Συνεχίζεται η σφαγή στη Ράφα παρά την παραδοχή Νετανιάχου για «τραγικό λάθος». Έκτακτη σύγκληση του ΟΗΕ. Αναγνώρισε επισήμως η Ισπανία το παλαιστινιακό κράτος

Την ώρα που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχολιάζει την σφαγή στη Ράφα ως ένα «τραγικό λάθος που θα ερευνηθεί», ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να κατακρεουργεί αμάχους στον προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα αφού νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή που στοίχισαν τη ζωή σε 45 ανθρώπους και τραυμάτισαν ακόμη 249 όπως μεταδίδει το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Συγκεκριμένα νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ύστερα από εκείνους το βράδυ της Τρίτης, που στοίχισαν τη ζωή σε 45 ανθρώπους και τραυμάτισαν ακόμη 249, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με μαρτυρίες και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων οι βομβαρδισμοί της Κυριακής προκάλεσαν φωτιά, η οποία εξαπλώθηκε σε σκηνές Παλαιστινίων, που είχαν βρει στη Ράφα καταφύγιο. Η συγκεκριμένη περιοχή άλλωστε είχε χαρακτηριστεί «ανθρωπιστική ζώνη».

 

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως διενεργεί έρευνα για τους θανάτους αμάχων, αφού αρχικά ανακοίνωσε πως έβαλε στο στόχαστρο δυο στελέχη της Χαμάς με «πυρομαχικά ακριβείας». «Στη Ράφα έχουμε ήδη απομακρύνει περίπου ένα εκατομμύριο αμάχους αλλά, παρά τις προσπάθειες να μην τους βλάψουμε, συνέβη ένα τραγικό δυστύχημα», είπε ο Νετανιάχου.

 

 

«Ανάστατη», η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε τον σύμμαχό της, το Ισραήλ, να «λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων». «Εξοργισμένος», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, «τη φρίκη του» εξέφρασε ο Καναδάς, όπως και η Αυστραλία, που ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρομοίασε τον Νετανιάχου με τον Χίτλερ.

 

Πλάνα που τράβηξαν εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου μετά τον βομβαρδισμό δείχνουν απανθρακωμένα πτώματα μέσα σε σκηνές ή κουφάρια οχημάτων. Σοκαριστικές και οι εικόνες που κατέγραψαν εργαζόμενοι της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

 

«Ο κόσμος δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε απλά, κάηκε ζωντανός», είπε ο Μοχάμαντ Χαμάντ, 24 ετών. «Η κόρη του εξαδέλφου μου, παιδί 13 ετών, είναι ανάμεσα στους ‘μάρτυρες’. Τα χαρακτηριστικά της ήταν σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστούν, θραύσματα της κομμάτιασαν το πρόσωπο».

 

«Οι εικόνες της περασμένης νύχτας αποτελούν χειροπιαστή απόδειξη του ότι η Ράφα έχει μετατραπεί σε κόλαση πάνω στη Γη», έγραψε με ανάρτησή του στο X ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής του UNRWA, σύμφωνα με τον οποίο «αγνοούνται» εργαζόμενοι της υπηρεσίας του.

 

Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για πολλά «απανθρακωμένα» πτώματα στην πυρκαγιά που σάρωσε τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), βορειοδυτικά της Ράφας.

 

«Είδαμε πτώματα απανθρακωμένα, διαμελισμένα, ακρωτηριασμένους, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους» που τραυματίστηκαν, αφηγήθηκε ο Μοχάμεντ αλ Μουγαγίρ, εργαζόμενος στην Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης), ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

 

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες, κι υποστηρίχθηκε από τη Σλοβενία, εξήγησαν οι πηγές.

 

Ο ΟΗΕ κάλεσε να διενεργηθεί «πλήρης και διαφανής» έρευνα για τον βομβαρδισμό του καταυλισμού στη Ράφα.

 

«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους, που το μόνο που ζητούσαν ήταν απλά να προστατευτούν απ’ αυτό τον φονικό πόλεμο. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

 

«Το να λέγεται ότι επρόκειτο για ‘λάθος’ δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που σκοτώθηκαν, για αυτούς που πενθούν, για αυτούς που προσπαθούν να σώσουν ζωές», υπογράμμισε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Γκρίφιθς, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα απαράδεκτο» τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό εκτοπισμένων, που «προξενεί αποστροφή».

 

Αναγνώρισε επισήμως η Ισπανία το παλαιστινιακό κράτος

 

 

Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης είναι «απαραίτητη για την επίτευξη ειρήνης» ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, πέραν του ότι είναι ένα «ζήτημα ιστορικής δικαιοσύνης», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο διάγγελμά του. 

 

Σε σύντομη δήλωσή του στα ισπανικά και τα αγγλικά μερικές ώρες πριν από την επίσημη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την ισπανική κυβέρνηση, ο Σάντσεθ πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή δεν ελήφθη «εναντίον κανενός, πολύ περισσότερο εναντίον του Ισραήλ».

 

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ισπανία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος που περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, ενοποιημένο υπό την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μαδρίτη δεν θα αναγνωρίσει αλλαγές στα παλαιστινιακά σύνορα μετά το 1967 εκτός κι αν αυτές συμφωνηθούν από όλες τις πλευρές.

 

Η Ιρλανδία και η Νορβηγία θα αναγνωρίσουν επίσης σήμερα επισήμως ένα παλαιστινιακό κράτος.

 

Ενώ η δήλωση από τις τρεις χώρες είναι ως επί το πλείστον συμβολική, ελπίζουν ότι θα παρακινήσει και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν.

 

Η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι οι μεγαλύτερες και με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή χώρες της 27μελούς ΕΕ που πρόκειται να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, όπως έχουν ήδη κάνει η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Η Βρετανία, η Αυστραλία και οι χώρες μέλη της ΕΕ Μάλτα και Σλοβενία έχουν δηλώσει τους τελευταίους μήνες ότι μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

 

Όμως η Γαλλία υποστήριξε ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναγνωρισθεί παλαιστινιακή κρατική οντότητα, ενώ η Γερμανία συντάχθηκε με το στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, απορρίπτοντας μια μονομερή προσέγγιση και επιμένοντας ότι μια λύση δύο κρατών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου.

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ