Στο σφυρί ξενοδοχείο 4 αστέρων στο Ξυλόκαστρο - 1 εκατομμύριο ευρώ η τιμή εκκίνησης

Τον δρόμο προς το σφυρί έχει πάρει ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων στο Ξυλόκαστρο. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στο ποσό του 1 εκατ. ευρώ.

 

Σημειωτέον ότι ένας αρχικός, πολλαπλός πλειστηριασμός για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είχε προγραμματιστεί και για τον Νοέμβριο του 2023, με χαμηλότερη συνολική τιμή εκκίνησης στις 578.160 ευρώ, ωστόσο τότε η διαδικασία είχε τεθεί σε αναστολή. Τώρα, αναρτήθηκε ένας νέος πλειστηριασμός, ωστόσο, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου, διατάχθηκε η διόρθωση του πλειστηριασμού τόσο ως προς την περιγραφή της κατασχεθείσας ιδιοκτησίας όσο και ως προς την αξία αυτής και την τιμή πρώτης προσφοράς της. 

 

Ο πλειστηριασμός αφορά συγκεκριμένα επτά οριζόντιες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα) κείμενες εντός πολυώροφης οικοδομής (πολυκατοικίας), η οποία έχει ανεγερθεί επί ενός οικοπέδου, συνολικής έκτασης 274,50 τ.μ., άρτιου και οικοδομήσιμου που βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου της πόλης Ξυλοκάστρου.

 

 

Ειδικότερα, η ως άνω πολυώροφη οικοδομή αποτελείται από τις κάτωθι επτά οριζόντιες ιδιοκτησίες: 1) μια οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα) του πρώτου ορόφου, επιφάνειας 61,00 τ.μ., η οποία αποτελείται από χολ, κουζίνα, λουτρό, διάδρομο, ένα κοιτώνα, ένα σαλόνι και βεράντες, 2) μια οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα) του πρώτου ορόφου, επιφάνειας 36,10 τ.μ., η οποία αποτελείται από χολ, διάδρομο, ένα δωμάτιο, κουζίνα, λουτρό και βεράντες, 3) μια οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα) του πρώτου ορόφου, επιφάνειας 55,60 τ.μ., η οποία αποτελείται από χολ, διάδρομο, καθημερινό λουτρό, ένα κοιτώνα, κουζίνα και βεράντα, 4) μια οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα) του δεύτερου ορόφου, επιφάνειας 74,30 τ.μ., η οποία αποτελείται από χολ, σαλόνι, τραπεζαρία ή κοιτώνα, διάδρομο και βεράντες, 5) μια οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα) του δεύτερου ορόφου, επιφάνειας 80,50 τ.μ., η οποία αποτελείται από χολ, διάδρομο, σαλόνι, ένα κοιτώνα, κουζίνα, λουτρό και τραπεζαρία ή κοιτώνα και βεράντες, 6) μια οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα) του τρίτου ορόφου, επιφάνειας 74,30 τ.μ., η οποία αποτελείται από χολ, σαλόνι, τραπεζαρία ή κοιτώνα, διάδρομο, λουτρό, κουζίνα, κοιτώνα και βεράντες και 7) μια οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα) του τρίτου ορόφου, επιφάνειας 80,50 τ.μ., η οποία αποτελείται από χολ, διάδρομο, σαλόνι, ένα κοιτώνα, κουζίνα, λουτρό, τραπεζαρία ή κοιτώνα και βεράντες. 

 

Πιθανολογείται ότι η ανωτέρω οικοδομή είχε ανεγερθεί αρχικά και συγκεκριμένα το έτος 1969 ως ημιυπόγειο με δύο ορόφους και κατά το έτος 1973 προστέθηκε τρίτος όροφος. Ακολούθως, το έτος 2003 οι ανωτέρω επτά οριζόντιες ιδιοκτησίες έπαψαν να υφίστανται όταν και εγκρίθηκαν οι πολεοδομικές άδειες για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας τριών ορόφων, με ημιυπόγειο και δώμα, καθώς και κατασκευής πισίνας. 

 

Σύμφωνα δε με εκτίμηση της πιστοποιημένης εταιρείας που ενεργούσε για λογαριασμό της αρχικής δανείστριας τράπεζας, η υπό κατασκευή ξενοδοχειακή μονάδα είχε εκτιμηθεί στο ποσό των 950.000,00 ευρώ στη φάση της ημιτελούς κατασκευής και στο ποσό των 1.400.000,00 ευρώ στη φάση της αποπεράτωσης, με την αξία της αναγκαστικής πώλησης να ορίζεται στο ποσό των 1.000.000,00 ευρώ. 

 

Συνεπεία τούτου είναι ότι σήμερα υφίσταται μόνο η ξενοδοχειακή μονάδα με την επωνυμία "Le Convivial Luxury Suites & Spa” εντός του οικοπέδου που εκτίθεται στον πλειστηριασμό. Μολαταύτα, στην αρχική έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας, η περιγραφή της ακίνητης περιουσίας που εκτίθετο σε πλειστηριασμό αντιστοιχούσε στις ως άνω επτά αναφερόμενες οριζόντιες ιδιοκτησίες και όχι στην ως άνω ξενοδοχειακή μονάδα, παρόλο που η πιστοποιημένη εκτιμήτρια ακινήτων ανέφερε στην εκτίμησή της ότι "κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι στο εν λόγω ακίνητο υφίσταται και λειτουργεί ξενοδοχείο 4* με την επωνυμία ‘Le Convivial Luxury Suites & Spa’”.

 

Μετά από έρευνα στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου αλλά και στην ιστοσελίδα "booking.com”, διαπιστώθηκε ότι διαθέτει 12 δωμάτια-σουίτες που περιλαμβάνουν ένα διπλό κρεβάτι, καναπέ, μίνι μπαρ, ψυγείο. Οι παροχές του ξενοδοχείου είναι μπαρ, wi fi, αίθουσα γιόγκα, αίθουσα spa, και εξωτερική πισίνα. 

 

Όπως σημειώνεται στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, "επακόλουθο δε, της πλήρους εσφαλμένης περιγραφής της κατασχεθείσας περιουσίας ήταν να εκτιμηθεί και η εμπορική αξία αυτής με βάση τις ως άνω επτά μη υπάρχουσες πλέον οριζόντιες ιδιοκτησίες. Ως εκ τούτου, ενόψει των ανωτέρω, πιθανολογείται ότι θα επέλθει βλάβη στην ανακόπτουσα από την εσφαλμένη περιγραφή της κατασχεθείσας ακίνητης περιουσίας, η οποία έχει ως συνέπεια και την εσφαλμένη εκτίμηση της εμπορικής αξία αυτής”. 

 

Εν προκειμένω, από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων πιθανολογείται ότι η ξενοδοχειακή μονάδα που βρίσκεται εντός του εκπλειστηριαζόμενου οικοπέδου αποτελείται από τρεις ορόφους, όπου ο κάθε όροφος αποτελείται από 4 πολυτελή δωμάτια (σουίτες), συνολικού εμβαδού 409 τ.μ., τα οποία διαθέτουν ξύλινες χειροποίητες/ανάγλυφες πόρτες, ντουλάπες ζωγραφισμένες στο χέρι, μαρμάρινα ψηφιδωτά, χειροποίητα είδη υγιεινής και πλακάκια με παραστάσεις. Επιπλέον διαθέτει χώρο πισίνας με ξύλινο δάπεδο, επιφάνειας 175 τ.μ., roof garden με πλήρως εξοπλισμένο μπαρ, επιφάνειας 120 τ.μ. καθώς και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και πλυντήριο. Τα κουφώματα είναι ξύλινα με διπλά τζάμια προηγμένης τεχνολογίας (double glazing), οι πόρτες είναι πυρασφάλειας, ενώ ο κλιματισμός γίνεται κεντρικά με VRF. Επίσης βάσει άδειας, στο ισόγειο αυτού, επιφάνειας 178,74 τ.μ., εκτός του χώρου υποδοχής, μιας αποθήκης, ενός lobby και του ανελκυστήρα, υπάρχουν και δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ήτοι ένα εστιατόριο με μπαρ που διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και ένα κέντρο αισθητικής με υποδοχή (spa) που διαθέτει δύο καμπίνες θεραπειών, τουαλέτα, αποθηκευτικό χώρο και σύγχρονο εξοπλισμό. Το συνολικό εμβαδό του κτιρίου ανέρχεται σε 856,10 τ.μ. μαζί με το δώμα, στο οποίο εκτός της πέργκολας, υπάρχουν και ένα πλήρως εξοπλισμένο μπαρ, ένα μηχανοστάσιο με λέβητα για ζεστό νερό, πλυντήρια και βοηθητικοί χώροι. 

 

Επιπλέον, το οίκημα βρίσκεται στην περιοχή του Ξυλοκάστρου, περιοχή με μεγάλη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη, αποτελώντας ένα από τα παραθεριστικά κέντρα του Νομού Κορινθίας, διαθέτοντας εκτεταμένες παραλίες. "Συνεπώς, από όλα τα ανωτέρω και ιδίως από τη θέση και την έκταση του κατασχεθέντος ακινήτου, λαμβανομένων υπόψη αφενός της εσφαλμένης περιγραφής της κατασχεθείσας ακίνητης περιουσίας, αφετέρου των τιμών πώλησης και εκμίσθωσης ξενοδοχειακών μονάδων στην ίδια περιοχή με το επίδικο κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα, πιθανολογείται ότι η αξία του κατασχεμένου ακινήτου είναι μεγαλύτερη από την αξία που εκτιμήθηκε αρχικά”, αναφέρει το Μονομελές Πρωτοδικείο.