Στους ρυθμούς των Ρίχτερ με ηχητική υπόκρουση την συνηθισμένη πλέον υπόκωφη ανατριχιαστική βοή… συνεχίζουν να «χορεύουν» οι κάτοικοι κυρίως της ΒΔ Ηλείας καθώς δεκάδες σεισμικές δονήσεις καταγράφονται καθημερινά στην συγκεκριμένη περιοχή προκαλώντας την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό στους κατοίκους.
Και χθες τη νύχτα πολλοί ήσαν εκείνοι που ξενύχτησαν με τις οικογένειές τους μέσα στα αυτοκίνητά τους η σε πρόχειρες σκηνές που έστησαν οι ίδιοι στις αυλές των σπιτιών τους με τον φόβο για κάποια μεγαλύτερη σε μέγεθος σεισμική δόνηση.
Στην Ανδραβίδας και στα Λεχαινά έχουν καταγραφεί παράλληλα με τους σεισμούς , μικρές υλικές ζημιές κυρίως σε παλιά σπίτια ενώ πολλοί κάτοικοι ανέφεραν ότι από την ταλάντωση των σπιτιών τους εξ αιτίας των σεισμών, προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε αντικείμενα, υαλικά, ντουλάπια κλπ.
Χθες ειδική ομάδα επιστημόνων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών εγκατέστησε στην περιοχή ( Ανδραβίδα – Κατάκολο- Κρέστενας) φορητούς σεισμογράφους οι οποίοι όπως λένε βελτιώνουν την ανίχνευση των μικρότερων δονήσεων για την καλύτερη εκτίμηση της ακολουθίας και της συνεχής ενημέρωσης των σεισμολόγων καθώς και της στοσελίδας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Τα σχολεία σήμερα όπως και χθες μετά από εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου παρέμειναν κλειστά στα πλαίσια εξονυχιστικού ελέγχου από συνεργεία μηχανικών.
Στις καθησυχαστικές εκτιμήσεις σεισμολόγων περί «συνηθισμένου φαινομένου» και «περί χαμηλού σεισμικού δυναμικού» της περιοχής στην Ηλεία που βρίσκεται σε σεισμική διέγερση , απάντησε δημόσια μέσω της ιστοσελίδας του ο διακεκριμένος σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας τονίζοντας ότι θα πρέπει πάντα να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι στην σεισμική διέγερση που καταγράφεται τελευταία στον νομό.
Όπως ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Χουλιάρας:
«Άκουσα, διάβασα και είδα παραπληροφόρηση για «μικρό σεισμικό δυναμικό και μικρά ρήγματα». Ας διαβάσουν εδώ για τους ισχυρούς σεισμούς που έχουν συμβεί στην ευρύτερη περιοχή της ΒΔ Πελλοπονήσου. Την περιοχή της Κυλλήνης για παράδειγμα που έγινε και ο σημερινός 4.1 ρίχτερ»
1725- 6.8 Ρίχτερ
1791- 6.8 Ρίχτερ
1820- 6.9 Ρίχτερ
1873- 6.6 Ρίχτερ
1939- 6.3 Ρίχτερ
1988- 6.1 Ρίχτερ
Πηγή: «Οι σεισμοί της Ελλάδας» Κατερίνα και Βασίλης Παπαζάχος.
Χθες έγινε γνωστό ότι ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης αναμένεται να ζητήσει την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς οι σεισμικές δονήσεις επιμένουν και η ανησυχία των κατοίκων έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Πηγή: Apokalypseis.com