Σήμερα στις 19:00 οι εκδηλώσεις για την Μάχη της Περαχώρας

Στην Περαχώρα άναψε η πρώτη σπίθα της Επανάστασης των Γερανείων που γρήγορα θέριεψε, έγινε πυρκαγιά και μεταλαμπαδεύτηκε στα Μπίσια, στα Κούντουρα, στα Βίλια και στα Μέγαρα. Στις 15 Μαρτίου 1821 συγκεντρώνονται στην Περαχώρα οι Φιλικοί και πρόκριτοι των Δερβενοχωρίων και αποφασίζουν την Επανάσταση της περιοχής, τη συγκέντρωση οπλοφόρων για να αποκλείσουν τα Μεγάλα Δερβένια των Γερανείων, και στις 27 Μαρτίου 1821, οι συναθροισθέντες στην Περαχώρα 1.500 ένοπλοι Δερβενοχωρίτες ξεκίνησαν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της Λευτεριάς.

 

Οι Περαχωρίτες συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά τον πρώτο χρόνο της Ελληνικής Επανάστασης 1821 στην περιοχή του Ισθμού, της Παλαιάς Κορίνθου και του Ακροκορίνθου, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και στις τρεις πολιορκίες του κάστρου, που «κρατούσαν» οι Οθωμανοί. Παραστάθηκαν εκεί για εννέα ολόκληρους μήνες πολιορκίας από την αρχή έως και το επιτυχές τέλος της επιχείρησης, την παράδοση του Ακροκορίνθου (27 Μαρτίου 1821 έως 14 Ιανουαρίου 1822) επιδεικνύοντας πατριωτισμό, γενναιότητα, ηρωισμό, φιλοπατρία, πολεμική αρετή και θαυμαστό ήθος. Κατά το δεύτερο έτος της Ελληνικής Επανάστασης 1822 ο χώρος της Περαχώρας και οι ηρωικοί του κάτοικοι θα προσφέρουν στην πατρίδα τις μέγιστες υπηρεσίες τους.

 

Η Μάχη της Περαχώρας, αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της μακραίωνης Τοπικής Ιστορίας της κωμόπολης της Περαχώρας και της ευρύτερης περιοχής της με πολυσήμαντη αξία τόσο για τη ματαίωση των μεγαλεπήβολων οθωμανικών στρατηγικών σχεδίων περί καταστολής του ένοπλου Αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία στην έναρξή του, όσο και στην όλη επιτυχία των ιερών σκοπών της Εθνεγερσίας του 1821.

 

Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 1822 κατά τη διεξαγωγή της ιστορικής Μάχης της Περαχώρας, οι Περαχωρίτες/Δερβενοχωρίτες και οι λοιπές ελληνικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Νικηταρά τον «Τουρκοφάγο» (Νικήτας Σταματελόπουλος) και με την παρουσία σπουδαίων οπλαρχηγών της Επανάστασης (Δημήτριος Υψηλάντης, Γρηγόριος Δικαίος – Παπαφλέσσας, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Γιωργάκης Χελιώτης Λύκος, Αναστασόπουλος, Αντώνης Κολοκοτρώνης, Παναγιώτης Κεφάλας κ.ά.), αντιμετώπισαν με επιτυχία στη χερσόνησο της Περαχώρας τους Οθωμανούς του Δράμαλη, που εγκλωβισμένοι στην Κόρινθο μετά την ήττα και τη νίλα τους στα Δερβενάκια, προσπάθησαν να καταλάβουν την Περαχώρα και στη συνέχεια να διαφύγουν μέσω των Μεγάλων Δερβενίων, στη Ρούμελη.

 



 

Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων τιμά την Μάχη της Περαχώρας σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 και αύριο ΠΕΜΠΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 με εκδηλώσεις σε Λουτράκι και Περαχώρα. Συγκεκριμένα:

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

 

Στο Λουτράκι και στην Πλατεία 26ης Σεπτεμβρίου 1822, στις 19:00, με την 1η Πορεία Μνήμης και τη συμμετοχή των Σχολείων της Περαχώρας και των Πολιτιστικών Συλλόγων:

 

  • Προοδευτικός Εκπολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Περαχώρας
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου Μελαγκάβι»
  • Ο ΙΒΥΚΟΣ Σύνδεσμος Λουτρακιωτών – Περαχωριτών
  • Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Το Πράθι’
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Θεοδώρων «Φιλοστράτα»
  • Λαογραφικός Όμιλος Ισθμίας
  • Εξωραϊστικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ισθμίας
    και Experience Perachora Corinthia

 

Στην Περαχώρα

19:30 | Πλατεία Ταξιαρχών
Χαιρετισμοί επισήμων
Ομιλία του κ. Νικόλαου Γεωργίου, δασκάλου και ερευνητή
Παραδοσιακή μουσική και τραγούδια με το συγκρότημα του Ιάκωβου Ηλιάδη και τη συμμετοχή όλων των χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων



 

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

10:00 | Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών
Τέλεση Επίσημης Δοξολογίας
10:30 | Πλατεία Ταξιαρχών, Περαχώρα
Επιμνημόσυνη Δέηση | Απαγγελία ονομάτων πεσόντων | Κατάθεση στεφάνων | Ποιήματα από μαθητές του Νηπιαγωγείου Περαχώρας | Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ένδοξων νεκρών |Ανάκρουση Εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων
Χαιρετισμοί Επισήμων
Πανηγυρικός της ημέρας από την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας κ. Αγγελική Βουδούρη και δρώμενο από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας
Παραδοσιακοί χοροί από μαθητές του Γυμνασίου Περαχώρας
Παρέλαση σχολείων της Περαχώρας και αντιπροσωπειών μαθητών και μαθητριών σχολείων του Δήμου μας, συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων – Φιλαρμονική Λουτρακίου
Τοπικά κεράσματα από το Experience Perachora Corinthia
Με το πέρας των εκδηλώσεων, θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ