​​Σύριζα : Διονύσης Τεμπονέρας. Αναγκαία η συγκρότηση χώρου διαλόγου των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων

Η Ελλάδα επί υπουργίας Ν. Κεραμέως είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θεσπίζει την εξαήμερη εργασία - Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικογένειας

 

«Απουσιάζει ο διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων σε προγραμματική βάση. Τα κόμματα φαίνεται να μην διαβάζουν σωστά το αποτέλεσμα της κάλπης. Η ανάγκη για σύνθεση και υπέρβαση των παλιών αντιθέσεων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Διαπιστώνουμε την ανάγκη για τη συγκρότηση χώρου διαλόγου των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων με τη συμμετοχή των κομμάτων, των κοινωνικών φορέων, πάσης φύσεων κινηματικών συλλογικοτήτων αλλά και ανένταχτων πολιτών», επισημαίνει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Τεμπονέρας. Σημειώνει πως «σαφώς και υφίστανται δυνατότητες διαλόγου μεταξύ των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, αρκεί να υποχωρήσουν οι ηγεμονισμοί και οι κομματικές περιχαρακώσεις».

 

Ερωτηθείς για το αν το επικείμενο καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να σηματοδοτήσει πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, τονίζει πως «δυστυχώς το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξελίσσεται σε ένα εσωτερικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» που καθόλου δεν αφορά στην κοινωνία. Ο προοδευτικός χώρος δεν χρειάζεται εσωστρέφεια και ομφαλοσκόπηση…».

Αναφερόμενος στην εξαήμερη εργασία υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα, επί υπουργίας Νίκης Κεραμέως και με κυβέρνηση της ΝΔ είναι η πρώτη δυτική χώρα, που στον 21ο αιώνα, θεσπίζει την εξαήμερη εργασία».

 

Υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να "κατέβει" ο Τεμπονέρας ...

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ακρίβειας, επισημαίνει πως «το ζήτημα της ακρίβειας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της μέσης ελληνικής οικογένειας. Σαφώς και υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες, όμως η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς να είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια σε ολόκληρη την Ευρώπη η οποία αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις».

 

» Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και η Υπουργός Εργασίας σε όλους τους τόνους διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Η Ελλάδα, επί υπουργίας Νίκης Κεραμέως και με κυβέρνηση της ΝΔ είναι η πρώτη δυτική χώρα, που στον 21ο αιώνα, θεσπίζει την εξαήμερη εργασία. Πρόκειται για το ν.5053/2023 ο οποίος προβλέπει την υποχρεωτική εργασία την έκτη μέρα εφόσον ζητηθεί από τον εργοδότη σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας ή σε επιχιερήσεις που μπορεί να εμφανίσουν αυξημένο κύκλο εργασιών σε μια περίοδο του χρόνου. Οι νέες διατάξεις καθιστούν την απασχόληση την έκτη ημέρα νόμιμη και άρα υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι η αξίωση του εργοδότη για απασχόληση την έκτη ημέρα συνδέεται, πρώτον με τη συνδρομή εξαιρετικών συνθηκών και δεύτερον με την καταχώριση αυτής στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο. Πληρουμένων των δύο αυτών προϋποθέσεων, οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου μπορούν να ζητούν από τους εργαζομένους τους να εργαστούν και την έκτη ημέρα της εβδομάδας. Την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη συζητά για το 35ώρο και την 4ήμερη εργασία, η κυβέρνηση της ΝΔ εμμένοντας στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της καθιστά την χώρα παγκόσμια «εργασιακή» εξαίρεση και παράδειγμα προς αποφυγή.

 

» Αυξήσεις πάλι στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, επιστροφές επιδοτήσεων ρεύματος που ζητάει η Κυβέρνηση από μικρομεσαίες επιχειρήσεις… Πόσο αντέχει πλέον ο πολίτης και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας; Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα;
Αρχικά, η κυβέρνηση μας έλεγε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα οδηγήσει σε χαμηλές τιμές στο ρεύμα καθώς θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Έπειτα, μας είπε ότι το πρόβλημα με την ακρίβεια στο ρεύμα θα λυθεί με την ρήτρα αναπροσαρμογής, που ενώ υποτίθεται καταργήθηκε, επέστρεψε «από το παράθυρο». Μετά ήρθαν οι επιδοτήσεις που τώρα τις ζητάει πίσω από αγρότες και επιχειρήσεις. Ακολούθησε το φιάσκο με τα πολύχρωμα τιμολόγια και ο …κατάλογος της κοροϊδίας δεν έχει τελειωμό. Την ίδια ώρα τα καρτέλ της ενέργειας θησαυρίζουν από τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη λεηλατώντας το λαϊκό νοικοκυριό. Η μόνη λύση είναι να μπει επιτέλους πλαφόν στα κέρδη των εταιριών ενέργειας, να φορολογηθούν τα συσσωρευμένα υπερκέρδη στο 90%, να περάσει η ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο και να σταματήσει η κυβέρνηση το χάιδεμα των ολιγοπωλίων που οδηγεί σε ακραία φτωχοποίηση την κοινωνία.

 

» Πέρα από το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος, έχουμε συνεχώς κύματα αυξήσεων και ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;

Το ζήτημα της ακρίβειας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της μέσης ελληνικής οικογένειας. Σαφώς και υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες, όμως η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς να είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια σε ολόκληρη την Ευρώπη η οποία αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις. Αυτό αποτυπώνεται και στην έκθεση που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος φέρνοντας στο φως στοιχεία που δείχνουν, ότι η χώρα μας απέχει κατά πολύ από τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαφορές τιμών στην Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φτάνουν έως και στο 129% στο ανθρακούχο νερό ή στο 56% στο γάλα μακράς διαρκείας. Επιβαρυντικά είναι και τα στοιχεία που δίνει και το ΙΟΒΕ, καθότι ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα είναι συγκρίσιμος με τον μέσο όρο των 27, όταν οι μισθοί στην Ελλάδα σε όρους αγοραστικής δύναμης βρίσκονται πάνω μόνο από τους αντίστοιχους της Βουλγαρίας. Οι λύσεις είναι συγκεκριμένες: Απαιτείται ενίσχυση εισοδήματος με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μείωση των έμμεσων φόρων, πάταξη της αισχροκέρδειας και της καρτελοποιημένης αγοράς, στήριξη της αγροτικής παραγωγής, φορολόγηση των υπερκερδών, κρατική παρέμβαση και ρύθμιση για την αποφυγή των στρεβλώσεων.

 

» Η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» στην Κεντροαριστερά – Αριστερά έχει ήδη αρχίσει από το βράδυ κιόλας των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η συζήτηση; Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι πρωτοβουλίες για το μέλλον και την πορεία της Προοδευτικής Παράταξης;
Το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών (αποχή, άνοδος της ακροδεξιάς, πολυδιάσπαση προοδευτικού χώρου, αδυναμία κυβερνητικής προοπτικής, διαιώνιση συστήματος κυρίαρχου κόμματος) επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πολιτικού «κενού» και αδυναμία της κοινωνικής αντιπολίτευσης, να συναντήσει προοδευτική πολιτική έκφραση. Ο μέσος προοδευτικός πολίτης οδηγείται στην αποστράτευση και στην απογοήτευση δηλώνοντας, ότι δεν εκφράζεται από τα πολιτικά σχέδια που έχει στη διάθεσή του. Ο αριστερός και προοδευτικός χώρος συρρικνώνεται και μαζί του υποχωρούν οι ιδέες και αξίες της Αριστεράς σε κάθε της έκφανση. Οι κοινωνικές διεκδικήσεις εκκινούν από χειρότερη αφετηρία. Η αδράνεια και η εσωστρέφεια επιτείνουν την σύγχυση και προκαλούν την περαιτέρω αποστασιοποίηση των πολιτών. Απουσιάζει ο διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων σε προγραμματική βάση. Τα κόμματα φαίνεται να μην διαβάζουν σωστά το αποτέλεσμα της κάλπης. Η ανάγκη για σύνθεση και υπέρβαση των παλιών αντιθέσεων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Διαπιστώνουμε την ανάγκη για τη συγκρότηση χώρου διαλόγου των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων με τη συμμετοχή των κομμάτων, των κοινωνικών φορέων, πάσης φύσεων κινηματικών συλλογικοτήτων αλλά και ανένταχτων πολιτών. Προκρίνουμε κοινωνικοπολιτικές πρωτοβουλίες βάσης σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο με στόχο την συνάντηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου στη βάση μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία(ακρίβεια, παραγωγική ανασυγκρότηση, στέγαση, κοινωνικό κράτους, μισθοί – συντάξεις, μεταναστευτικό, ασφάλεια, δικαιοσύνη κλπ.).Στόχος είναι η ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών για την διαμόρφωση εναλλακτικής κυβερνητικής πολιτικής πρότασης.

 

» Δυνατότητες για δημιουργία Χώρου Διαλόγου μεταξύ των Προοδευτικών Δυνάμεων με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν;

Σαφώς και υφίστανται δυνατότητες διαλόγου μεταξύ των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, αρκεί να υποχωρήσουν οι ηγεμονισμοί και οι κομματικές περιχαρακώσεις. Το παράδειγμα του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» στη Γαλλία δείχνει τον δρόμο της σύνθεσης και της υπέρβασης των παλιών αντιθέσεων. Στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη μιας προγραμματικής συμφωνίας, που μπορεί να οδηγήσει σε εκλογική και πολιτική συμπόρευση. Χρειαζόμαστε μέτωπο, ενάντια στην ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό αλλά και να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη ιδεολογικοπολιτική πρόταση εξουσίας με κυβερνητική προοπτική. Οι πολίτες περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής.

 

» Υπάρχει ο ορίζοντας ενός καταστατικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο; Υπάρχει ενδεχόμενο μέσα από αυτή τη διαδικασία να ανοίξουν πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της Προοδευτικής Παράταξης;

Δυστυχώς το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξελίσσεται σε ένα εσωτερικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» που καθόλου δεν αφορά την κοινωνία. Ο προοδευτικός χώρος δεν χρειάζεται εσωστρέφεια και ομφαλοσκόπηση. Χρειάζεται κοινωικοπολιτικές πρωτοβουλίες στη βάση της κοινωνίας αλλά και πολιτική πρωτοπορία με βάση τις συνθήκες καχεκτικής πολιτικής ισορροπίας που έχουν διαμορφωθεί. Είναι ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για την διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης. Το προγραμματικό πεδίο προσφέρεται για συνθέσεις αλλά δίνει και τη δυνατότητα να επαναβεβαιώσουν τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την πολιτική τους ταυτότητα και ιδεολογία, αλλά και να την αποδείξουν στην πράξη. Αν δεν το τολμήσουν, μοναδικός νικητής θα είναι η Δεξιά και η Ακροδεξιά, συνεπώς οι ευθύνες απέναντι στη χώρα και στο λαό είναι ιστορικές.

 

Συνέντευξη στον ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ