκης συγκαλεί τα όργανα του κόμματος

 

Ένα κείμενο που προκαλεί αναταράξεις στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογεγραμμένο από βουλευτές και στελέχη του κόμματος, ζητά άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της κεντρικής επιτροπής για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και οι προτάσεις για το μέλλον του κόμματος. Το κείμενο αυτό, το οποίο διακινήθηκε ευρέως, φέρνει στην επιφάνεια τις εσωτερικές διαφωνίες και τις εντάσεις που υπάρχουν στο κόμμα. Ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προλάβει ήδη τις εξελίξεις καθώς με απόφαση του, την Πέμπτη 4 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με σκοπό την προετοιμασία της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα λάβει χώρα την Κυριακή στις 7/7.

 

Τα αίτια της αναταραχής

 

Στο κείμενο αναφέρεται ως αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κεφαλαιοποιήσει τη μείωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες ευρωεκλογές, καθώς και η άνοδος της ακροδεξιάς, θα πρέπει να αναγκάσει τα στελέχη του κόμματος να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους. Το κείμενο επισημαίνει την ανάγκη για μια συντεταγμένη συζήτηση γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του προοδευτικού χώρου, προκειμένου να αναλάβουν δράση ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Εσωτερικές διαφωνίες και ρήξεις

 

Οι υπογράφοντες καταδικάζουν τις τακτικές απολύσεων και στοχοποίησης στελεχών που εκφράζουν αντίθετες απόψεις, θεωρώντας τες αντιδημοκρατικές και αντίθετες προς την κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για διαφάνεια και δημοκρατικό διάλογο, τονίζοντας πως η συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας πρέπει να είναι ανοιχτή και χωρίς υπαινιγμούς. μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Και σημειώνουν, « Ταυτοχρόνως διαιρετικές τακτικές απόλυσης και στοχοποίησης στελεχών επειδή διατυπώνουν την άποψή τους είναι μακριά από την κουλτούρα του διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος όπως επίσης τραυματίζει το χώρο μας τον ανοίγει ξαφνικά δημόσια και με υπαινιγμούς μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον σύριζα προοδευτική συμμαχία που δεν έχει κανένα έρεισμα οφείλουμε να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε 1€ στις τράπεζες.»

 

Κρίσιμες αποφάσεις για την “Αυγή”

 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαχείριση των μέσων ενημέρωσης του κόμματος, με την απόφαση για αναστολή του καθημερινού φύλλου της “Αυγής” να έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Οι υπογράφοντες θεωρούν ότι τέτοιες σημαντικές αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται χωρίς τη συμμετοχή των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

 

Φάμελλος σε Τασούλα: «Αφήστε τα κόλπα και φέρτε προς συζήτηση τις προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ»

 

Φάμελλος σε Τασούλα: «Αφήστε τα κόλπα και φέρτε προς συζήτηση τις προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ»

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει μέχρι τέλους» είπε ο Σ. Φάμελλος από το βήμα της Βουλής αναφορικά με την άρνηση του προέδρου της Βουλής να εισάγει προς συζήτηση στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής τις δύο προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για φορολογικό και ακρίβεια.

 

Ο πρόεδρος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέψευσε τις προφάσεις της πλειοψηφίας περί αντισυνταγματικής πράξης και τόνισε πως «όποιο κόλπο κι αν βρείτε, δεν θα αποφύγετε την εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής».

 

«Περιμένουμε την απόφαση της σημερινής Διάσκεψης των Προέδρων» σημείωσε και συμπλήρωσε λέγοντας με νόημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται για πρωτοβουλίες εντός και εκτός Κοινοβουλίου προκειμένου να έρθουν προς συζήτηση οι προτάσεις νόμου που απαντούν στο πρόβλημα επιβίωσης των νοικοκυριών.

 

«Εξασφαλίζετε τα κέρδη λίγων κολλητών»

 

Από εκεί και πέρα, ο κ. Φάμελλος περιέγραψε την κύρωση του υπουργείου Παιδείας που συζητείται στην Ολομέλεια για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως κρίκο στο κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ανώτατης παιδείας, αφού πρόκειται για νομοθέτημα που από σεβασμό στο άρθρο 16 του Συντάγματος καμία κυβέρνηση δεν έφερε προς ψήφιση στη Βουλή.

 

Κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου πως δεν προχωρά καμία ρύθμιση ενίσχυσης των ΑΕΙ και αναρωτήθηκε μήπως η κυβέρνηση φοβάται ότι η παραβίαση του Συντάγματος με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν ήταν τόσο εύκολη υπόθεση ή άγεται για την επικείμενη απόφανση του ΣτΕ επί των σχετικών προσφυγών.

 

«Όλα αυτά γίνονται για την ακαδημαϊκή ισοτιμία ή για τα κέρδη του fund της CVC;» ρώτησε τον Κυριάκο Πιερρακάκη και συμπέρανε πως η πλειοψηφία κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει «τα κέρδη λίγων κολλητών της». «Θέλετε ένα σχέδιο χωρίς κανόνες ισοτιμίας στη δημόσια εκπαίδευση για να μετατρέψετε την παιδεία σε εμπόρευμα και τους φοιτητές σε πελάτες» κατέληξε.