Συμβαίνει τώρα: Μπαίνει η πρώτη μονάδα αφαλάτωσης στα Ίσθμια

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η λειτουργία της πρώτης μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή της Ισθμίας, καθώς έφτασε στα Ίσθμια και από ώρα σε ώρα, αναμένεται σε τεθεί σε λειτουργία, η πρώτη από τις δύο μονάδες αφαλάτωσης που προορίζονται για την περιοχή της Ισθμίας, χωρητικότητας 500 λίτρων, η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υδροδότησης στις πληγείσες περιοχές.

 

Όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειαστεί ένα διάστημα 2-3 ημερών, προκειμένου η αφαλάτωση να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και στη συνέχεια να παραδοθεί στη διάθεση του κοινού, αποκαθιστώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με την υδροδότηση στις περιοχές της Ισθμίας και του Καλαμακίου.

 

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, που έχουν υποφέρει από τα προβλήματα υδροδότησης αυτό το καλοκαίρι, αναμένουν με ανυπομονησία τη λειτουργία της μονάδας, ελπίζοντας να αποκατασταθεί σύντομα η κανονικότητα στα σπίτια τους.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του loutraki365.gr, μέσα στον Αύγουστο, αναμένεται να τοποθετηθεί και η δεύτερη μονάδα, η οποία και αυτή έχει χωρητικότητα 500 λίτρα.

 

Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια για την απόκτηση της συγκεκριμένης μονάδας αφαλάτωσης στα Ίσθμια, ξεκίνησε στα τέλη του 2022, όταν ο Δήμος υπέβαλε τη σχετική αίτηση στο πρόγραμμα "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ" της ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Το Μάιο του 2023 διεξήχθη ο διαγωνισμός και, έναν χρόνο μετά, στις 12 Απριλίου 2024, η εταιρεία SYCHEM αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου.

 

Η SYCHEM είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μονάδων αφαλάτωσης στην Ελλάδα, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η SYCHEM έπρεπε να παραδώσει τη μονάδα μέσα σε 8 μήνες, ήτοι στο τέλος του 2024, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει πολλούς δήμους ανά την Ελλάδα, στη λύση των αφαλατώσεων και ο φόρτος εργασιών, είναι τεράστιος. Ωστόσο, οι καθημερινές επαφές και προσπάθειες του Γιώργου Γκιώνη με τη συγκεκριμένη εταιρεία, επέσπευσαν την διαδικασία.