Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζεται το «παζάρι» για την επόμενη μέρα. Τα ονόματα για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ

Κρίσιμο είναι και το ποιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει η χώρα την επόμενη μέρα

Χωρίς να βγει λευκός καπνός ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ οι  εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου έγινε μία πρώτη συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ένωσης. Χθες το απόγευμα επικρατούσε αισιοδοξία πως θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση - πακέτο, ωστόσο αυτό που φαινόταν ως μια κλεισμένη συμφωνία στην πράξη ήταν πιο περίπλοκο.

 

Χωρίς να βγει λευκός καπνός ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ οι  εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου έγινε μία πρώτη συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ένωσης. Χθες το απόγευμα επικρατούσε αισιοδοξία πως θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση - πακέτο, ωστόσο αυτό που φαινόταν ως μια κλεισμένη συμφωνία στην πράξη ήταν πιο περίπλοκο.

 

Συνέχεια της συζήτησης στην τακτική Σύνοδο Κορυφής

 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τα πολιτικά κόμματα έκαναν τις προτάσεις τους και τις επόμενες μέρες θα γίνει η προετοιμασία για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Υπενθυμίζεται πως οι  ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν για την επίσημη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 27 και 28 Ιουνίου και εκεί θα γίνει μια νέα προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης.

 

Το γεγονός πως δεν υπήρξε συμφωνία χθες αποτέλεσε σε ένα βαθμό έκπληξη, καθώς είχε προηγηθεί ένας κύκλος συναντήσεων για να προετοιμαστεί το έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες το απόγευμα υπήρξε συνάντηση των πολιτικών διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (υπενθυμίζεται πως κύριοι διαπραγματευτές είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ) και των ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ακολούθησε συνάντηση με τη συμμετοχή των Φιλελεύθερων του Renew που επίσης συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Και στη συνέχεια έγινε  το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών,  όπου ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία.

 

Οι συζητήσεις μεταξύ άλλων αφορούν την Ούρσουλα φον ντέρ Λάιεν (που έχει την στήριξη του ΕΛΚ για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), τον Πορτογάλο Αντόνιο  Κόστα (που οι Σοσιαλιστές θα ήθελαν  πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), την  Ρομπέρτα Μέτσολα ( για την θέση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)  και την  Εσθονή Κάγια Κάλλας (για επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής).

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα  θέμα που έχει πυροδοτήσει συζητήσεις είναι αν ο Αντόνιο Κόστα θα είναι ολόκληρη την πενταετία πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (κάτι που προτείνουν οι Σοσιαλιστές) ή θα χωριστεί η θητεία σε δύο τμήματα (διαρκείας δυόμιση ετών) και το ΕΛΚ θα πάρει ένα από αυτά

 

Πάντως στο επίκεντρο των συζητήσεων δε βρίσκεται μόνο η κατανομή των θέσεων αλλά και οι πολιτικές που θα εφαρμόσει η ΕΕ σε μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής την επόμενη πενταετία. Προσερχόμενος χθες στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε  στην κεντρική  ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο ζήτημα της μετανάστευσης, στη κοινή αμυντική πολιτική, αλλά και στον τρόπο, κατά τον οποίο η «πράσινη» μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

 

Σύνοδος Κορυφής/ AP

 

Ποιο χαρτοφυλάκιο μπορεί να πάρει η Ελλάδα

 

Κρίσιμο είναι και το ποιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει η χώρα την επόμενη μέρα. Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «σίγουρα η Ελλάδα θα διεκδικήσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Δεν μπορώ να σας πω ποιο, γιατί δεν εξαρτάται από μας».

 

Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες πως η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει είτε το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης (που έχει σημαντική πολιτική σημασία) είτε κάποιο χαρτοφυλάκιο που έχει άρωμα οικονομίας. Για παράδειγμα θα μπορούσε να πάρει το χαρτοφυλάκιο της αγροτικής πολιτικής (σε μία μάλιστα συγκυρία που ανοίγει η συζήτηση για αλλαγές στην κοινή αγροτική πολιτική)  είτε της ανταγωνιστικότητας.

 

Στο μεταξύ το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει φωτιά τα σενάρια  για το πρόσωπο που θα μπορούσε να επιλέγει  από την κυβέρνηση για την θέση του Επιτρόπου. Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το όνομα το επόμενο Επιτρόπου, σημειώνοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από το χαρτοφυλάκιο που θα λάβει η Ελλάδα.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Ν.Κακλαμάνης: «Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΝΔ, πήραμε εκείνους από το ΠΑΣΟΚ που από το 45% το κάνανε 5% και τους κάναμε εμείς υπουργούς»

 

Ν.Κακλαμάνης: «Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΝΔ, πήραμε εκείνους από το ΠΑΣΟΚ που από το 45% το κάνανε 5% και τους κάναμε εμείς υπουργούς»

 

Ν.Κακλαμάνης: Μετά τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Λοβέρδο και το ιστορικό στέλεχος και επίσης βουλευτής του κόμματος, ο Νικήτας Κακλαμάνης επιβεβαίωσε ότι το κλίμα δυσαρέσκειας στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά το αποτέλεσμα της προπερασμένης Κυριακής στις Ευρωεκλογές (9/6) και τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης της περασμένη Παρασκευή (14/6), έχει χτυπήσει «κόκκινο»!

 

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ζήτησε να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να τα συζητήσουν «εντός των τειχών», ενώ σε σχέση με τον ανασχηματισμό τόνισε πως «δεν είναι αντίστοιχος της δύναμης του μηνύματος» που έστειλαν μέσω της κάλπης οι πολίτες.

 

«Σέβομαι τον θεσμό του πρωθυπουργού αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όσα λέει και όσα πράττει είμαι υποχρεωμένος να συμφωνώ, έχω και τη δική μου άποψη», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

 

Σημείωσε πως χτύπησε το καμπανάκι πριν τις ευρωεκλογές. «Εκτιμώ πως το μεγάλο κομμάτι της λαϊκής πατριωτικής δεξιάς πήγε και ψήφισε. Γιατί οι πέντε πρώτοι ευρωβουλευτές που εξελέγησαν είναι οι δεξιοί. Το κομμάτι του περιβόητου κέντρου δεν είναι ιδεολογία, αυτοί είναι που κάθισαν σπίτι τους», είπε.

 

«Η παραδοσιακή, η γνήσια λαϊκή Δεξιά είχε προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης, πήραμε εκείνους από το ΠΑΣΟΚ που από το 45% το κάνανε 5% και τους κάναμε εμείς υπουργούς . Οπότε ήταν λογικό και επόμενο πώς αυτό θα προκαλούσε αποστροφή- αν όχι οργή. Κι αυτό γιατί η ΝΔ είχε πάντα τη δική της εσωτερική, αλλά συμπαγή πολυμορφία. Δεν χρειάστηκε ποτέ δεκανίκια. Ανήκε πάντα στον προοδευτικό χώρο, στην κοινωνικά φιλελεύθερη κληρονομιά της και στον λαό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

 

Επίσης τόνισε πως «δεν αμφισβήτησα τον πατριωτισμό της παράταξής μου, ενέργειες της κυβέρνησης (αμφισβήτησα)», αναφερόμενος στη διαφωνία του να επιτραπεί στον Έντι Ράμα η επίσκεψη στην Αθήνα.

 

 

Σε ερώτηση για το εάν η ΝΔ έχει «μαλακώσει» την στάση της, σχολίασε πως «έχει μια διαφορετική προσέγγιση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν είμαι ο πρώτος που έχω μια διαφορετική άποψη και άλλοι έχουν».

 

Για τον ανασχηματισμό είπε πως «το μήνυμα που μας έστειλαν οι πολίτες ήταν πολύ ηχηρό. Η ΝΔ σε απόλυτους αριθμούς συγκέντρωσε τον μικρότερο αριθμό ψήφων των τελευταίων ετών. Αυτό το μήνυμα νομίζω πως με τον ανασχηματισμό που έγινε και είναι στα δικαιώματα του εκάστοτε πρωθυπουργού, δεν είναι αντίστοιχος της δύναμης αυτού του μηνύματος. Γιατί στην ουσία έγινε ένας ανασχηματισμός που ήταν 11 άτομα σε μια κυβέρνηση 64 ατόμων.

 

Ο κόσμος κατά κύριο λόγο αποδοκίμασε κυβερνητικές πολιτικές, δεν αποδοκίμασε την παράταξη. Περίμενα να ήταν τολμηρότερος και πιο βαθύς. Έγινε αυτό, καλή τύχη, εγώ θα στηρίξω την κυβέρνηση και θα κάνω κριτική εκεί που πρέπει, και εύχομαι να έχω πέσει έξω».

 

Σε ερώτηση εάν αντιλαμβάνεται κάποια αίσθηση δυσαρέσκειας εντός της ΝΔ, απάντησε: «υπάρχει αλλά αυτά είναι θέματα που ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα γίνει σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πρέπει να τα συζητήσουμε εντός των τειχών. (Η δυσαρέσκεια) είναι από αντικειμενικοί λόγοι μέχρι άκυρες φιλοδοξίες κάποιων συναδέρφων».

 

Τέλος, επισήμανε πως στη ΝΔ πρέπει να υπάρξει «επαναφορά στις ρίζες μας».

 

Να σημειωθεί ότι ο Ν.Κακλάμης με άρθρο του στην εφημερίδα «Εστία» εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση τονίζοντας πως η ήττα δεν είναι ένα απλό “καμπανάκι”, είναι μια μεγάλη “καμπάνα” και όλοι ξέρουμε για ποιον χτυπάει.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ