Η Στυμφαλία λίμνη και ως έκφραση μόνο παραπέμπει σε κάτι πολύ παλιό, κάτι που μπορεί να συνδέσει το σήμερα με τις πρώτες εικόνες των ανθρώπων σχετικές με το νερό κι ως εκ τούτου είναι εδώ και πολύ καιρό πηγή έρευνας από επιστήμονες.
Ένας τέτοιος επιστήμονας που αφιερώνει πολύ από το χρόνο του προκειμένου να μελετήσει τη Στυμφαλία και να συμβάλει μέσα από τη γνώση του παρελθόντος στη σωτηρία της, είναι ο καθηγητής Ingmar Unkel, Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικοσυστηματικής Έρευνας του Christian-Albrechts-University Kiel (CAU).
Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του καθηγητή Ingmar Unkel παρατηρούμε θέματα όπως :
- Ανταγωνιστικότητα ανθρώπου-κλίματος, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη κατά τα τελευταία 10000 χρόνια και με περιφερειακή εστίαση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Αμερική
- Παλαιοπεριβαλλοντική ανασυγκρότηση ως βάση για τη μοντελοποίηση της μελλοντικής κλιματικής ανάπτυξης, περιβαλλοντική ανασυγκρότηση βασισμένη σε ιζηματογενείς αναλύσεις, χρονολογήσεις ραδιενεργών εκπομπών άνθρακα και συναθροίσεις ειδών χλωρίδας και πανίδας, τον κύκλο άνθρακα και τον υδρολογικό κύκλο και την ανανέωση των υπόγειων υδάτων.
Ένα άρθρο του καθηγητή Ingmar Unkel και της ομάδας του σχετικά με τη Στυμφαλία, δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό Quaternary Science Reviews, (Volume 213). Διαβάζοντας κανείς το εμπεριστατωμένο άρθρο, δεν μπορεί παρά να θυμώσει για την ανεξέλεγκτη διαχρονική αρπαγή που υφίσταται η λίμνη της Στυμφαλίας αλλά και την αδιαφορία όλων μας μπροστά στο ενδεχόμενο μια προϊστορική λίμνη μητέρα όλων των πολιτισμών που πέρασαν από τούτο τον τόπο μέχρι σήμερα, να χαθεί οριστικά…
Περισσότερες πληροφορίες (στα Γερμανικά όμως) μπορεί να δει κανείς στο δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου : https://www.uni-kiel.de/de/detailansicht/news/168-stymphalia/
Δείτε παρακάτω τη μετάφραση του άρθρου στα Ελληνικά και τα Αγγλικά:
– Από την κλασική-ελληνιστική περίοδο, οι άνθρωποι έχουν επηρεάσει το οικοσύστημα στη νότια Ελλάδα Εκτροπή του νερού, εκκαθάριση, γεωργία – οι άνθρωποι έχουν αλλάξει το περιβάλλον τους για 2.500 χρόνια – μερικές φορές με μη αναστρέψιμες συνέπειες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Ingmar Unkel, Διευθυντή του Ινστιτούτου Οικοσυστηματικής Έρευνας του Christian-Albrechts-University Kiel (CAU).
Μελετούσαν το περιβαλλοντικό σύστημα της Λίμνης Στυμφαλίας της Ελλάδας για να κατανοήσουν καλύτερα τις ανθρώπινες και κλιματολογικές επιδράσεις στην ανάπτυξη του τοπίου στη νότια Ελλάδα. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Quaternary Science Reviews.
Ο πρώτος συγγραφέας είναι η Joana Seguin, διδακτορικός φοιτητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Οικοσυστημάτων. Το τοπίο του Στυμφαλία στην ελληνική χερσόνησο της Πελοποννήσου είναι γνωστό από έναν ελληνικό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο ο ημίθεος Ηρακλής σκότωσε τα πουλιά από τη λίμνη Στυμφαλία. Σήμερα, η λίμνη είναι ένα ιερό πουλιών, το οποίο είναι εξαιρετικά εκτεθειμένο λόγω της εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων.
Οι Ingmar Unkel και Joana Seguin και μια διεθνής ερευνητική ομάδα διερεύνησαν την περιβαλλοντική ιστορία της λίμνης ως μέρος του Συνεργατικού Κέντρου Ερευνών 1266 «Διαστάσεις μετασχηματισμού – αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-περιβάλλοντος σε προϊστορικές και αρχαϊκές κοινωνίες» στο Πανεπιστήμιο του Kiel.
«Χρησιμοποιούμε τις λίμνες ως περιβαλλοντικά αρχεία επειδή συλλέγουν σωματίδια ιζήματος, χημικές ουσίες ιχνοστοιχείων, κάρβουνο, γύρη και πολλά άλλα και φυλάσσονται για χιλιετίες», εξηγεί ο Ingmar Unkel. Παρέχονται πληροφορίες στρώσης ανά επίπεδο για τους καιρούς, το κλίμα και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Μέσω της γεώτρησης, οι ερευνητές φέρνουν στο φως αυτές τις καταθέσεις. «Από τους πυρήνες των ιζημάτων, μπορούμε να διαβάσουμε τα δεδομένα πρακτικά όπως σε ένα χρονικό διάστημα και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το κλίμα και την περιβαλλοντική ιστορία», λέει ο γεωγράφος. Για να συνδυάσει τα δεδομένα του κλίματος με ιστορικά γεγονότα και με ανθρώπινη δράση, η ομάδα Kiel συνεργάστηκε με διεθνείς συνάδελφους από άλλους κλάδους, όπως η αρχαιολογία. «Η διεπιστημονική προσέγγιση ήταν πολύ σημαντική για εμάς», τονίζει ο Seguin.
Οι κλιματολογικοί και περιβαλλοντικοί δείκτες της λίμνης Στυμφαλίας δείχνουν ότι οι άνθρωποι εκεί έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην αλλαγή του τοπίου πριν από 2.500 χρόνια, λέει ο Seguin. Για παράδειγμα, στη ρωμαϊκή εποχή (130 μ.Χ.), έχτισαν ένα υδραγωγείο και εκτρέπονταν νερό από τη λίμνη για να τροφοδοτούν βρύσες νερού στην Κόρινθο.
«Αυτό είχε ακραίες επιπτώσεις στο οικοσύστημα της λίμνης», λέει ο Seguin. Οι διάφορες φάσεις της αλλαγής στη λίμνη στις διάφορες εποχές περιγράφονται λεπτομερώς στη μελέτη από τους επιστήμονες.
Ειδικά όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος και την καταστροφή του περιβάλλοντος, ο Unkel πιστεύει ότι η άποψη αυτή του παρελθόντος και της μακροπρόθεσμης επιρροής των ανθρώπων στο περιβάλλον παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Μέσα από το έργο μας, μπορούμε να δούμε πως αυτή η λίμνη υπήρξε και θα καταστραφεί σταδιακά από την υπερβολική χρήση των πολύτιμων υδάτινων πόρων της».
Πηγή: isthmos.gr