Στο χείλος του γκρεμού 43 μονάδες δημόσιας υγείας στη Βόρεια Ελλάδα

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν 29 νοσοκομεία και 14 Κέντρα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα φέρνει στο φως μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ τη δυσαρέσκεια των πολιτών καταγράφει έτερη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

 

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των ασθενών στη Βόρεια Ελλάδα, καλώς τα περισσότερα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα είτε να δημιουργούνται ουρές, είτε να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους σε ιδιωτικές δομές.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις γιατροί και λοιπό προσωπικό δίνουν αγώνα για να τους εξυπηρετήσουν, όσο εξαντλητικά και να είναι τα ωράριά τους.

 

Εξάλλου, όπως προκύπτει από την νέα έρευνα που εκπόνησε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης η εταιρεία «to the point» σε 1.102 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, το 56,7% εμφανίζεται δυσαρεστημένο με τις προσφερόμενες υπηρεσίες της δημόσιας υγείας και μόλις το 26,7% αναφέρει ότι είναι ικανοποιημένο.

 

Έτσι, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (66,1%) όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας επισκέπτονται κυρίως τα ιδιωτικά ιατρεία. Το 20% καταφεύγει στους συμβεβλημένους ιατρούς ΕΟΠΠΥ, το 8% στα Κέντρα Υγείας και το 6,4% στις ιδιωτικές κλινικές.

 

Eurokinissi

Το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη 

 

Η ταλαιπωρία βέβαια είναι αποτέλεσμα των χρόνιων προβλημάτων της Δημόσια Υγείας που δεν αντιμετωπίζονται από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την νέα έρευνα που έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε 29 νοσοκομεία και 14 Κέντρα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, με αφορμή την 88η ΔΕΘ.

 

Νούμερο ένα πρόβλημα είναι οι ελλείψεις υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού, και ακολουθούν πολλά άλλα ζητήματα σε υλικοτεχνικές υποδομές.

 

Τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

 

Θεσσαλονίκη

 

ΑΧΕΠΑ

 

Από τις 10 Χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού  και υλικών (χαμηλός προϋπολογισμός).

 

Η αναμονή των ασθενών πάρα πολύ μεγάλη, ως και πάνω από 1 έτος για ραντεβού ασθενών  στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα εργαστήρια και στον προγραμματισμό επεμβάσεων.

 

Στο τηλεφωνικό κέντρο για τα ραντεβού ασθενών, ο ασθενής πληρώνει τηλεφωνική συνδρομή για να εξυπηρετηθεί, καθώς έχει παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρεία.

 

Σοβαρή είναι και η έλλειψη προσωπικού (διοικητικού, νοσηλευτικού, παραιατρικού- χειριστές ιατρικών μηχανημάτων) που φτάνει ώς και το 35%.

 

Οι κλινικές και ΜΕΘ λειτουργούν με προσωπικό όλων των σχέσεων εργασίας , (επικουρικό , από τον ΟΑΕΔ, λίγους μόνιμους πια και προσωπικό νοσηλευτικών ειδικοτήτων), που σε πολλές περιπτώσεις δηλώνει εξουθενωμένο και κάτω από τα όρια ασφαλούς εργασίας.

 

Οι υπάλληλοι από τον ΟΑΕΔ εργάζονται πολλά χρόνια χωρίς μισθολογική ωρίμανση (επιδόματα, κλιμάκια κ.λπ.), ενώ οφείλονται άδειες και οφειλόμενα ρεπό 2 ετών.

 

Η τεχνική υπηρεσία απέμεινε με λιγοστό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι περισσότερες εργασίες να εκτελούνται από ιδιωτικά συνεργεία και εργολάβους.

 

Παλιός  ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και υλικοτεχνικές υποδομές  λόγω έλλειψης  χρηματοδότησης.

 

Ακόμη υπάρχουν θάλαμοι με 6 κλίνες χωρίς τουαλέτες και κλήση (ενδοεπικοινωνία) ασθενή–νοσηλευτή.

 

Παραμένει με προβλήματα κλιματισμού το κτίριο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, αλλά και του  τούνελ του νοσοκομείου , όπου διέρχονται φορεία με διασωληνωμένους ασθενείς, καρότσια με ασθενείς και πολίτες.

 

«Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο

 

Στο «Θεαγένειο» υπάρχουν ελλείψεις 25% με 30% γενικά στο προσωπικό.

 

Σε όλες τις υπηρεσίες υπάρχουν από 200 κενά και στη νοσηλευτική υπηρεσία  πάνω από 100 κενά.

 

Οι 15 θέσεις περιλαμβάνει η προκήρυξη 7Κ από τους επιτυχόντες και οι 10 από αυτούς είναι ήδη εργαζόμενοι ως συμβασιούχοι, ενώ 15 άτομα θα μεταφερθούν σύντομα σε άλλα νοσοκομεία, οπότε το «Θεαγένειο» θα είναι επιπλέον μείον 10 άτομα.

 

Στο διοικητικό και στο παραϊατρικό προσωπικό έχουν χρόνια να γίνουν προσλήψεις.

 

Υπάρχουν κτιριακά πολλά προβλήματα λόγω παλαιότητας.

 

Στο παθολογοανατομικό τμήμα τα υλικά για βιοψία δίνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους σε ιδιώτες λόγω έλλειψης προσωπικού.

 

Υπάρχει μόνο μία ΜΕΘ με 8 κλίνες που λειτουργεί.

 

Όσον αφορά τα χειρουργικά κρεβάτια, από 5 λειτουργούν τα 4 λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων.

 

Η μονάδα ημερήσιας νοσηλείας που βρίσκεται στην Πυλαία λειτουργεί με το υπάρχον προσωπικό χωρίς νέες προσλήψεις.

 

Νοσοκομείο «Γεννηματάς»

 

Μείζον πρόβλημα στο νοσοκομείο αποτελεί η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων παρά τις συνεχείς προσπάθειες για ανανεώσεις, προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

 

Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση της Στεφανιαίας Μονάδας.

 

Ανακαινίσεις που είχαν δρομολογηθεί ολοκληρώνονται και έχουν προγραμματιστεί και νέες σε άλλες κλινικές της Υγειονομικής Μονάδας. Υπάρχει μόνο 1 ΜΕΘ με 13 κλίνες και λειτουργούν όλες.

 

Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος»

 

Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, και συγκεκριμένα 78 κενές οργανικές θέσεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, 76 κενές θέσεις στο διοικητικό και λοιπό προσωπικό και στο ιατρικό 24 οργανικές κενές σε όλες τις ειδικότητες.

 

Επίσης στα ιατρικά εργαστήρια υπάρχουν 10 κενές οργανικές θέσεις.

 

Η ΜΕΘ έχει 8 κλίνες και λειτουργούν. Μειωμένη όμως είναι η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών.

 

Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν πολλά όπως σοβάδες που πέφτουν γιατί το κτίριο είναι παλιό και θέλει συντήρηση από έξω. Υπάρχει αμίαντος που έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια στο φαρμακείο και στα μαγειρεία.

 

«Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο

 

Υπάρχουν 30% ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες και κυρίως σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ πάνω από 50% είναι οι ελλείψεις στους τραυματιοφορείς.

 

Στην πληροφορική υπηρεσία δεν υπάρχει κανείς και γίνεται η δουλειά με εξωτερικούς συνεργάτες.

 

Υπάρχουν 14 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 6 όλο τον χρόνο.

 

Από 28 θέσεις αναισθησιολόγων που υπάρχουν, υπηρετούν μόλις οι 8 και έρχονται από άλλα νοσοκομεία για να καλυφθούν οι θέσεις.

 

Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα.

 

Λίστα αναμονής χειρουργείων υπάρχει σε πολλές ειδικότητες αλλά κυρίως στα Μαιευτικά και Ουρολογικά λόγω έλλειψης προσωπικού.

 

Υπάρχει μία ΜΕΘ ενηλίκων και μία ΜΕΘ Παίδων. Στην ΜΕΘ ενηλίκων από τα 38 κρεβάτια λειτουργούν τα 25. Στη ΜΕΘ Παίδων υπάρχουν 8 κρεβάτια και λειτουργούν όλα, καθώς είναι και η μοναδική ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Οι μόνιμες προσλήψεις γίνονται με άτομα που ήδη εργάζονται με άλλες συμβάσεις.

 

Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος»

 

Στο Νοσοκομείο υπάρχει ελλείψεις προσωπικού στο Νοσηλευτικό προσωπικό και στο Παραϊατρικό. Από το Ιατρικό προσωπικό ανάγκη υπάρχει μόνο σε Αναισθησιολόγους Ιατρούς. Περιμένουν με βάση τις προκηρύξεις άτομα αλλά δεν έχουν έρθει ακόμη.

Το προσωπικό που θα προσληφθεί θα είναι 40% καινούργιο και 60% με άτομα που ήδη δουλεύουν. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν γιατί αυτή τη στιγμή γίνεται ανακαίνιση στο Νοσοκομείο.

Επίσης λόγω της ανακαίνισης δεν λειτουργεί η ΜΕΘ παρά μόνο 3 κρεβάτια και αυτό έως τις 20/9/2024.

 

Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

 

Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 397 κενές Οργανικές θέσεις εκ των οποίων 212 καλύπτονται από ελαστικές μορφές εργασίας.

 

Το Νοσοκομείο από τον μήνα Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο εφημερεύει μόνο του για ολόκληρο τον Νομό Θεσσαλονίκης, εξυπηρετώντας παράλληλα και περιστατικά όμορων νομών. Επίσης υπάρχει αυξημένη αναμονή στα ΤΕΠ περί τις 6 με 8 ώρες.

 

Οι αίθουσες χειρουργείων είναι 14 στο σύνολο και λειτουργούν οι 10 (κατά τους θερινούς μήνες λειτουργούν λιγότερες).

 

Η λίστα αναμονής των χειρουργείων είναι 10.000 περιστατικά διαφόρων ειδικοτήτων παρά την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Η ΜΕΘ έχει 16 κλίνες. Συνήθως μία με δύο κενές ανά εφημερία.

 

Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν με συχνές βλάβες σε ανελκυστήρες λόγω παλαιότητας.

 

Επίσης ο ανεπαρκής κλιματισμός των χώρων και κάποιες φορές ανύπαρκτος λόγω απαρχαιωμένου συστήματος ψύξης, όμως υπάρχει μικρή βελτίωση το τελευταίο 20ήμερο.

 

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»

 

Στο Νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη έλλειψη Ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, όπως επίσης και έλλειψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

 

Υπάρχουν 2 ΜΕΘ με 30 κλίνες και λειτουργούν όλες. Υπάρχει και ΜΑΦ με 6 κρεβάτια και λειτουργεί.

 

Οι χειρουργικές αίθουσες είναι 11 και υπάρχει ανάπτυξη περίπου στο 65 με 70%. Λίστα αναμονής υπάρχει μεγάλη λόγω έλλειψης προσωπικού. 140 άτομα θα προσληφθούν από Σεπτέμβριο....................................................................!

 

Συνεχίζεται ο κατάλογος των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,!

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ